Košarka
SPORTOVI
Košarka
NEZABORAVNA AKCIJA

VIDEO Legenda kaže da jedan od najvećih svih vremena još uvijek traži loptu koju mu je Dražen sakrio

Iz riznice genijalnih NBA izvedbi Dražena Petrovića možda se najviše ističe akcija kakvu je u siječnju 1993. odradio protiv Hakeema Olajuwona.

Hakeem Olajuwon i Dražen Petrović (Foto: Guliver Images)

NBA draft 1984. godine. Jedan od najvećih ikad, i većini je jasno zašto. Tada je u Chicago Bullsima završio Michael Jordan, kao treći izbor. 

Bilo je to veliko iznenađenje, budući da je ispred njega, kao drugi, odabran Sam Bowie. Ovaj centar, kojeg su tad odabrali Portland Trail Blazersi, je napravio odličnu karijeru i bio je par sezona ponajbolji igrač svoje pozicije u ligi. No, naravno, neusporedivo s onim što je napravio Air Mike.

Za Hakeema se vrlo rano znalo tko i što će biti

Što se tiče prvog izbora, nikoga nije začudilo što se tamo nije našao Jordan. To je mjesto već cijelu sezonu bilo rezervirano za jednog drugog igrača. Hakeem Olajuwon bio je nešto novo.

U vrijeme kad su ispod koševa vladali snažni, gorostasni, ali ne baš pokretljivi momci, pojavio se dečko iz Nigerije koje je bio jednako visok i jednako snažan, no nevjerojatne tehnike, brzine i prvog koraka. Između ostalog i fenomenalnog razumijevanja košarke.

Olajuwon je tada bio čovjek koji će promijeniti košarku. Houston Rocketsi su ga odabrali bez puno razmišljanja.

I nisu pogriješili. Hakeem je opravdao sve što se od njega očekivalo. Preko 20-10 prosjek poena i skokova u prvih 12 sezona, uz rušenje rekorda u blokadama. Njegovih 3830 blokada teško da će itko u skorije vrijeme nadmašiti.

Rocketse odveo do dvije titule prvaka

Osim toga, u vrijeme kad je Jordan otišao igrati bejzbol, Hakeem je preuzeo ligu i osvojio dvije titule prvaka, uz dva naslova MVP-a finalne serije te jedan MVP regularne sezone. Svakako je legenda i jedan od najvećih svih vremena.

I upravo s nekim takvim odlučio se nemilosrdno poigrati Dražen Petrović. Već je on ranije, posebno u olimpijskom finalu, pokazao da nema previše respekta za najbolje igrače svijeta, a to je nastavio potvrđivati u svojoj najboljoj NBA sezoni, onoj 1992./93. Kasnije će se pokazati, nažalost i posljednjoj.

Zbog svoje atletičnosti, Olajuwon je inače jako dobro odrađivao obranu i na nižim igračima, također na njima skupljajući brojne blokade. Tako je u jednom trenutku utakmice između Rocketa i New Jersey Netsa, odigrane 24. siječnja 1993. godine, izašao na Dražena Petrovića, te večeri izuzetno raspoloženog, budući da je utakmicu završio sa svojim rekordom od 44 poena, uz nevjerojatan šut 17-23.

Poezija pokreta Dražena Petrovića

Dražen je primio loptu na trici i oslobodio se prvog igrača, a onda se pred njim našao Hakeem. Znao je da kraj njega neće moći proći pa je stao i odabrao jednu drugačiju akciju. Onu koja će ući u povijest, napravivši nešto što Hakeemu nitko nije nikad prije, ali niti kasnije u karijeri napravio.

Što je to Dražen Petrović odradio veličanstvenom centru, možete pogledati OVDJE.

Poezija pokreta, sakrivanje lopte na savršen način, toliko dobro da legenda kaže kako Hakeem i dan danas ne zna gdje je ona te je pokušava pronaći. Naravno, Dražen je, nakon toga što je napravio, bez problema loptu poslao kroz obruč.

Zanimljivo, pronašli smo ili poslušali dosad razne izjave velikih igrača o Draženu, ali neku iz usta Hakeema ne možemo naći. Nije to s nekim posebnim razlogom. On inače nije često u medijima, jednostavno čovjek živi neki svoj život. 

No, ne sumnjamo kako i danas pamti ono što mu je Dražen tada napravio, a i najvjerojatnije to učini s osmijehom. Jer veliki igrači jednako tako velike igrače itekako cijene, mnogi čak i posebno više nakon što ih drugi nadmudre.

A Dražen se tog dana s Hakeemom prekrasno poigrao one igre koju je toliko volio i za koju je neupitno živio. 

Košarke, koji je volio jednako kao i svoju Hrvatsku, za koju je odigrao posljednju utakmicu u karijeri, samo dan prije nego što će nesretno stradati na cesti blizu Ingolstadta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider