Košarka
SPORTOVI
Košarka
Koliko god neki željeli

Jordan nije bio Muhammad Ali: Gruba istina o najboljem košarkašu svih vremena

Jedna od glavnih tema pete i šeste epizode dokumentarca o Chicago Bullsima da nijedan čovjek, uključujući i Michaela Jordana, zapravo ne može ispuniti nerealne standarde koje su postavili deseci (možda i stotine) milijuna ljudi koji su željeli biti poput Mikea.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mnogo više nego njegovih problema s kockanjem ili neumoljive konkurentnosti zbog koje je dolazio u sukob sa suigračima, Jordanov problem po mnogima bio je nedovoljno zalaganje za društvene prilike.

Gruba stvarnost bila je najočiglednija kada je Jordan odbio pojaviti se u poruci podrške demokratu iz North Caroline Harveyju Ganttu, afroameričkom senatoru koji se nadao pobijediti republikanskog kandidata Jessea Helmsa, koji je bio poznat po svojim rasističkim i segregacijskim stavovima.

gol expired Kukoč konačno istaknut u ''Posljednjem plesu'': ''Krause mu je otvorio put pakla, htjeli smo napraviti sve da izgleda loše'' divider

S druge strane, Jordan tvrdi da je donirao za Ganttovu kampanju, iako je teško zaboraviti njegov famozni citat o tome da ''i republikanci kupuju tenisice''. S time da je Jordan podijelio u jednom od intervjua kako o sebi nikada nije razmišljao kao o aktivistu poput Muhammeda Alija.

Činjenica je da nitko nije mogao ispuniti društvene standarde koje je Ali postavio. Čak se i sam Ali u jednom trenutku morao suočiti s vlastitim segregacijskim pogledima. LeBron James, koji je poznat uglavnom kao sportaš i humanitarac koji mijenja živote brojne djece, još uvijek nije savršen kada je riječ o istupanju u javnosti na tu temu.

Nijedan sportaš, političar ili bilo koja druga poznata osoba nije tako besprijekorna koliko to njihovi najvjerniji fanovi željeli. Jordan nije bio ništa drugačiji. Što je pozornica veća, to se sve više gleda svaki pogrešan korak.

gol expired Trenuci pete epizode o Bullsima najbolji dosad: Bolno prisjećanje i najočekivaniji intervju s Bryantom nedugo prije smrti divider

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider