Košarka
SPORTOVI
Košarka
Izgubio živce

VIDEO Dončić i društvo poludjeli zbog sporne odluke: Slovenac pokazao sucima da su potkupljeni

Poraz Dallas Mavericksa od Warriorsa pao je u drugi plan zbog sudačke odluke.

Luka Dončić (Foto: Afp)

Košarkaši Los Angeles Lakersa pred svojim su navijačima svladali Phoenix Sunse sa 122-111 i probili se na desetu poziciju u Zapadnoj konferenciji, posljednju koja vodi u razigravanje za posljednja dva playoff-mjesta.

Na zapadu su sada unutar dvije pobjede momčadi od četvrtog do desetog mjesta, koja drže Phoenix (38-34) i LA Lakers (36-37).

Za 36. pobjedu Lakersa u sezoni zasluge podjednako pripadaju trojici igrača: Anthony Davis s 27 koševa bio je najbolji strijelac momčadi, a tome je dodao devet skokova i pet asistencija, D'Angelo Russell ubacio je 26 poena uz šest asistencija, a Austin Reaves postigao je 25 koševa i postavio osobni rekord s 11 asistencija.

Sunsi su imali raspoloženog Devina Bookera s 33 poena, ali to nije bilo dovoljno da bi izbjegli peti poraz u posljednjih šest utakmica, čime su kompromitirali dosadašnju sigurnu poziciju za plasman u doigravanje.

Dončić poludio na suce

Nakon što su nanizali 11 uzastopnih poraza na gostovanjima, Golden State Warriorsi dolaskom u Teksas preokrenuli su tu statistiku i došli do dvije pobjede zaredom.

Nakon očekivanog slavlja u Houstonu aktualni NBA prvaci trijumfirali su i u Dallasu te tako pokvarili povratak Luke Dončića u domaću momčad nakon što je propustio pet utakmica zbog ozljede. No pobjeda Warriorsa 127-125 ostala je u sjeni događaja u završnici treće četvrtine, zbog kojih su iz Dallasa najavili da će uložiti žalbu na ishod utakmice.

Nakon minute odmora koju je tražio trener Dallasa Jason Kidd, igrači domaće momčadi su se postavili u suparničku polovicu, kao da imaju loptu u posjedu, ostavljajući centra Warriorsa Kevona Looneyja neometanog pod svojim košem, što je ovaj iskoristio za lagano zakucavanje.

Iz Dallasa tvrde da je konfuziju uzrokovao sudac koji je, prije nego što je pokazao znak za minutu odmora, signalizirao da će nakon stanke lopta biti u posjedu domaće momčadi. No, suci su tu odluku promijenili, a da o tome nisu obavijestili vodstvo i igrače Dallasa.

To je naročito razbjesnilo slovenskog košarkaša, koji je pokazao sucima da su potkupljeni. Njegovu reakciju možete vidjeti OVDJE.

Vlasnik Dallasa najavio žalbu

Vlasnik Mavericksa Mark Cuban je putem poruke na Twitteru ovu situaciju nazvao "vjerojatno najvećom sudačkom pogreškom u povijesti NBA lige".

"Sve što su trebali učiniti je reći nam da su promijenili odluku, a to nisu učinili", napisao je Cuban koji je najavio da će se klub žaliti na ishod utakmice, s obzirom na to da je završila s dva koša razlike.

Glavni sudac utakmice Sean Wright je rekao da su Mavericksi sami izazvali konfuziju, navodeći da je bilo pokazano da je lopta za Warriorse.

Warriorsi su pobjedom došli do prednosti 2-1 u međusobnim dvobojima protiv Dallasa, što može biti odlučujuće na kraju osnovnog dijela sezone u vrlo neizvjesnoj borbi za mjesta u doigravanju.

Jonathan Kumimga je sa 22 koša bio najbolji strijelac Golden Statea, ali ključnu ulogu u završnici utakmice je imao Stephen Curry koji je uz 20 poena imao i 13 asistencija. Jordan Poole je ubacio 16 koševa, a Draymond Green i Donte DiVincenzo po 14.

Dončić je sa 30 koševa, 17 asistencija i sedam skokova bio najbolji igrač Dallasa, koji je bio oslabljen neigranjem Kyrieja Irvinga i Tima Hardawaya Jr. Jaden Hardy je sa 27 poena bio drugi strijelac Mavericksa.

Luka Modrić Modrić poslije reprezentacije leti na sastanak s mogućim novim klubom, ključan u pregovorima bit će bivši hajdukovac divider

U momčad Memphisa se nakon osam utakmica suspenzije vratio Ja Morant, ali je prvi put u NBA karijeri imao ulogu igrača s klupe te dao svoj doprinos sa 17 koševa u domaćoj pobjedi Grizzliesa 130-125 protiv Houston Rocketsa.

Najbolji igrač domaće momčadi bio je Jaren Jackson Jr. koji je završio sa 37 poena, što mu je najbolji učinak u ovoj sezoni, a tome je dodao i 10 skokova. Ova je pobjeda Memphisu (45-27) osigurala naslov pobjednika Jugoistočne divizije. Desmond Bane je za domaću momčad ubacio 20 poena uz sedam asistencija.

Houston su predvodili Jalen Green sa 32 koša i Kenyon Martin Jr. koji je s 31 košem došao do osobnog rekorda. Kevin Porter Jr. je sa 14 poena, 10 skokova i 10 asistencija došao do drugog "triple-double" učinka u karijeri.

Jokić i Giannis ubacili 31 koš

Denver Nuggets (49-24), vodeća momčad Zapadne konferencije, na pragu je nove sezone sa 50 pobjeda, nakon što je sa 118-104 slavio na gostovanju u Washingtonu. Nikola Jokić je ubacio 31 koš uz 12 skokova i sedam asistencija, Michael Porter Jr. je dodao 21 poen, a Jamal Murray je završio utakmicu sa 17 koševa i osam asistencija. Kristaps Porzingis je sa 25 poena bio najbolji strijelac Wizardsa koji su doživjeli četvrti uzastopni poraz.

Milwaukee Bucks (52-20), vodeća momčad Istočne konferencije i NBA lige, ostvarili su najuvjerljiviju pobjedu večeri svladavši pred svojim navijačima San Antonio sa 130-94.

Giannis Antetokounmpo je u tri četvrtine došao do 31 koša i 14 skokova, a onda prosjedio na klupi čitavu zadnju četvrtinu. Khris Middleton je dodao 19 poena i 10 asistencija, a Bobby Portis je imao 19 koševa i 10 skokova za Milwaukee koji je u zadnjih 26 utakmica ostvario 23 pobjede. Devin Vassell je sa 16 poena bio najbolji strijelac Spursa.

Embiid ostao u svlačionici

Philadelphia je trijumfirala sa 116-91 na gostovanju u Chicagu i tako došla do devete pobjede u zadnjih deset nastupa, iako je Joel Embiid nakon prvog poluvremena ostao u svlačionici zbog zatezanja u mišiću lista, nakon što je u prvom dijelu postigao 12 koševa uz sedam skokova i sedam asistencija.

Sixerse su do pobjede predvodili De'Anthony Melton sa 25 poena, Tyrese Maxey sa 21 košem i Tobias Harris sa 20 poena, devet skokova i osam asistencija.

Chicago je u trećoj četvrtini ostao bez svog najboljeg strijelca DeMara DeRozana, koji je ozlijedio desni kvadriceps, ali ni do tada nije imao veliki utjecaj, jer je postigao svega četiri koša, sva četiri iz slobodnih bacanja. Coby White je za Bullse ubacio 19 koševa, a Zach LaVine je dodao 16.

Bullsi (34-38) još uvijek drže posljednje mjesto koje vodi u razigravanje, ali su im Indiana Pacersi (33-40) "za vratom" nakon slavlja 118-114 u Torontu.

Andrew Nembhard je bio najbolji u pobjedničkoj momčadi sa 25 koševa i 10 asistencija, a postigao je i ključnu tricu i zadnjoj minuti. Myles Turner je ubaco 16 poena, Bennedict Mathurin 15 za Indianu koja je imala šestoricu igrača s dvoznamenkastim brojem koševa.

Pascal Siakam je sa 31 košem i 10 skokova bio najbolji kod Raptorsa za koje je Fred VanVleet postigao 28 poena uz 11 asistencija.

Miami upisao važnu pobjedu

Važnu pobjedu 127-120 ostvarioje Miami protiv New York Knicksa pred svojim navijačima. Miami s učinkom 40-34 drži sedmu poziciju na Istoku, a Brooklyn Netsi (39-33) su ispred njih zahvaljujući jednom porazu manje. Jimmy Butler je sa 35 koševa i devet asistencija bio najbolji igrač utakmice u kojoj je Heat napravio ključnu seriju 16-2 u zadnjoj četvrtini.

Tyler Herro je za pobjednike postigao 22 koša, a Gabe Vincent je dodao 19. Kod Knicksa su najbolji bili RJ Barrett sa 26 i Jalen Brunson sa 25 poena.

Portland Trail Blazersi su pobjedom 127-115 na gostovanju u Salt Lake Cityju prekinuli niz od šest poraza. Damian Lillard je postigao 30 koševa za pobjednike, a dobru je podršku imao u Shaedonu Sharpeu (24 koša, devet skokova), Trentonu Watfordu (21 poen, devet skokova) i Jusufu Nurkiću (20 koševa). Najbolji učinak na utakmici imao je centar Utah Jazza Lauri Markkanen sa 40 poena i 12 skokova.

Leandro Requena VIDEO Golman zabio gol s najveće udaljenosti u povijesti? "Malo sam jače udario loptu" divider

Karl-Anthony Towns se vratio u momčad Minnesote nakon što je propustio 51 utakmicu i donio pobjedu Timberwolevsima protiv Atlante (125-124) pogodivši dva slobodna bacanja na 3.6 sekundi prije kraja. Towns je završio dvoboj sa 22 koša.

Strijelce domaće momčadi predvodio je Naz Reid sa 26 poena, a Jaden McDaniels je ubacio 25 koševa za pobjednike. Hawkse je predvodio Trae Young sa 29 koševa i osam asistencija.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider