Košarka
SPORTOVI
Košarka
najveći favoriti

Zadnji turnir ponajboljih igrača desetljeća: Legende se žele oprostiti sa zlatom

Hrvatska će protiv Španjolske odigrati susret 4. kola skupine, 5. rujna u rumunjskom Cluju s početkom 16.45.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Španjolska košarkaška reprezentacija je branitelj naslova europskog prvaka od prije dvije godine, kada je u finalu u Lilleu (Francuska) razbila Litvu s 80:63. U odnosu na početnu petorku iz tog finala na ovogodišnjem Eurobasketu neće biti čak trojice igrača!

Nedostajat će Nikola Mirotić, Sergio Llull i Rudy Fernandez, ali kada se sve zbroji i oduzme Španjolska je i dalje prvi favorit turnira. Izbornik Sergio Scariolo i dalje ima širok kadar kvalitetnih igrača koji igraju u NBA ligi, ali zato ima nešto "tanju" klupu.

Bit će ovo zadnji Eurobasket 37-godišnjih Juana Carlosa Navarra i Paua Gasola - dva ponajbolja europska igrača u zadnjih desetak godina. Sljedeća europska smotra na rasporedu je tek 2021., a dvije legende španjolske košarke bit će vrlo motivirane oprostiti se od Eurobasketa sa zlatnom medaljom oko vrata.

Braća Gasol i Hernangomez dominirat će obručima

Na poziciji playa minutažu će dijeliti Ricky Rubio i Sergio Rodriguez, a pokoju minutu može dati i veteran Juan Carlos Navarro. Centarsku liniju sačinjavat će NBA braća Gasol i Hernangomez. Marc i Pau Gasol činit se "kičmu" ove Španjolske, a s klupe će pripomagat Willy i Jauncho Hernangomez. Mladi centarski bratski par igra u New Yorku odnosno Denveru u NBA ligi i već su pokazali da se na njih u budućnosti može itekako računati.

Osim spomenutih igrača tu su i uvijek vrijedni radnici i odlični šuteri Alex Abrines (Oklahoma City) i Fernando San Emeterio (Valencia). Zanimljivo, najviše igrača daje španjolski prvak Valencia, koju će osim San Emeteria na Eurobasketu predstavljati Joan Sastre i Guillem Vives.

Osam pobjeda u devet pripremnih utakmica

Prosječna visina španjolskih reprezentativaca je 201 centimetar, a prosječna starost 28 godina. U usporedbi s Hrvatskom vrlo slično! Naime, naša je reprezentacija čak i centimetar viša u prosjeku, dok joj je prosjek godina identičan španjolskom.

Španjolci su u pripremnom periodu odigrali čak devet prijateljskih utakmica i slavili su u njih osam. Birali su relativno lagane suparnike, poput Izraela (dva puta), Tunisa, Venezuele (dva puta), Senegala i Belgije (dva puta). Jedini poraz stigao je od potonje spomenute Belgije, koja je 9. kolovoza slavila sa 89:71.

U posljednjoj utakmici priprema Španjolci su slavili kod Litve s tijesnih 79:78, a do pobjede ih je predvodio Pau Gasol s 24 poena!

Španjolska reprezentacija je jedna od onih koje ne treba posebno predstavljati, jer o njima najbolje govore rezultati. Aktualni europski prvaci Eurobasket su osvajali tri puta (2009., 2011. i 2015.), dva puta bili drugi (2007. i 2003.). Godine 2006. su bili prvaci svijeta, a na zadnje tri Olimpijade osvojili su broncu i dva srebra.

Recimo za kraj da smo sa Španjolcima u posljednje četiri godine igrali četiri puta i da samo upisali jednu pobjedu. Dogodilo se to prije malo više od godine dana, kada smo šokirali Španjolce na olimpijskom turniru u Rio de Janeiru blokadom Darija Šarića u posljednjim sekundama utakmice.

Dvaput smo igrali protiv Španjolaca na Eurobasketu u spomenutom periodu i dva puta smo teško poraženi. Posljednji put 2013. godine u borbi za broncu na Eurobasketu, kada je košarkaška furija slavila s 92:66.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider