Košarka
SPORTOVI
Košarka
Više se nije moglo tražiti

Rivalstvo koje je promijenilo NBA: Bili su to klasici nad klasicima

GOL.hr uoči početka NBA sezone nastavlja s legendarnim pričama i detaljima iz povijesti. Sljedeći na redu su Boston Celticsi i Los Angeles Lakersi, koji su se susreli u finalima čak 12 puta, a mnoge od tih serija bile su pravi klasici...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ne postoje dvije momčadi u profesionalnom američkom sportu koje su više puta odlučivale o prvaku od Celticsa i Lakersa. Osim toga, u njihovim međusobnim 'matchupima' pojavilo se legendarno rivalstvo između dva igrača polarnih suprotnosti, Larryja Birda i Magica Johnsona. Prije njihove ere Lakersi i Celticsi sastali su se u finalu sedam puta i sve serije otišle su na stranu Bostona. Štoviše, Celticsi su dobili prvih osam dvoboja.

VIDEO Večer kad je NBA obuzela magija: Svi su se naklonili

Ususret novoj NBA sezoni: Efekt 'Twin Towersa' i kako je sve počelo

Prvi put susreli su se 1959. godine, kada su Lakersi još bili u Minneapolisu. U 60-ima su tri serije otišle u sedam utakmica, a to su bila vremena kada su bitke vodili Bob Cousy i Jerry West te Wilt Chamberlain i Bill Russell, koji su bili preteča onoga što će tek uslijediti. Bez da su se ijednom susreli u finalima tijekom 70-ih, navijači s obje strane su se već zaželjeli starih romantičnih dvoboja. Međutim, nitko od njih nije bio spreman na ono što su na teren donijeli Magic i Bird. Jedan atipični playmaker visok 206 centimetara sa zapanjujućim potezima i atrakcijom, a drugi nespretni dječak sa sela s neobičnim, ali smrtonosnim skok šutom.

Njih dvojica stilski su se razlikovala, ali obojica su bili žestoki natjecatelji koji su svoje suparništvo započeli na NCAA prvenstvu 1979., ali to nije bilo ništa naspram rivalstva koje je krenulo prvim epskim okršajem Lakersa i Celticsa u 80-ima. Za razliku od rivalstva Russella i Chamberlaina, Magic i Bird nisu bili prijatelji. Barem ne na početku njihovog nadmetanja. I dok društveni Johnson nije imao ništa osobno protiv Birda, zvijezda Celticsa nije vjerovala nikome izvan svog uskog kruga, u kojemu nije bilo Magica.

Jedan nasuprot drugog prvi put su se našli u NBA finalu 1984. godine. Boston je uzeo titulu nakon što je neizvjesnost trajala do samog kraja, uključujući i legendarnu petu utakmicu u kojoj je Bird stavio 34 poena, nastupa koji ga je doveo do krunidbe za MVP-a finala. Seriju je obilježilo pregršt tvrdih i podmuklih prekršaja, a nije nedostajalo ni verbalnog sarkazma i bačenih čaša piva s tribina. Bila je to bitka dva grada s dvije krajnosti – holivudskog glamura s jedne i radničke klase istočne obale SAD-a s druge strane.

Prilika za osvetu stigla je samo godinu dana kasnije, kada je titula otišla u Los Angeles nakon šeste utakmice. Lakersi su tada postali prva momčad koja je osvojila naslov u poznatom neprijateljski raspoloženom Bostonovom Gardenu. Treći i posljednji njihov okršaj dogodio se 1987., kad su se i Bird i Magic prezentirali u najboljem mogućem svijetlu, ali Johnson je bio taj koji je s impozantnim prosjekom od 26,2 poena, 13 asistencija i osam skokova po utakmici na koncu osvojio prsten. Serija će ostati upamćena po jednom od najpoznatijih šuteva u povijesti košarke, onom Magicovom pobjedonosnom 'sky-hooku' u zadnjim sekundama četvrte utakmice.

Za mnoge je to vrijeme Birdovog i Magicovog suparništva bilo zlatno doba NBA-a. I bila je tužna spoznaja da je došao kraj legendarnog rivalstva koje je zauvijek promijenilo košarku i vinulo NBA u visine koje i danas imaju tragova tih obračuna. Mnoge kasnije zvijezde odrasle su na njihovim utakmicama, a Birda i Magica svrstava se među deset najvećih svih vremena. Kasnije su postali i prijatelji, a to se najbolje vidjelo kad se legenda Lakersa pojavila na Birdovom umirovljenju, gdje ga je okarakterizirala kao 'prijatelja zauvijek'.

U novijoj eri Celticsi i Lakersi susreli su se dva puta, a svatko je uzeo po jedan naslov. Boston je došao do titule 2008. nakon čuvenog 'tradea' u kojem su se Pierceu pridružili Ray Allen i Kevin Garnett. Te finalne utakmice bile su najgledanije u novijoj povijesti. Samo prve dvije utakmice pratilo je preko 15 milijuna gledatelja. Lakersi su se revanširali dvije godine poslije na krilima Kobea Bryanta i Paua Gasola. Tim utakmicama na trenutak je oživljeno legendarno rivalstvo, a Lakersi su dobili tri od posljednja četiri dvoboja, ali ubrzo su obje momčadi upale u crnu rupu iz koje se i danas pokušavaju izvući.

Unatoč trenutačnim mučenjima, to je ostalo i bit će jedno od najvećih rivalstava u svim sportovima. Poput Muhammada Alija i Joea Fraziera u boksu ili Red Soxa i Yankeesa u bejzbolu. Ne postoji vrijednost kojim se može izračunati takvo suparništvo. Bili su to klasici koji su nadišli košarku, koji su kovani godinama i koji su prožeti krvlju i znojem igrača kojih su ih obilježili. Sukob kultura koji se prenosio generacijama s jednih velikana na druge. Uzbudljivije od toga nitko nije ni mogao tražiti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider