Košarka
SPORTOVI
Košarka
106 POENA KOMBINIRANO

VIDEO Najveći duel dvaju igrača u povijesti europske košarke: Dražen protiv brazilskog genijalca

Puno velikih utakmica i dvoboja odigrao je Dražen Petrović, no onaj jedan protiv Oscara Schmidta s razlogom je najveći.

Oscar Schmidt i Dražen Petrović (Foto: screenshot (YouTube))

14. ožujka 1989. godine, Atena, Dvorana mira i prijateljstva. Finale Kupa pobjednika kupova u košarci. Real Madrid protiv Snaidero Caserte.

Zapravo, Dražen Petrović protiv Oscara Schmidta, dva najbolja šutera koja su tada igrala po europskim dvoranama, jedan protiv drugog na najvećoj sceni.

Najspektakularnija utakmica europske košarke

Tako možemo opisati jednu od najspektakularnijih utakmica europske košarke u povijesti, ali i jedan od najvećih duela tih dvaju genijalaca s košarkaškom loptom. 

Dražen Petrović Da je Dražen ostao živ, Vatreni bi imali dostojne konkurente: S kapetanom je umro kult košarke u Hrvatskoj divider

Nisu oni fizički bili baš usporedivi, nisu niti najveći broj napada nailazili jedan na drugog. Ipak je Schmidt bio nešto veći i krupniji, sa svojih 206 cm visine i oko 110 kilograma težine. Uostalom, za obojicu su u obrani bili zaduženi specijalisti tog dijela posla.

I nije da je tim specijalistima baš išlo od ruke, jer Dražen i Oscar uvijek su pronalazili načine da zabijati, da izgledaju nezaustavljivo. A te večeri u Ateni to je bio poseban slučaj.

Znate koliko je taj Kup pobjednika kupova bio jak? Dražen i Real u polufinalu su izbacili sjajnu Cibonu, koju je on prethodnog ljeta napustio, dok je talijanski klub bio bolji od Zalgirisa sa Arvydasom Sabonisom.

To je bila utakmica Dražena protiv Oscara

Da je to bio prije svega susret dvaju igrača, svjedok nam je sama statistika. Dražen je iz igre uzeo 30 šutova, od ukupno 74 Realova, te je šutirao 15 od njihovih 25 bacanja. Oscar je uzeo također 30, od ukupno 78, te je šutirao 17 od 33 slobodna bacanja svoje momčadi.

Dražen Petrović Real Madrid odao počast Draženu Petroviću: "Uživali smo u njegovoj igri" divider

Utakmica je sama po sebi bila čudo. Run n' gun u kojem se teško itko odvajao te u kojem je zapravo teško bilo brojiti poene. Znate koliko je bilo nakon 40 minuta? 102:102.

Dražen je u regularnom dijelu postigao 51 poen, točno pola Realovih, a onda je to dodatno popravio s 11 od 15 poena svoje momčadi u produžetku. Real je slavio 117:113, a legenda se zaustavila na 62 poena.

Još nevjerojatnije te brojke izgledaju ako znamo kako je i odakle sve Dražen šutirao. Pokušavali su ga zatvarati na sve načine, no on je svuda ulazio i često prolazio. Uostalom, zahvaljujući jednom sjajnom članku na Mediumu, došli smo i do grafičkog prikaza njegovih šutova na toj utakmici.

Dražen, šutevi protiv Caserte Dražen, šutevi protiv Caserte (Foto: Medium)

Šutirao je Dražen ukupno 20-30, 8-15 za tricu, a 14-15 s linije slobodnih bacanja. Schmidt se zaustavio na 44, tek 11-30, unatoč tome što je u posljednjoj sekundi pogodio sjajnu tricu, svoju šestu do tada, za produžetak.

Upravo njegova slabija šuterska večer vjerojatno je presudila. No kako nešto zvati slabijom večeri ako ubacite 44 poena? Pomogao mu je Nando Gentile sa sjajna 34, ali to nije bilo dovoljno protiv Dražena Petrovića, kojem je ovo bila još jedna u nizu utakmica koje je odlučio ni pod koju cijenu ne izgubiti.

Savršen oproštaj od Europe koju je pokorio

Zanimljivo, oko 30 posto šutova obiju momčadi bilo je izvan linije tri poena, posebno ako znamo da je te sezone u NBA ligi taj prosjek bio tek 7,8 %. Neusporedivo s današnjih također 30-ak posto. 

Hakeem Olajuwon i Dražen Petrović VIDEO Legenda kaže da jedan od najvećih svih vremena još uvijek traži loptu koju mu je Dražen sakrio divider

Realu je pripao Kup pobjednika kupova, ujedno drugi koji je Dražen osvojio, nakon onog 1987. godine s Cibonom, gdje je to tada bila tek utješna nagrada, s obzirom na to da su dvije sezone ranije Vukovi bili prvaci Europe.

Dražen je mogao ostati u Realu i porušiti sve rekorde europske košarke, no njemu nije bilo do toga. S Realom se pozdravio nakon samo jedne sezone te otišao put NBA lige, gdje je nakon lošijeg starta također počeo pokazivati što sve može, prije nego što je ona nesreća zaustavila njegov život u trenucima kad je imao još sigurno barem šest ili sedam vrhunskih sezone ispred sebe. Teško je zamisliti za što bi sve bio sposoban i kakva bi čuda napravio da je još malo ostao s nama.

Sve ono najbolje s te sjajne utakmice možete pogledati OVDJE

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider