Košarka
SPORTOVI
Košarka
Formalno još ne postoje

Dubai ulazi u regionalnu ABA ligu: Imaju ambiciozne planove, a evo koliko su platili mjesto u ligi

Dubai je novi član regionalne košarkaške ABA lige.

Dvorana Višnjik u Zadru (Foto: Luka Gerlanc/Cropix)

Moderna arhitektura, luksuzni shopping, Burj Al-Arab, bogati šeici, a od iduće sezone i regionalna košarka. Sve čete to moći uskoro vidjeti u Dubaiju, novom članu regionalne ABA lige.

"Usuglašeno je da će Dubai biti u ABA ligi na tri godine i on bi trebao svake godine dati dva i pol milijuna eura, od čega bi 1,7 milijuna eura išlo na ligu koja bi kasnije to mogla raspodijeliti na klubove vlasnike, a ostatak novca bi se iskoristio za troškove smještaja i puta u Dubai, koji naravno nije jeftin", objasnio je Tvrtko Puljić, novinar Sportskih novosti.

Zadar i Ciboni digli ruku za ulazak Dubaija

9 od 11 klubova vlasnika ABA lige glasovalo je za ulazak Dubaija, Partizan je ostao suzdržan, a predstavnici Budućnosti nisu došli na sjednicu. Ruku za podignuli su Zadar i Cibona:

"Mi snažno podržavamo taj potez, izlazak na takva tržišta, bogatija tržišta znači puno moguće ostvarenih prihoda na razne načine i bolju stratešku pozicioniranost. Tu govorimo potencijalno i o TV pravima, govorimo o sponzorima, većoj atraktivnosti, jer ako ostanemo zatvoreni u maloj zemlji, onda bit će malo i financiranje", kazao je direktor Cibone Tomislav Šerić.

Nitko iz Zadra danas nije htio stati pred kameru Dnevnika Nove TV, ali zato jesu u Splitu, našem trećem ABA-ligašu, ujedno i jedinom koji nije imao pravo glasa, jer još uvijek ne spada među klubove vlasnike regionalne lige.

"Mi kao košarkaški klub Split podržavamo ulazak Dubaija u ligu jer smatramo da će to donijet neki dodatni prihod i da bi sve članice ABA lige i klubovi koji se natječu trebali imat korist od toga i neku novu vrijednost", kazao je Dejan Žaja, direktor Splita.

Novi član ABA lige formalno još ne postoji

Dubai je klub koji još formalno ne postoji, nema ni igrače ni trenera, ali to će već do početka iduće sezone s lakoćom riješiti bogati ugovori. Ono što ovaj klub u osnutku ima to je jasan cilj – doći što prije do Eurolige preko ABA lige.

"Pregovore oko Dubaija i s Euroligom i s ABA ligom su vodila dva čovjeka, jedan je Dejan Kamenjašević, koji je sin nekadašnjeg novinara radio televizije Sarajevo Mirka Kamenjaševića i drugi je Đorđe Đoković, brat od Novaka Đokovića. Je li netko od tih svih ljudi i u ABA ligi i u Euroligi vidio šeika koji stoji iza toga, doista ne znam", kazao je Puljić.

Prema napisima španjolskih medija, Dubai je već pristao, jednom kad je izbori preko ABA lige, svoj ulazak u Euroligu platiti 5 milijuna eura svakom od tamošnjih klubova vlasnika, a njih je 13.

Evo koliko će platiti za ulazak u ligu

U prijevodu to vam je 65 milijuna eura za ulaznicu među europsku elitu. No klubovi u regionalnoj ligi zadovoljni su i 2 i pol milijuna po sezoni, i nadaju se da će taj iznos biti jednako raspoređen među svim klubovima sudionicima

"Mislim da se ide u smjeru da će svi klubovi dobivati jednak ili vrlo sličan iznos", rekao je Šerić.

"To još za sada nije definirano, ali nama bi to bilo od velikog značaj zbog povećanja prihoda i zbog načina i zakon koji su u Europskoj Uniji koji su u nekim drugim klubovima, tako da mi smo tu u nekom indiferentnom položaju u odnosu na konkurenciju u ABA ligi", rekao je Žaja.

Kome sve ovo najviše pogoduje, hoće li se liga nakon proširenja dogodine ponovno reducirati i što bi to moglo značiti za hrvatski trojac u ABA ligi, tek ćemo vidjeti. A za par godina mogli bi dobiti košarkaškog prvaka Europe – iz Dubaija.

Igor Pajač Hajduk optužio suca Pajača da laže, imaju i snimku: "Hitno pokrenite disciplinski postupak protiv njega!" divider

Dominik Livaković i Božidar Šikić "Veliki šef HNL-a" otvoreno o promašajima Hajduka i Dinama te Livajinim ispadima: Evo bi li prihvatio ponudu s Poljuda ili Maksimira divider

Roko Brajković VIDEO Hrvatska upisala veliku pobjedu protiv Njemačke: Mladi hajdukovac zabio golčinu! divider

Andrej Kramarić i Luka Ivanušec Ivanušec o stranom sucu na derbiju Hajduka i Dinama: "Ne znam koliko je to potrebno..." divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider