Košarka
SPORTOVI
Košarka
Kakav lik!

Neviđenom greškom uništio LeBronov trud: Ikona NBA-a ima dugu povijest apsurdnih poteza

Slika u kojoj LeBron pokušava izgubljenom Smithu pokazati kamo treba krenuti s loptom obišla je svijet. No takav potez nije ništa neočekivano od igrača poznatog upravo po apsurdnim i neočekivanim potezima.

Galerija J.R. Smith (Foto: AFP) J. R. Smith bježi od koša (Foto: AFP) J.R. Smith (Foto: AFP) +2 J.R. Smith (Foto: AFP)

Cleveland Cavaliersi bili su na korak do pobjede u prvoj utakmici velikog finala protiv Golden State Warriorsa, ali Ratnici su na kraju preživjeli i upisali pobjedu nakon produžetka.

Cavsi su imali sjajnu priliku za pobjedu; pri izjednačenom rezultatu George Hill je promašio slobodno bacanje, a skok je uhvatio J.R. Smith. Nakon toga je izveo neobjašnjiv potez i krenuo s loptom prema centru, misleći da njegova momčad vodi.

Slika u kojoj LeBron pokušava izgubljenom Smithu pokazati kamo treba krenuti s loptom obišla je svijet. Uzaludna je na kraju bila sjajna LeBronova partija; ubacio je 51 koš, ali vjerojatno nije računao da će mu osim Warriorsa protivnici biti i vlastiti suigrači.

Veliki talent koji nije do kraja realizirao svoj potencijal

No ovakav potez zapravo nije ništa neočekivano od Smitha. Radi se o igraču koji ima dugu povijest ekscentričnih, teško objašnjivih i apsurdnih poteza, kako na parketu, tako i izvan njega.

Smith je stigao u ligu 2004. godine izravno iz srednje škole, a kao velikog talenta izabrali su ga 18. pickom tadašnji New Orleans Hornetsi, danas poznati kao Pelicansi. Nakon Hornetsa igrao je za Denver Nuggetse i New York Knickse, a u međuvremenu je igrao i u Kini za vrijeme lockouta.

J. R. Smith bježi od koša (Foto: AFP) J. R. Smith bježi od koša (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Smith je bio bek šuter ogromnog potencijala: krasio ga je sjajan dalekometni šut u kombinaciji s nevjerojatnim fizičkim predispozicijama. No svoj potencijal nikad nije do kraja ispunio; njegov glavni neprijatelj bila je i ostala ''glava''.

Novinari američkog SB Nationa izvukli su situacije slične onoj iz prve utakmice protiv Warriorsa, a prva datira još iz 2007. godine.

Ovo nije prvi put da je zaboravio rezultat

Smith je tada igrao za Denver, koji je igrao u playoffu protiv Spursa. U napetoj završnici Spursi su imali četiri koša prednosti, a trener George Karl nacrtao je akciju koja je trebala završiti šutom Allena Iversona ili Carmela Anthonya. No planove mu je pokvario Smith koji je opalio tricu s 15 metara!

''Ne znam s kojeg je planeta to došlo'', izjavio je kasnije Karl, koji je Smitha do kraja serije zabetonirao za klupu.

Situacija protiv Warriorsa nije bila ni prva u kojoj je Smith zaboravio rezultat. Kao igrač Knicksa sličan je potez izveo protiv Houston Rocketsa: rezultat je bio izjednačen, a lopta je 21 sekundu prije kraja došla do Smitha, koji je bio sam na trici.

Uzalud je centar New Yorka Tyson Chandler pokazivao Smithu da ne šutne; lopta se odbila od obruča i završila kod Rocketsa, koji su na kraju upisali pobjedu. ''Iskreno, mislio sam da gubimo dva razlike'', rekao je Smith nakon utakmice.

Sudjelovao u brojnim urnebesnim situacijama

Nepredvidljivi karakter J.R. Smitha ima i svoju zabavnu stranu, a rezultat su brojne urnebesne situacije.

Njegove pojedine objave na društvenim mrežama stekle su kultni status, na poluvremenu je zaigrao košarku s djecom, navijače je poveo u noćnu vožnju biciklima po ulicama New Yorka, zaradio je kaznu od 50.000 dolara jer je za izvođenja slobodnih bacanja uporno protivnicima pokušavao odvezati tenisice, noć prije playoff utakmice snimljen je kako poteže viski iz boce.

Smith je zbog svojih neobičnih ispada postao prava ikona NBA lige, ali istovremeno može biti prava tempirana bomba na parketu.

Od dolaska u Cavse dojam je bio da je pod paskom LeBrona Jamesa sazrio i postao bitan dio momčadi sa šampionskim ambicijama, ali u završnici protiv Warriorsa probudio se onaj stari J.R. Smith. U najgorem trenutku za LeBrona i Cavse, koji su propustili sjajnu priliku da u prvoj utakmici uzmu break i usmjere seriju na svoj mlin.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider