Košarka
SPORTOVI
Košarka
jedinstvena ličnost

Srpski div ne osvaja samo fotkama s dvostruko manjim ljepoticama: Veliki zabavljač i sjajan košarkaš

On je košarkaš kojeg je teško ne voljeti. Pored toga što je veliki zabavljač, može biti i nezaustavljivo napadačko oružje.

Galerija Boban Marjanović i Kristin Chenoveth (Twitter) Boban Marjanović i Jennifer Lopez (Instagram) Boban Marjanović (Instagram) +2 Boban Marjanović (Foto: AFP)

Boban Marjanović srpski je košarkaš visok čak 222 centimetra. Na parketu izgleda kao pravi div, čak i među visokim i jakim NBA centrima izgleda kao stariji dječak na školskom igralištu, a zakucava gotovo i bez skoka.

Njegova osebujna pojava postala je pravi hit praktički otkad je prvi put zakoračio na NBA parkete, a popularni Bobi ubrzo je postao prava zvijezda. Marjanović je pravi dobroćudni div i veliki zabavljač; posebno se ističe vrlo impresivnim plesnim pokretima te smislom za humor.

A tek njegove fotografije s, primjerice, Jennifer Lopez? Kad se Bobi fotografira s nekom američkom zvijezdom, hit je garantiran.

Marjanović ima i vlastiti zabavni show na YouTube kanalu Los Angeles Clippersa. Njegov je ''partner u zločinu'' suigrač i dobar prijatelj Tobias Harris, s kojim je igrao još u Detroitu. Dolaskom pod svjetla Los Angelesa ovaj je dvojac postao vrlo popularan, a njihova priča oduševljava mnoge.

Inače, Clippersi su ove godine jedno od ugodnijih iznenađenja i nalaze se na šestom mjestu vrlo jakog Zapada. Radi se o momčadi bez zvijezda koja se oslanja prije svega na timsku igru, borbenost i dobru kemiju, a nitko taj duh ne simbolizira bolje od ''Bobija i Tobija''.

Veliki zabavljač, ali i sjajan košarkaš

Naziv je to njihova zabavnog showa u kojem Bobi glumi instruktora fitnessa, pa dvojac vježba plesne pokrete… Prava je šteta da ovaj duhoviti i zabavni dvojac nema više vremena za snimanje pored napornog NBA ritma; pred kamerama se odlično snalaze i mnogi sugeriraju da bi trebali snimati prave, duže emisije.

A osim što je hit izvan parketa, Bobi je i jako dobar košarkaš. Za svoju visinu je prilično pokretljiv i ima vrlo mekanu ruku, a kada zauzme poziciju ispod protivničkog koša, gotovo je nezaustavljiv.

Toliko da je po efikasnosti uz bok najvećim košarkašima svih vremena! Za svega 11 minuta po utakmici, Marjanović ove sezone bilježi prosječnih 7,7 koševa i 4,7 skokova, a stvari postaju posebno zanimljive kada pogledamo naprednu statistiku.

Uvijek vrijedni američki statističari izračunali su da je po PER-u bolji čak i od Michaela Jordana! Radi se o statističkom modelu koji je često kritiziran, ali pruža dobar uvid u Marjanovićev napadački potencijal. Ukratko, radi se o modelu koji nastoji jednim brojem opisati sav igračev učinak na terenu.

Međutim, glavni problem s PER-om ujedno je i glavni Marjanovićev problem, odnosno razlog zbog kojeg ne dobiva više minuta. I sam izumitelj PER-a John Hollinger priznaje da ta statistika može stvoriti iskrivljenu sliku o igraču, prije svega jer ne sumira najbolje igru u obrani, uzimajući u obzir samo ukradene lopte i blokade.

Što bi bilo da je igrao u nekim prošlim vremenima?

A Marjanovićev je najveći problem upravo obrana, i to onaj dio koji je teško izraziti brojkama. U eri u kojoj centri rutinski gađaju trice, a momčadi često izlaze na parket s niskim postavama u kojima je teško reći tko igra koju poziciju, Bobi je jednostavno prečesto slaba točka i izvor laganih poena za protivnika.

Poželjne su osobine modernog obrambenog igrača mogućnost preuzimanja i branjenja različitih pozicija; centar od 222 centimetra jednostavno se ne uklapa u taj koncept i teško može pratiti protivničke akcije, u kojima se visoki igrači često izvlače na trice i maksimalno šire teren.

Mnogi se pitaju što bi bilo da je Marjanović igrao u nekim prošlim košarkaškim erama, u kojima su njemu slični igrači ipak bili mnogo zastupljeniji. Više koševa postizalo se igrom iz leđne tehnike, pucalo se neusporedivo manje trica, a centri su svoj kruh zarađivali prije svega u reketu.

No to su samo hipoteze koje ne možemo provjeriti, a Marjanović živi u sadašnjosti i pokušava se prilagoditi modernim vremenima. Puno radi na unaprjeđenju rada nogu i brzine, kao i čitanju protivničkih akcija kako ne bi bio ''rupa'' u obrani. Nadamo se da će u tome uspjeti jer obožavatelji košarke zaslužuju više Bobana na parketu, a ne samo izvan njega.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider