Košarka
SPORTOVI
Košarka
komentar Vida Horvata

Hrvatska će živjeti koliko i njeni bekovi

Hrvatska je otvorila Eurobasket porazom protiv jednog od favorita za medalju, ali pokazala je kako ima kvalitetu s kojom može parirati najjačima.

Krunoslav Simon protiv Grčke (Foto: Guliver image)

Uoči utakmice s Giannisovom Grčkom postojala je bojazan kako Krunoslav Simon možda neće biti spreman zbog boli u koljenu koju je osjetio dan ranije na treningu. Simon nije završio trening, ali je umalo prelomio utakmicu s Grčkom. To dovoljno govori koliko je važan za ovu reprezentaciju, ali pakleni je tempo utakmica i trebat će ga dozirati.

Mulaomerović se odlučio za očekivanu petorku sa Jaleenom Smithom na jedan, Bogdanovićem i Hezonjom na dva i tri te Šarićem i Zupcem na visokim pozicijama. Plan igre je bio dobar i očekivan kada je u pitanju protivnik poput Grčke. Zubac je u obrani krenuo na Giannisu, Smith na Dorseyju, a Bogdanović na Calathesu kao najboljim grčkim napadačima.

Uspješan plan igre prvih pet minuta

Zubac je bio zadužen za kontrolu reketa i skoka s konstantnim pomaganjem kad god bi Giannis primio loptu i krenuo u dribling. Hrvatska je imala kombinaciju zone i strane pomoći pri svakom pokretu dvostrukog MVP-a prema košu jasno puštajući protivniku šut i zatvarajući prodor.

gol expired Damir Mulaomerović nakon poraza: "Svi su bili bolji u drugom dijelu i Smith i Zubac, da nam je bar ušla ta lopta" divider

I nije krenulo loše. Naši košarkaši su otvorili utakmicu sa 7-0 i oduzeli Grcima najopasnije oružje tranziciju. Istovremeno se odabralo Nicka Calathesa kao igrača kojeg će se napadati. Dva post-upa Hezonje na strani i jednom Bogdanović koji ga pokušava ugurati pod koš.

Jeste li zadovoljni igrom košarkaša?

Ukupno glasova:

Problem je nastao onog trenutka kad se zaredalo nekoliko izgubljenih lopti. U dva navrata loše dodavanje za Zupca, koji nije imao prostora ni poziciju s koje može stvarati prednost. Krenulo se srljati bez ideje i Grčkoj se počeo otvarati teren. Osim terena, otvorilo se i Tyleru Dorseyju, koji je do poluvremena zabio 20 poena i potpuno rasteretio grčki napad.

Grčka je napravila seriju 20-5 prije nego je Mulaomerović ubacio Simona umjesto Šarića i tako spustio petorku, a Bogdanović je uspio otići do kraja na obruč tek kad je Dimitris Itoudis izvadio braću Antetokounmpo. Međutim, Hrvatska je već bila u problemima, jer kako su krenule izmjene tako je sve više rastao grčki pritisak na ofenzivni skok (8 u prvom poluvremenu).
Simon promijenio tijek utakmice

Kao zamjena za startnog playmakera Hrvatske ušao je Dominik Mavra i treba reći kako je u tih par minuta bolje reagirao od do tada indisponiranog i premalo napadački agresivnog Smitha. U tom periodu Grčka je potpuno kontrolirala skok i hranila raspucanog Dorseyja. Na ruku im je išao i pad koncentracije kod hrvatskih igrača zbog skraćene rotacije i prevelikog fokusa u obrani na Giannisa pa se znalo dogoditi da Dorsey nakon jednog dodavanja protrči i otvori se sam na trici u korneru.

Bez ofenzivnog ritma i s previše izgubljenih lopti (11 u prvom dijelu naspram samo jedne grčke) teško je bilo očekivati bolji rezultat od dvoznamenkastog minusa. Da nije bilo sreće kod poneke odbijene lopte i pogođene trice pred kraj poluvremena, rezultat bi bio i gori od -16.

Da Hrvatska može igrati puno bolje od prikazanog, pokazale su uvodne minute drugog poluvremena. Simon je krenuo u petorci umjesto Šarića i napad je odmah izgledao smislenije. Jednom ''down screen'' i uručivanje, a drugi put ''stagger screen'' akcija za Bogdanovića, koji je dobio pravilan blok i loptu u kretnji iz koje odmah radi razliku na prvom koraku.

Nisam slučajno spomenuo Simona u uvodu ovog teksta. Ne samo da je X-faktor ove Hrvatske, već i igrač bez kojega se ne može u kontinuitetu organizirati napad i doći do lakših poena. Zubac se poprilično mučio u prvom poluvremenu i tek je zahvaljujući Simonovoj kreaciji u nastavku došao do svojih koševa pod obručem, ali i odvlačio protivničkog centra od Simona kad je probio prvu liniju. Ujedno najbolja suradnja dvojice hrvatskih igrača u ovoj utakmici.

Amerikanac je pojačanje

Simon ne samo da je pokrenuo momčad i Zupca, nego je i psihološki utjecao na Smitha, koji je odjednom počeo igrati znatno agresivnije i opasnije po koš. Smith je kao combo guard uz Simona na lopti bio je gotovo nepogrešiv u nastavku (četiri trice). Hrvatska se vratila u utakmicu na krilima bekova. Tema o kojoj se može posebno pisati, ali to ću ostaviti za nešto kasnije. Ono najvažnije – Smith je pojačanje.

Na ulasku u četvrtu četvrtinu Itoudis je zaigrao s Calathesom i Sloukasom. Ovaj potonji puno je opasniji pick and roll igrač zbog svog šuta i step-backa, vidjelo se to kod prvog ulaska u igru kada je stvarao ogromne glavobolje hrvatskoj obrani u tandemu s Dorseyjem.

Hrvatska je u nastavku puno više igrala s nižom petorkom i dobila više šutera, jer Dario Šarić nije imao svoj dan. Još jednom se pokazalo kako s više kreacije i više opcija od izolacija stvari izgledaju bolje i ljepše. Nije loše krenuti napadajući određeni matchup ili mismatch kao s Calathesom, ali treba imati i rezervni plan i više opcija od individualne inspiracije.

U obrani je cilj bio usporiti, ne zaustaviti Giannisa (to se ne može) i dobrim dijelom je funkcioniralo, ali na kraju utakmice najbolje se vidjelo kako je dovoljna jedna minuta terora grčkog junaka i sve pada u vodu. Toliko je dominantan. S dvije blokade, na Bogdanoviću prilikom polaganja i kod close-outa Smitha, Giannis je odradio obranu za pobjedu i pritom riješio Hezonju pod košem i zabio tamo gdje je najmoćniji – u tranziciji.

Pripremali se za Giannisa, izgubili zbog njega

Ono što možemo izvući iz ove utakmice je dobra pick and roll obrana kad je Giannis rolao prema košu. Čak četiri različita igrača su pravovremeno reagirala na slabijoj strani pomoći i pritom presjekla gotovo siguran koš. Profesorski odrađena uloga Simona, bez obzira na neke pogreške, jer s 37 godina na leđima i toliko minuta na terenu, to je normalno.

Dario Šarić i Giannis Antetokounmpo Dario Šarić i Giannis Antetokounmpo (Foto: Guliver image)

Zubac se dobro nosio s Giannisom, ali je kao i većina stožernih igrača Hrvatske imao svoje crne minute. Hezonja je odlično krenuo pa upao u probleme s prekršajima, Smitha nije bilo jedno poluvrijeme, ali onda je pokazao kako je puno više iskoristiv u spot-upu te kad dobije na samopouzdanju i krene napadati reket.

gol expired Ivica Zubac nakon utakmice: ''Previše smo bili fokusirani na Giannisa…'' divider

Grčka je dobila teškom mukom, a Hrvatska je jedno vrijeme igrala kao da je netko muči. Gotovo 60 poena u drugom poluvremenu pokazalo je napadački potencijal naših košarkaša, a na izborniku i njegovom stožeru je da pravilno posloži uloge i rotacije, jer za ovakav turnirski sistem, gdje se igra praktički svaki dan, bit će važno odražavati formu i zdravlje igrača.

Kao vječiti optimist, vjerujem kako je Hrvatska sposobna dobiti sve do kraja u skupini, no isto tako i sve upropastiti. Zato se treba okrenuti idućem protivniku i tako iz dana u dan radeći na dizanju igre, a ne oslanjajući se na individualnu kvalitetu koja unosi nervozu i oduzima prednosti ove reprezentacije. Rijetko tko na ovom prvenstvu ima takvu petorku, ali isto tako mnogi imaju puno dužu klupu i detalji će ponovno odlučivati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider