Košarka
SPORTOVI
Košarka
MNOGIMA JE POZNAT

Košarkaši afričkog čuda na korak do četvrtfinala OI-ja otkrivaju: "Apsolutno sve nam financira jedan čovjek!"

Jedna od trenutačno najljepših olimpijskih priča jest košarkaška reprezentacija Južnog Sudana, no sve oko njih zapravo je daleko od bajke.

Košarkaši Južnog Sudana (Foto: Afp)

Košarkaši Južnog Sudana već su napravili senzaciju samom kvalifikacijom na Olimpijske igre, a onda su ondje odmah napravili još jednu uvjerljivo svladavši Portoriko u prvom nastupu.

Afrički predstavnik, država od 11 milijuna stanovnika, koja postoji tek 13 godina, mnogima je prirasla srcu te su favoriti neutralnih navijača, no njihova priča u Parizu daleko je od bajke kakva se posljednjih dana prikazuje.

Nemaju niti dvoranu za trening

Izbornik im je bivši NBA košarkaš Royal Ivey, koji je otkrio kroz kakve su sve probleme njegova reprezentacija i on prošli.

"Mi nemamo luksuz da posjedujemo salu za trening, dvorane i druge objekte. Imali smo teške pripreme u Ruandi, a onda smo putovali u Španjolsku. Puno smo se kretali, putovali raznim letovima. Moji momci od 213 centimetara sjedili su kraj izlaznih vrata. To su stvari o kojima ljudi ne pričaju, kao ni o onome kad nam odgode let za sedam sati dok se nalazimo u Čadu", rekao je Ivey.

Poseban su problem financije. Kako dolaze iz jedne od najsiromašnijih država svijeta, trebalo je nekako sve financirati, počevši od svjetskog prvenstva, gdje su nastup u Parizu i osigurali.

Financira ih bivša NBA zvijezda

Srećom, za košarku u Južnom Sudanu pobrinulo se jedno poznato ime.

"Luol Deng četiri godine sve ovo financira iz vlastitog džepa. Plaća dvorane, hotele, avionske karte, baš sve. Svaka mu čast. Bez njega i njegovih suradnika ne bismo bili ovdje, ne bismo niti sastavili ovaj tim", dodao je.

Deng je trenutačno predsjednik košarkaškog saveza Južnog Sudana, države u kojoj je rođen.

On je bivša velika NBA zvijezda, a u reprezentativnoj košarci nastupao je za Veliku Britaniji, koju je predstavljao na Olimpijskim igrama u Londonu, gdje je bio njihov uvjerljivo najbolji igrač.

U NBA ligi najviše je pružio u dresu Chicago Bullsa, gdje je nanizao deset sezona s prosjekom od minimalno deset poena i pet skokova. Dvaput je zaigrao na All star utakmici.

  Lamine Yamal Kraj romantične bajke: Zvijezda Eura izgledno raskinula s djevojkom nakon kontroverzne snimke divider

Donna Vekić Vekić saznala suparnicu u trećem kolu olimpijskog turnira: "Sve me boli, ali idem dalje" divider

Miran Maričić na olimpijskom postolju Osvajač prve hrvatske medalje u Parizu puca od sreće: "Ostvario mi se san" divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook