Košarka
SPORTOVI
Košarka
Jedan od najvećih

Kobe Bryant bio je više od košarkaša – primjer koji nadahnuo mnoge i ostavio neizbrisiv trag

Kobe Bryant, proslavljeni košarkaš Los Angeles Lakersa, poginuo je u tragičnoj helikopterskoj nesreći blizu grada Calabasasa u američkoj saveznoj državi Kalifornija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedan od najvećih košarkaša u povijesti Kobe Bryant više nije s nama. Čovjek koji je vodio Los Angeles Lakerse do pet naslova prvaka i ostavio neizbrisiv trag u svijetu košarke.

Bryant je cijelu 20-godišnju karijeru proveo u dresu Lakersa te je s njima osvojio tri uzastopna naslova u periodu od 2000. do 2002. godine zajedno s Shaquilleom O'Nealom i Philom Jacksonom. Nakon toga se ponovno digao u visine 2009. i 2010. godine. Mnogi ga i danas smatraju najvećim nakon Jordana i velikim košarkaškim umom kojemu možemo biti zahvalni.

Umirovio se 2016. godine kao treći najveći strijelac u povijesti NBA-a s 33.643 poena, a taj je podvig nedavno prestigao LeBron James u subotu navečer u Bryantovu rodnom gradu Philadelphiji. Tijekom cijele karijere bio je pakleni natjecatelj te je osim pet naslova, 18 puta bio All-Star igrač i dva puta MVP finala NBA-a.

Kobe Bryant i Michael Jordan (Foto: AFP) Kobe Bryant poginuo u padu helikoptera, smrtno stradala i kći Gianna te još sedmero ljudi! divider

Također, prevodio je reprezentaciju SAD-a do dvije uzastopne zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2008. i 2012. Njegove brojeve, 8 i 24, Lakersi su povukli nakon umirovljenja 2016.

Ostat će upamćen i po utakmici u kojoj je postigao 81 poen, u siječnju 2006. godine protiv Toronto Raptorsa. To je i danas drugi najveći broj poena na jednoj NBA utakmici u povijesti iza Wilta Chamberlaina, koji je 1962. zabio 100 poena.

Trenutačno je i četvrti strijelac (5640 poena) u NBA playoffu. Ispred njega su samo LeBron James, Michael Jordan i Kareem Abdul-Jabbar.

gol expired Njegov posljednji tvit: Bryant prije tragedije od srca čestitao LeBronu divider

U novije vrijeme Bryant se bavio i filmom. Za svoj uradak ''Dear Basketball'' 41-godišnja košarkaška zvijezda osvojila je Oscara u kategoriji kratkog animiranog filma. Šestominutni film ušao je tako u povijest filmske industrije.

''Hvala Akademiji na ovoj nevjerojatnoj časti. Hvala Johnu Williamsu za nevjerojatnu glazbu koju je napisao, Verizonu što je vjerovao u film. Hvala ti, Molly Carter, na svemu, jer bez tebe danas ne bih stajao ovdje, kao i mojoj supruzi Vanessi i našim kćerima Nataliji, Gianni i Bianki. Volim vas svim srcem. Vi ste moja inspiracija'', izjavio je Bryant na dodjeli Oscara.

gol expired Svijet sporta oprašta se od Kobea Bryanta: Tužni izrazi sućuti i nevjerice stižu sa svih strana divider
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider