Košarka
SPORTOVI
Košarka
Lovi Ćosića i Parkera

Ruši sve rekorde, ali Hrvatsku ne pamti po dobrom: Legenda nahvalila Šarića

Pau Gasol nije se dobro proveo u zadnjem susretu s Hrvatskom, a na Eurobasketu ga čeka novi susret s izabranicima Ace Petrovića.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pau Gasol jedan je od najvećih, ako ne i najveći španjolski košarkaš svih vremena. Prije njegove ere Španjolska je osvojila šest medalja na velikim natjecanjima (Svjetsko prvenstvo, Eurobasket, Olimpijske igre), a nakon njegovog prvog pojavljivanja u reprezentaciji 2001. krenula je prava žetva medalja koja traje i danas.

Gasol je kao vođa košarkaške Furije osvojio čak 10 medalja – četiri zlata, četiri srebra i dvije bronce – a njegovo privatno igralište bio je upravo Eurobasket. Dva je puta Gasol bio najbolji igrač turnira, a jedini koji je to uspio prije njega bio je Krešo Ćosić. 37-godišnji Gasol na Eurobasketu 2017. ima priliku postaviti apsolutni rekord, a na putu će mu između ostalih stajati i Hrvatska – protivnik kojeg ne pamti po dobrom.

Gasol je na Olimpijadi u Riju imao šut za produžetak, ali brutalnom blokadom zaustavio ga je Dario Šarić. Uoči turnira nije mogao izbjeći pitanja o reprezentaciji Hrvatske koja računa na veliki rezultat, a u zadnjem susretu pokazala je da se ne boji moćne Španjolske. Sanja li Furija osvetu u Rumunjskoj?

''Nema nikakve osvete. Bila je to tvrda i napeta utakmica koju smo izgubili, ali na drugom natjecanju. Pokušat ćemo pobijediti jer želimo biti prvi i najbolji'', rekao je Gasol za službenu stranicu Fibe, a nahvalio je i Šarića koji ga je u Riju zaustavio jednim od najboljih poteza turnira.

"Šarić je mogao biti rookie godine"

''Dario Šarić je odličan igrač. Jako talentiran, raste, još je mlad i ima prostora za napredak. On je igrač koji može napraviti sve na parketu. Imao je odličnu sezonu, mogao je biti rookie godine, vidjet ćemo kako će odigrati turnir'', rekao je Gasol, koji je pohvalio i momčad Hrvatske.

''S obzirom na talent i iskustvo, Hrvatska i Španjolska izgledaju kao najjače momčadi skupine. No, svejedno morate igrati i boriti se te pobijediti sve ostale, svaka momčad u grupi želi biti najbolja. Vidjet ćemo, moramo sve zaraditi'', rekao je.

Španjolska otvara prvenstvo s Crnom Gorom u 16:45, a Gasol, osim Ćosića, može prestići i Tonyja Parkera. Treba mu samo 61 koš da postane najbolji strijelac u povijesti Eurobasketa, ali Gasola zanima samo uspjeh Španjolske i lov na nevjerojatno četvrto europsko zlato. Nakon brojnih otkaza, upravo Španjolska ima ulogu prvog favorita.

''Zbog toga sam ovdje. Naša momčad je vrlo ambiciozna i talentirana, a mi smo i dobra grupa prijatelja. Došli smo se natjecati, pokušati biti što bolji i pobijediti'', rekao je Gasol.

Bila bi mu to ukupno sedma medalja kojom bi se izjednačio na listi najboljih svih vremena sa Ćosićem i Sergejem Belovom. Ruski košarkaš trenutno je najuspješniji svih vremena sa četiri zlata, dva srebra i broncom, a ako Španjolska osvoji zlato, Gasol će izjednačiti njegov učinak.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider