Košarka
SPORTOVI
Košarka
ostalo je povijest

VIDEO Večer kad je NBA obuzela magija: Svi su se naklonili

GOL.hr uoči početka NBA sezone donosi legendarne priče i detalje iz povijesti. Finale iz 1980. godine ostat će upamćeno po nekoliko stvari, ali košarkaški svijet se ponajprije upoznao s nestvarnim mogućnostima Magica Johnsona...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Znalo se koliko je zapravo talentiran bio Magic Johnson, ali da će već u 'rookie' sezoni napraviti dotad nezamislive stvari, nitko nije očekivao. Kareem Abdul-Jabbar bio je aktualni MVP lige, ali zbog ozljede je otpao za šestu utakmicu finala u trenucima dok su Lakersi vodili 3-2 u seriji protiv Philadelphije. Da se Jabbar kojim slučajem nije ozlijedio, možda nikad ne bi vidjeli jednu od najboljih košarkaških izvedba u povijesti.

Ususret novoj NBA sezoni: Efekt 'Twin Towersa' i kako je sve počelo

U toj šestoj utakmici Lakersi su startali s tadašnjim 'rookie' playmakerom Magicom na 'petici'. A dominacija koja je potom viđena uvrstila ga je među besmrtnike već u prvoj profesionalnoj sezoni. Johnson je krenuo na centru, da bi do kraja odigrao na svih pet pozicija u različitim fazama utakmice i završio Philadelphiju sa spektakularnih 42 poena, 15 skokova i sedam asistencija. Svijet se poklonio novom kralju, a Lakersi se okrunili bez najboljeg igrača.

''Ne znam je li Kareem mogao učiniti ono što je Magic učinio večeras. To je bilo čudesno, jednostavno čudesno'', komentirala je zvijezda Sixersa Julius Erving. Ni jedan drugi komentar nije mogao klasificirati ono što se dogodilo te večeri. 20-godišnji novak, koji je pristigao u Los Angeles iz dvorane Michigan Statea, je samo trebao popuniti novonastalu rupu ozljedom Jabbara. No, on je nadišao svoje dužnosti i sve ostavio bez teksta.

Magic je imao veliku pomoć u izvedbi Jamaala Wilkesa, koji je zabilježio učinak karijere s 37 koševa i deset skokova. U pobjedi Lakersa 123-107 iskočilo je nekoliko igrača, a među njima i Jim Chones koji je odigrao čvrstu obranu na centru Philadelphije Darrylu Dawkinsu. On i Magic nadomjestili su izostanak Jabbara u reketu, dok su svoj dio posla obavili i Michael Cooper (16 poena) te Norm Nixon (devet asistencija).

Wilkes je odigrao nevjerojatnu utakmicu, ali svi su poslije govorili samo o Magicu, koji je poslije te predstave izabran za MVP-a finala u svom prvom pohodu na titulu. Kareem je bio apsolutni vladar lige, ali Lakersi su nakon toga dobili nešto novo. Dobili su magiju koju je Earvin Johnson proizvodio kao od šale. Danas je nemoguće zamisliti da jedan igrač odigra svih pet pozicija tijekom jedne utakmice. Nije se moglo ni tada, ali Magic je to napravio na način da je izgledalo moguće. Uostalom, zato je i dobio takav nadimak.

Playmaker Lakersa postigao je gotovo sve što je mogao u jednoj godini, a do danas je to ostala možda najbolja 'rookie' sezona svih vremena. Magic je u prvoj NBA sezoni ušao u 'rookie' momčad godine, startao na All-Star utakmici, osvojio naslov i postao MVP finala pored živog Jabbara. Zamislite, jedino nije bio 'rookie' godine. Ta nagrada otišla je još jednom kasnijem paklenom igraču i budućem članu košarkaške Kuće slavnih Larryju Birdu, njegovom najvećem rivalu.

Kakva godina, kakvi igrači. Bila je to uvertira za lude 80-e i stvaranje ponajvećeg rivalstva u povijesti košarke, onog Celticsa i Lakersa. NBA liga je 'eksplodirala'. U Magicu i Birdu dobila je jedinstvene zvijezde, dva čarobnjaka koji nikad nikome nisu priznali da je bolji, a u njihovom rivalstvu priču koja i danas ima veliki utjecaj na mlade košarkaše i najveće zvijezde.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider