Košarka
SPORTOVI
Košarka
mister sto posto

Josip Sesar: "Čitam da se Bojan Bogdanović oprostio od hrvatske reprezentacije, ali za mene on još nije završena priča"

Hrvatski košarkaški izbornik Josip Sesar savršeno je krenuo u svoj mandat, poslije 11 utakmica je bez poraza, a za gol.hr otkrio je kako još nije odustao od najboljeg hrvatskog košarkaša...

Galerija Izbornik Sesar i hrvatski reprezentativci Josip Sesar Josip Sesar +2 Hrvatska košarkaška reprezentacija

Mnogi su davno uoči početka pretkvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine otpisali hrvatsku košarkašku reprezentaciju, ali izbornik Josip Sesar, njegov stručni stožer i igrači uspjeli su unatoč crnim prognozama osvojiti taj turnir pobijedivši u finalu moćnu Tursku na njezinu terenu.

I ako su pobjede protiv Luksemburga i Irske u kvalifikacijama za Eurobasket bile očekivane, osvajanje turnira u Turskoj i zadržavanje nade za plasman na Igre u Parizu bile su čudo s obzirom na sve što se posljednjih godina događalo košarkaškoj reprezentaciji.

Bolje tri jaka treninga nego jedna pripremna

"Treba taj uspjeh gledati cijelo ljeto. Okupili smo se dosta rano još na početku srpnja. Tih 16 igrača koji su iznijeli ove pretkvalifikacije za Eurobasket pomoglo nam je da postavimo neku hijerarhiju, neka pravila i najprije bih pohvalio njih", započeo je izbornik hrvatskih košarkaša Josip Sesar za gol.hr.

Izbornik Sesar i hrvatski reprezentativci Svjetska košarkaška ljestvica: Hrvatska pala za četiri mjesta, pogledajte gdje se nalazimo divider

"Jako su me dobro prihvatili i jako su dobro odradili taj dio posla. Na tu dobru atmosferu priključila su nam se četiri jaka imena - Šarić, Zubac, Smith i Hezonja, koji su prihvatili našu filozofiju i način igre, pravila ponašanja…

Šarić je kao igrač s najviše iskustva dobio kapetansku traku i ulogu vođe koja je nekako prirodno sljedovala. On ju je odradio vrhunski i svi su ga pratili."

Na turnir u Turskoj otišli su bez ijedne odigrane pripremne utakmice u toj postavi.

"Odlučili smo da će nam bolje doći tri-četiri jaka treninga, nego protiv Slovenije, koja je bila dogovorena, izmrcvariti pet-šest igrača bez nekog velikog dobitka. Treninge smo odradili u kontroliranim uvjetima, otišli na turnir i rasli iz utakmice u utakmicu.

Deklasirao reprezentacije od kojih smo ranije gubili

Na turniru su ih čekale neugodne reprezentacije od kojih je Hrvatska prijašnjih godina uglavnom gubila, međutim ova Sesarova je, čini se, neka druga Hrvatska:

Hrvatska košarkaška reprezentacija Čeka nas vruće ljeto 2024. godine: Poznato je koje reprezentacije mogu stajati Hrvatskoj na putu u Pariz divider

"Na prvoj utakmici protiv Belgije napravili smo 40 razlike i to nam je bio dobar pokazatelj da smo na dobrom putu. Kasnije je došla Švedska, koju smo riješili bez većih problema, pa Nizozemska, protiv koje smo znali da idemo dalje s prvog mjesta u skupini, pa sam dao priliku igračima s klupe koji nisu imali toliko prilika u uvodna dva susreta.

Belgija je dobila jednu Srbiju, sa Švedskom smo imali jako puno problema ranije, Nizozemska je također radila velike probleme, ali momci su pokazali vjeru u naš sustav i jako ga dobro prihvatili. U obrani smo jako dobro iskoristili fizičke predispozicije Ivice Zupca, Hezonja je jako dobro rješavao napadačke role na individualnu kvalitetu. Smith je sjajno čuvao protivničke bekove i šutirao u napadu, mislim da smo stvarno kliknuli ovo ljeto i ponovo stvorili kult reprezentacije. To nije lako učiniti preko noći, međutim optimist sam", rekao je Sesar pa prokomentirao dvije najvažnije utakmice na turniru u Turskoj.

"Na krilima tih triju pobjeda u skupini ušli smo s puno samopouzdanja u polufinale protiv Ukrajine. Njih smo do poluvremena natrpali s 15-ak razlike i bilo je jasno kako će završiti zadržimo li fokus. Zatim je došla utakmica protiv Turske…"

Školovao jednog od najboljih europskih trenera

Tu nije trebalo puno motivacije.

"Puna dvorana, 15 tisuća Turaka, tri-četiri NBA igrača, jedan od najboljih europskih trenera. Jako smo se dobro taktički pripremili i dominirali od samog starta. Na poluvremenu smo imali znatnu prednost, znali smo da to neće trajati, došli su nam na nekih šest razlike, ali smo uz dva tri-dobra napada, Šarićevu kreaciju, Zupčeve skokove, Hezonjinu pokoju tricu uspjeli završiti utakmicu."

Hrvatska košarkaška reprezentacija Sjajna Hrvatska izrešetala Tursku tricama: Šarić i društvo napravili korak bliže Parizu divider

Ta utakmica i takav pristup vratili su ponovo malo vjetra u povjerenje u hrvatsku košarku, Sesar je praktički školovao velikog Ergina Atamana u tom susretu, od rotacije momčadi, preko izbora šutova do ponašanja igrača u ključnim trenucima, baš sve odradio je perfektno.

"Sigurno da mi to znači za vlastito samopouzdanje. U najavi sam istaknuo da na klupi Turcima sjedi jedan od najboljih europskih trenera. S tog aspekta i mene je napunilo samopouzdanjem i dalo mi vjeru da je dobro ono što radimo.

Meni je bilo najbitnije kako smo izgledali na parketu u toj utakmici, kako su se borili jedan za drugoga. Rekao sam dečkima na startu turnira da mi je najbitnije kako ćemo se pozdraviti poslije tog turnira. Ako se pozdravimo lijepo, to će značiti da nema žala, na tome sam inzistirao od prvog dana okupljanja i mislim da su igrači svojim ponašanjem i igrom zaslužili svaki respekt."

"Nisam bildao autoritet na Hezonji, ostao je na klupi prvih nekoliko utakmica jer je najbolji kad treba promijeniti ritam"

Kako će "velika četvorka“, koja se priključila za Turnir u Istanbulu, reagirati na Sesarove zamisli, bilo je ključno za dobar rezultat u Istanbulu. Hezonja je na startu turnira iznenađujuće krenuo s klupe, je li bilo riječ o postavljanju Sesarova autoriteta ili je imao neku drugu zamisao?

"Ne, njih su četvorica sjajni ljudi, ali uvijek ima nekih sitnih problemčića. Onaj tko kaže da je sve idealno, laže, međutim to su stvari koje se s vremenom ispravljaju. Normalno je da dođe do nervoze kad živiš zajedno 24 sata, ali razgovorom smo sve rješavali."

Mario Hezonja Utakmica za život hrvatske košarke divider

"U ovoj momčadi netko od njih četvorice morao je krenuti s klupe, odlučili smo se za Hezonju jer je on po našoj procjeni bio idealan da promijeni ritam utakmice krene li nešto po zlu. To je pokazao protiv Belgije. Kad je on ušao i povezao nekoliko šutova, otišli smo na 20 razlike.

U najbitnijim utakmicama Hezonja je bio u petorci. Njih je odradio na pravi način, stožer i ja smo dosta razmišljali o tome i na koncu odradili kako treba, čemu svjedoči rezultat."

SP me nije iznenadio

Nedavno završeno Svjetsko prvenstvo u košarci dalo je odgovor na pitanje protiv koga Hrvatska neće morati igrati u zadnjem kvalifikacijskom turniru za OI, plasman u Pariz ostvarili su SAD, Kanada, Srbija i Njemačka. Sesar kaže kako ga ishod SP-a nije jako iznenadio.

"Kako se prvenstvo razvijalo, sve je bilo dosta očekivano. Nije me iznenadio ni poraz SAD-a od Litve, ni od Njemačke. Nijemci su sjajna momčad, odigrali su sjajan turnir, kad osvojiš turnir bez poraza, ne možeš puno prigovarati. Jedino tko me razočarao možda malo je Latvija, ali oni su igrali bez najboljeg igrača.

Teško mi je reći koga bih želio na završnom kvalifikacijskom turniru ili koga ne bih. U pravilu su na tim turnirima kiksali domaćini, ali gledam korak po korak. Ne razmišljam još o tome, bitno mi je da reprezentativci dođu zdravi na to okupljanje. Kad dođe vrijeme za to, onda ćemo se brinuti o tome.

Previše je nepoznanica, pogotovo uzme li se u obzir mogući zdravstveni bilten naših igrača. Sad imamo situaciju da je Toni Nakić operirao menisk. On je jako bitan igrač u našoj koncepciji igre, može igrati trojku i četvorku, s njim imamo nekoliko taktičkih opcija. Najbitnije je da svi dođu zdravi. Mi imamo svoje želje, ali pitanje je i gdje će se igrati, tako da ima još puno upitnika."

Babo još nije završena priča za mene

Iako se dosta pisalo o reprezentativnom umirovljenju ponajboljeg hrvatskog košarkaša trenutačno, Bojana Bogdanovića, Sesar kaže kako Babo za njega još nije gotova priča:

"Ne znam baš koliko se umirovio, izašla je neka takva priča, ali mi smo razgovarali ove godine. S obzirom na to da je dobio sina, želio je provesti prvo ljeto s njim i obitelji jer već godinama sam vuče reprezentaciju. Što se mene tiče, reprezentacija je otvorena za sve naše igrače, razgovarat ću sa svima koji su potencijal i svi se mogu nametnuti, ne samo s Babom. Meni je jedino bitno da svi koji dođu da dođu čiste glave i puni želje nastupa."

Jaleen Smith Nastavlja se košarkaška rapsodija: Hrvatska razbila Šveđane, utrpali im gotovo 100 poena divider

"Babo još nije završena priča, poštenije mi je kad netko kaže ne mogu ovo ljeto, nego da nasilu dođe pa se ne osjeća ugodno u reprezentaciji. Takav ne bi ni mogao dati sto posto", rekao je Sesar pa se okrenuo na one koji će sigurno biti tu.

Šarićev prelazak u Golden State dokaz je njegove veličine

U Bogdanovićevu izostanku kao neupitni vođa ove generacije nametnuo se Dario Šarić, koji je ljetos potpisao na godinu dana s Golden Stateom.

"Ne može biti loše kad te zove jedna od najboljih momčadi na svijetu. To govori o Šariću kakav je igrač, kad te zove Golden State. Nadam se da će Šarić s njima otići do kraja i da će se vratiti u dobrom raspoloženju na reprezentativne akcije."

Zupcu bi mogao uskoro doći James Harden, hoće li to što utjecati na njega?

"Mislim da neće, on je igrač koji uživa veliko povjerenje u Clippersima. Nije igrač za epizodne uloge, ima veliku minutažu i ne vjerujem da će biti velikih problema. To uostalom nije igrač na njegovoj poziciji, mislim da će imati laganih poena na račun Hardena."

S KK-om Dinamo želim biti među šest momčadi u Premier ligi

Dok čeka nove izazove s nacionalnom momčadi, odnosno kvalifikacijske turnire za Eurobasket i Olimpijske igre, Sesar će brusiti trenersku formu na klupi KK-a Dinamo, u koji je nedavno prešao iz Cibone.

"Poslije reprezentacije odmarao sam tjedan dana, tu je uskočio moj pomoćnik Ličina i napravio odličan posao. Posljednjih deset dana sam s momčadi. Ostala je jezgra od lani, došla su nova dva-tri igrača. Ići ćemo trening po trening, iako dosta tih igrača poznajem.

Trenutačno tražimo način na koji ćemo igrati, imamo dva različita centra, različite bekove, imamo Novačića na četvorki, koji je jako dobar šuterski i u obrani. Moramo naći stil koji nam odgovora pa tek onda možemo razgovarati u dometima.

Želimo zadržati kontinuitet igranja u Premier ligi, ali bili bismo zadovoljni da budemo među šest prvih momčadi", podvukao je Joža.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider