Košarka
SPORTOVI
Košarka
26 godina mržnje

Vulkan emocija i potoci suza: Pogledajte kako je završio "sukob stoljeća"

Nakon 26 godina velike svađe, Magic Johnson i Isiah Thomas konačno su se pomirili...

Magic Johnson i Isiah Thomas (Screen shot Youtube.com)

Godina je 1988. U finalu NBA lige igraju branitelj naslova Los Angeles Lakersi i Detroit Pistonsi. Povijesno finale i po tome što je TV Zagreb prvi put izravno prenosila finale NBA lige. Ako nas pamćenje ne vara, nacionalna dalekovidnica uključila se u šestoj utakmice serije. S jedne strane „Showtime“, s druge strane „Bad Boysi“.

Ukratko, Magic Johnson protiv Isiaha Thomasa. Fantastična, teško neponovljiva serija otišla je u sedmu utakmicu, nakon što je u šestoj Thomas s izvrnutim gležnjem i gadno šepajući u trećoj četvrtini zabio 25 poena, što je još uvijek rekord NBA finala. Ukupno je utrpao 43, ali Lakersi su ipak slavili 103:102.

Nekoliko sekundi prije kraja utakmice Kareem Abdul-Jabbar hladan kao špricer ubacio je oba slobodna nakon, reći će u Detroitu, fantomskog prekršaja Billa Laimbeera. I sedma je otišla na stranu Lakersa koji su tako obranili naslov. Tim dramatičnim finalem započeto je veliko rivalstvo Lakersa i Pistonsa. Pistonsi su sljedeće sezone žestoko uzvratili Lakersima pomevši ih sa 4:0. Sljedeće godine obranili su naslov protiv Portlanda.

Pistonsi terorizirali Jordana i Bullse

Lakersi su uz Boston Celticse dominirali 80-ih, a koliko su Pistonsi bili jaki i koliko je tih godina liga bila jaka, rekli bismo daleko najjača ikad, najbolji govori podatak da su tri sezone zaredom izbacivali, zapravo terorizirali Jordanove Chicago Bullse. Teški je mit da Jordan nije imao dobru momčad. S gotovo istom momčadi tek 1991. uspio je konačno slomiti Pistonse i uzeti prvi naslov.

Pišemo ovo da bismo dočarali kakve su momčadi imali Lakersi i Pistonsi. Magic i Thomas bili su glavne perjanice, igrači kakvih odavno više nema. Dva velika igrača, dvije superzvijezde i jedno veliko suparništvo. U početku veliko suparništvo i veliko prijateljstvo, a potom 26 godina velikog neprijateljstva i sukoba, pa čak i duboke mržnje.

Naime, puno godina Magic i Thomas gledali su se preko nišana, jedno vrijeme nisu zajedno mogli biti ni u prostoriji, a kamoli da bi popričali. Ne može se sa sigurnošću reći gdje započeo konflikt, ali sukobu su najviše kumovali neukusni Thomasovi komentari kada je Magic objavio da je zaražen HIV virusom, a Magic je uzvratio udarac objavom nekih pikanterija o Thomasu u knjizi o suparništvu s Larryem Birdom, a među inim i kako je došlo do toga da Thomas ne bude pozvan u „Dream Team“ momčad za Olimpijske igre u Barceloni 1992.

Vulkan emocija i potoci suza

Svima je bilo jasno da Thomas zaslužuje mjesto u momčadi, ali ključni igrači stavili su veto, jer ga mnogi nisu podnosili, kao ni cijelu momčad Pistonsa, a među njima i Jordan. Dva i pol desetljeća kasnije odlučili su zakopati ratne sjekire. Bilo je i prije njihovih susreta iz kojih se moglo iščitati da zatopljavaju odnose, ali nikada ovako izravno, barem ne javno. Dubokim emocijama nabijenom susretu zaraćenih velikana svjedočila je NBA televizija. Bio je to vulkan emocija pa potoci suza.

„Dopusti mi da prvi govorim. Ovo je veliki dan za mene. Moja žena, otac i majka poručili su mi da konačno sjednem s tobom i raščistimo neke stvari. Kad si me nazvao, ni trenutka nisam dvojio. Sam sebi sam rekao – idemo to napraviti. Eto, sjedim ispred tebe s namjerom da evociramo uspomene, dane kada smo se sjajno zabavljali i bili veliki suparnici, kada smo zajedno snivali velike stvari... Ti si moj brat, stoga mi dopusti da te zamolim da mi oprostiš i da opet budemo zajedno. Bog je dobar, opet nas je spojio“, u dahu je kazao Magic sa suzama u očima. Uslijedio je minutu dugačak zagrljaj. I suze s obje strane. I bilo je vrijeme da se pomire...

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider