Košarka
SPORTOVI
Košarka
Zaslužio je više

Sad ili nikad: Jedan od najboljih playmakera svih vremena mora prelomiti

Nikad nećemo saznati što bi se dogodilo da prije šest godina NBA nije donio jednu od najkontroverznijih odluka u svojoj povijesti, a koja je Kobea Bryanta proganjala još godinama. I vjerojatno ne samo njega...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije šest godina tadašnji komesar NBA-a David Stern stavio je veto na ono što je mogao biti trade koji bi promijenio povijest i što je još važnije, utjecao bi na budućnost mnogih igrača i momčadi, ali prvenstveno na glavnog aktera cijele priče – Chrisa Paula.

Najgori potez u Sternovoj karijeri

Međutim, vlasnici malih tržišta zatražili su od lige ravnotežu u konkurenciji. Zanimljivo da je među njima prednjačio vlasnik Clevelanda Dan Gilbert, koji je poslao Sternu pismo sa žestokim prigovorom oko tradea Paula u Lakerse.

''Bila bi travestija dopustiti Lakersima da dovedu Paula'', napisao je tada Gilbert, navodeći kako bi Lakersi uštedjeli 40 milijuna dolara, a dobili najboljeg igrača u toj transakciji bez da se odreknu draft pickova.

Pobunio se i vlasnik Mavsa Mark Cuban, a kako je New Orleans tada bio u vlasništvu NBA-a, David Stern smatrao je kako ima svako pravo staviti veto na taj trade. Kasnije se pravdao da se vodio isključivo ''košarkaškim razlozima'', iako do takvog raspleta nikad nije smjelo doći, odnosno NBA se nikad nije smio dovesti u situaciji da odlučuje o Paulovoj sudbini.

Gledajući iz današnje perspektive, ne možemo reći kako u NBA-u postoji ravnoteža u konkurenciji. Ona ista za koju se zalagao i Gilbert, koji već godinama posjeduje momčad bez konkurencije na Istoku i čisto sumnjamo da mu je stalo do ikakve ravnoteže sve dok ima priliku igrati finale svake godine bez previše prolivenog znoja u obrani.

No, onaj koji bi na kraju najviše mogao ispaštati je Chris Paul. Nema dvojbe kako bi on i Bryant činili jedan od najubojitih bekovskih tandema ikad. I sam Bryant je kasnije otkrio kako ga ta odluka proganjala godinama. Naravno, Lakersi vjerojatno danas ne bi bili tu gdje jesu, a Bryant bi lako moguće imao koji prsten više. Ali što je još značajnije, Paul sigurno ne bi i dalje čekao na prvo konferencijsko finale u karijeri.

Odluka koja bi mu mogla promijeniti karijeru

Šest dana nakon spornog veta Stern je poslao CP3-a u Clipperse, a on još godinama poslije ostao zatočen u momčadi koja je sve samo ne pobjednička. I nakon ovogodišnjeg doigravanja sve je izglednije da će tako i ostati.

Ipak, Paul ovo ljeto ima priliku donijeti odluku koja će promijeniti njegovu karijeru i ovaj put nitko neće moći na to utjecati. Razumljivo da je godinama vjerovao kako može nešto napraviti s Clippersima. Ako ništa drugo, čisto iz aspekta kvalitete momčadi koja i nije tako loša. Ali pokazalo se da nije ni dovoljno dobra.

Za Paula u ovoj fazi karijere nikako ne bi smjelo biti zadovoljavajuće samo sudjelovanje u doigravanju. Pogotovo kad se uzme u obzir da nosi dres kluba koji nikad u svojoj povijesti nije igrao playoff utakmicu nakon 22. svibnja. A takvih momčadi možemo nabrojati na prste jedne ruke.

S 32 godine na leđima, jedan od najboljih playmakera u povijesti trebao bi dobro razmisliti o svojoj budućnosti. On nije tek tamo neki prolaznik kojemu nije stalo do pobjeda. Itekako jest, a to najbolje pokazuju višegodišnje frustracije nakon svakog novog ispadanja Clippersa.

Chris Paul je zaslužio više

Paul nikome ništa nije dužan. Naročito kad se uzme u obzir što mu je Stern servirao. I zato njegova odluka na ljeto mora biti suprotna onome što bi voljeli navijači Clippersa. A možda i neki drugi. U ovom trenutku samo je jedan klub koji mu automatski može garantirati i minute i kompetitivnost u borbi za prvaka. A to su Spursi.

Naravno, može se Paul okušati i kod svog prijatelja Jamesa u Clevelandu, ali to bi ipak bilo previše. I morao bi dijeliti minutažu s Irvingom, što definitivno nije dobro za nikoga. Ako želi nešto osvojiti ili barem doći na korak do toga prije završetka karijere, u ovom trenutku Spursi su najbolji izbor.

Tony Parker napunio je 35 godina i evidentno je da Popovich mora početi ozbiljno razmišljati o njegovoj zamjeni. A gdje će naći bolju zamjenu od Paula? Osim toga, bila bi to realizacija na obostranu korist. Paul teško da može naći bolje suigrače od onih koje bi dobio u Leonardu i Aldridgeu, ali i sistemu San Antonija.

Na vagi će biti nekoliko stvari. Paul će prvo morati odlučiti želi li se odreći oko 60 milijuna dolara više koje mu mogu ponuditi Clippersi u odnosu na ostale momčadi, čime riskira da do kraja karijere ostane bez one najvrednije nagrade. S druge strane, u dovoljno je dobrim godinama da još nekoliko sezona bude bitan faktor bilo koje momčadi u ligi.

Veta ovaj put neće biti, a Paulova sudbina isključivo je u njegovim rukama. Bili to Spursi ili ne, ta odluka mogla bi promijeniti njegovu karijeru, svakako će odrediti njen završetak. Karijeru koja je u svakom pogledu bogata, ali i kojoj nedostaje ono najbitnije. A čisto sumnjamo kako Paulu nije stalo, barem dosad nije odavao takav dojam. U svakom slučaju, igrač njegovog kalibra zaslužio je više.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider