Košarka
SPORTOVI
Košarka
Analiza početka sezone

Hrvatski stručnjak za GOL.hr o uzbudljivom startu NBA-a: ''Taj čovjek je čudo prirode''

Na početku nove NBA sezone na vrhu Istoka smjestile su se tri NBA momčadi koje su promijenile trenera, dok na Zapadu Sacramento ima više pobjeda od Houstona i Oklahome zajedno. O startu nove sezone popričali smo s hrvatskim trenerom i dobrim poznavaocem NBA-a Danijelom Lutzom.

Kawhi Leonard i Anthony Davis (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Toronto Raptorsi izgledaju jako dobro s Kawhijem Leonardom i novim trenerom Nickom Nurseom, bivšim asistentom Dwanea Caseyja. Po prvi put u 24-godišnjoj klupskoj povijesti otvorili su sezonu sa 6-0.

Perfektan start Toronta

''Bez obzira što Toronto ima pedigre kao jedna od najboljih momčadi zadnjih godina na Istoku, barem u regularnom dijelu, najveće pitanje je u principu bilo oko njega. Prva stvar oko promjene trenera i sustava koji je svake godine bio sve bolji. Kažem, opet govorim u kontekstu regularnog dijela'', izjavio je Danijel Lutz za GOL.hr te nastavio:

''U najvećem tradeu ovog ljeta dobili su Kawhija, koji je bio nepoznanica nakon što je odigrao samo devet utakmica prošle godine, a koji na početku sezone izgleda kao jedan od kandidata za MVP-a. Naravno, njihova klupa, koja je prošle sezone bila jako dobra, nastavila je igrati na jednak način, dok Lowry igra odličnu košarku uz Kawhija bez obzira što je izgubio najboljeg prijatelja u DeRozanu.''

Ono što je Nurse promijenio kod Raptorsa je to da Valančiunas više nije siguran starter. Ali ne samo to. Da je kompletna visoka linija sklona rotaciji ovisno o matchupu te da mogu igrati small-ball, a da ne spuštaju previše petorku.

''Dobro matchiranje, a uz konstantnu kvalitetu njihovih igrača, daje im mogućnost da budu svježi i to je jedna njihova kvaliteta. Ali širina Toronta je lani bila ta ekstra kvaliteta koja je bila dovoljna da budu prvi na Istoku u regularnom dijelu. I sada imaju puno utakmica sa slabijim protivnicima i onima koje dobro poznaju, a Nurse je očito skupio dovoljno iskustva asistirajući i jako dobro to raspodjeljuje, što inače nije odlika u NBA-u da se puno mijenjaju petorke.''

Što može Detroit?

S druge strane, bivši trener Toronta i čovjek koji je dobio nagradu za trenera godine nije loše krenuo u novoj sredini. Dapače, u njegovoj novoj momčadi također se mogu vidjeti neke preinake.

''Dwane Casey je promijenio ekipu i dokazuje kako je dobar trener. I to upravo na jednom Blakeu Griffinu, na kojeg je lani sve uložio Stan Van Gundy i možda zbog njega izgubio posao, odnosno nije uspio napraviti s Detroitom ono što je planirao dobivši neku superzvijezdu ili graničnu superzvijezdu. Ono što je najvažnije za Detroit, bez obzira što su imali mrvicu lakši raspored, je to da su prve tri utakmice pobijedili unutar tri razlike'', objasnio je Lutz te nadodao:

''Za njih je jako je važno da budu zdravi. Znamo koliko je Reggie Jackson propustio prošle godine, a ovo je prva sezona nakon tri godine da je Griffin u mogućnosti odraditi dužu sezonu. U posljednje tri godine propustio je 92 utakmice i prvi put je odradio punu predsezonu, što je jako bitno. Ako ih posluži zdravlje, onda je za očekivati njihovu borbu za playoff. A nakon toga će trenerska kvaliteta i konstanta pojedinih igrača determinirati što može Detroit.''

Kad smo kod novih trenera, ne možemo ne spomenuti i preporođene Milwaukee Buckse, koji su se prilagodili modernoj košarci i počeli izvlačiti maksimum iz Giannisa Antetokounmpa. Zapravo, Mike Budenholzer je sjajno posložio momčad oko njega.

Preporođeni Milwaukee

''Što se tiče Milwaukeeja, bilo je pitanje kakav će biti nastavak razvoja Antetokounmpa pod novim trenerom Mikeom Budenholzerom. Međutim, činjenica da je postao prvi čovjek nakon Wilta Chamberlaina koji je u prve tri s utakmice išao preko 15 skokova i 'double-double' učinkom stvarno govori da se radi o čudu prirode, ali ono što je kod Bucksa primjetno je puno bolji 'spacing', selekcija šuta i obrana u kojoj se znaju principi. I oni na bazi toga izgledaju stvarno impresivno'', rekao je bivši trener Cibone.

''Dakle, momčad koja je bila sklona oscilacijama, koja je znala dobiti velike protivnike pa izgubiti od slabijih i uvijek je flertovala s oko 50 posto pobjeda bez obzira na roster. No s pojačanjima koja su dobili, prvenstveno u Ilyasovi i Lopezu, drže taj 'spacing' i pogađaju izvana uz sve one konstante Antetokounmpa i Middletona. Lopez je šlag na tortu onog što je Budenholzer htio napraviti. Pomalo podsjeća na Ala Horforda, kojeg je Budenholzer tada imao u Atlanti i dokle god on bude na taj način koristan, to je ekstra kvaliteta za Milwaukee.''

Na Zapadu također imamo primjer nekih momčadi koje su dobro kliknule i uspješno otvorile novu sezonu. Tu posebno treba istaknuti New Orleans, koji ima najinteresantniju centarsku rotaciju s tri igrača različitog profila. A na sve to se nadovezuje ofenzivno orijentirani trener Alvin Gentry.

''Oni prkose svemu''

''Krenuo bih jedno tjedan ili dva prije početka sezone, gdje je taj isti New Orleans uspio upisati nula pobjeda u predsezoni. U tih desetak dana je jedno tisuću puta bilo spomenuto kako je Davis promijenio agenta, kako je potpisao s Richom Paulom, Lebronovim agentom i mnogi su ga već u jednom trenutku preselili u Lakerse'', započeo je Lutz pa nastavio:

''Međutim, oni prkose svemu. Lani su također imali trend visokih igrača Twin Towersa s Cousinsom, a ove s Mirotićem i Randleom, koji se sjajno nadopunjavaju s Davisom. I ove godine je tu priča o matchupovima. Svejedno igraju li zajedno ili odvojeno u određenim trenucima, daju jedan drugome prostora za odmor.''

Kako su se u NBA-u promijenila neka pravila, prvenstveno to da se nakon ofenzivnog skoka napad skratio s 24 na 14 sekundi, svima se omogućio veći posjed lopte, a samim time i mogućnost postizanja većeg broja koševa. To su zasad dobro iskoristili Pelicansi, koji u prosjeku postižu blizu 130 poena po utakmici. Naravno, to će se kroz sezonu smanjiti, ali možemo istaknuti kako bi mogli biti ponajbolja napadačka momčad lige.

''Kao što si spomenuo, Gentry je napadački trener i sada ima takve igrače. Iako se stalno priča oko tog njihovog vanjskog šuta s pozicija dva ili tri, ali to se može pokriti sistemom. Isto tako nemojmo zaboraviti da je Jrue Holiday odličan defenzivac, a Davis u istoj sezoni može biti i MVP i obrambeni igrač godine. Jedna jako zanimljiva ekipa u kojoj i Elfried Payton izgleda bolje od kada je izgubio kosu, on je dijametralno suprotno od Samsona.''

Denver može pobijediti svakoga, ali...

Sezonu su dobro otvorili i Denver Nuggetsi, koji su već nekoliko sezona tu negdje, jako dobri kod kuće, ali pet godina su bez doigravanja. S time da su zadnje dvije sezone najbolja momčad koja nije ušla u playoff.

''Oni su, kao i mnoge momčadi koje ne mogu završiti bolje od šestog-sedmog mjesta na Zapadu, žrtve toga da igraju u jačoj konferenciji. I tu svaki loš niz ili ozljeda koju imaju mogu donijeti problem. Međutim, treba primijetiti da trojica njihovih mladih igrača Jokić, koji uvijek može eskplodirati, Harris i Murray svaku sezonu igraju sve bolje. Lani su potpisali Millsapa i onda jako dugo bili bez njega. On možda neće imati neke spektakularne brojke, ali koji je jako inteligentan igrač i koji se dobro uklapa s Jokićem.''

''Oni su takvi da mogu pobijediti apsolutno svakoga pa i Golden State, ali isto tako ta momčad može dominirati cijelu utakmicu pa ne znati zaključiti kao protiv Lakersa. Ono što je jako bitno za njih je da imaju konstantu i da iskoriste domaći teren, koji bi ponovno mogao biti među najboljima u ligi. No ono što je Mike Malone konstantno propovijedao kad je postao novi trener Denvera konačno se događa ove sezone, a to je da momčad igra dobru obranu. I ako se taj trend nastavi za njih, onda bi mogli biti među top 5'', izjavio je Danijel Lutz.

Čudnovata Oklahoma

Na iznenađenje mnogih Oklahoma je jako loše otvorila sezonu. Doduše, bilo je tu problema s ozljedama, ali nitko se nije nadao ovome. Da praktično budu zadnja momčad koja će čekati na prvu pobjedu.

''Kad govorimo o Oklahomi, očekivalo da će imati bolju kemiju i kvalitetniju obranu u drugoj sezoni Georgea i Westbrooka, pogotovo jer su se riješili Anthonyja. I onda se dogodila ta ozljeda Westbrooka, koji nije prošao predsezonu i koji nije ništa odigrao sa Schröderom. Krenuli su loše, igrali onako solidno, ali kad izgubiš od Sacramenta kod kuće, ne možeš reći da ti nešto nedostaje.''

''Očito je da bez Robersona ne igraju dobru obranu, ali isto tako trebali su biti svjesni da ga nema. Očekivali smo od Donovana da će te stvari posložiti. Lako bi se moglo dogoditi da budu zadnja ekipa u ligi koja nema ni jednu pobjedu. Što apsolutno nitko nije očekivao. Nasušno im nedostaje netko uz Georgea, Ferguson ništa ne donosi. I ono što je po meni neshvatljivo je neiskorištavanje napadačkog potencijala Adamsa. Bez Westbrooka je pokazao kako je puno bolji skakač nego što to pokazuju brojke, a kad se on vratio to se onda promijenilo. To je nešto što se kod njih stalno mijenja, ta nekakva kemija'', rekao je Lutz te nadodao:

''Dovoljno je rani dio sezone da se ne pale alarmi, ali ne izgleda dobro i najveće pitanje je mogu li igrači igrati s Westbrookom. Dakle, može li on biti vođa ne samo svojim pristupom utakmici nego može li učiniti i druge boljima. I je li u principu ta Oklahoma precijenjena ili nije.''

Hoće li priče koje se šire utjecati na Houston?

Još jedna ekipa koja se muči na startu su Houston Rocketsi, momčad koja je prošle sezone imala najbolji omjer u regularnom dijelu i koja je bila na pobjedu od svrgavanja Warriorsa u finalu Zapada.

''Što se tiče Houstona, glavno je pitanje bilo koliko će na njih utjecati odlasci Arize i Mbutea, prvenstveno obrambeno. Ne treba biti puno pametan pa ne primijetiti da imaju jedan od najboljih napada i kako su se lani dobro uklopili Paul i Harden. Ali isto tako imali su više igrača koji su Paulu i Hardenu držali leđa. Njihove zamjene u ovom trenutku ne pokazuju se na takav način'', objasnio je hrvatski trener za GOL.hr.

''Mislim da im situacija koja se dogodila s Lakersima nije dobro sjela. Hoće li te priče koje se šire utjecati na njih. Hoće li to što Rondo priča u vezi Paula utjecati na njega, može li to što je Walton rekao da se Hardenu ili Paulu sudi puno prekršaja njima narušiti kemiju, koliko će taj Carmelo efekt poremetiti njih kao što je poremetio Oklahomu i koliko će nedostajati obrambeni trener Bzdelik. To je nešto što treba pratiti.''

''Nisam zabrinut za njih da će kroz sezonu imati jako puno pobjeda, ali Daryl Morey to sve sigurno promatra i ne bi trebalo čuditi ukoliko se oko ‘trade deadlinea’ dogode neke stvari. On ima jednu misiju, a to je da skine Golden State i sigurno neće tako lako odustati od toga'', zaključio je Danijel Lutz.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider