Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
neki još studiraju

Znate li što su po zanimanju Vatreni? Modriću je rezerva za loptu bila 'tacna', Kovačić je učio dok je igrao LP, a jedan ima diplomu

Hrvatski reprezentativci prije nogometa bili su školarci, završili su srednje škole, neki redovno, neki vanredno, neki su još studenti, a Luka Ivanušec jedini ima diplomu.

Hrvatska (Foto: Goran Stanzl/Pixsell)

Reprezentacija Hrvatske u subotu od šest sati igrat će protiv Škotske u Ligi nacija, a Zlatko Dalić okupio je najbolje nogometaše Lijepe naše na ciklus mini priprema. Njihov život sanjaju mnogi hrvatski školarci koji se bave nogometom, koji jednog dana žele nositi njihove kopačke, ali dok sanjaju o milijunima i popularnosti, nisu ni svjesni da su nekoć Vatreni bili u njihovim cipelama.

Nogomet je već godinama milijunski biznis pa oni najtalentiraniji često zapostave školovanje vrlo mladi kako bi ganjali loptu i lovu koja s njom dolazi. No, nekima roditelji ne dozvoljavaju da tako rano pobjegnu iz školskih klupa i natjeraju ih da završe barem neku srednju školu. Neki nemaju ni to, ali neki su akademski građani. Znate li što su završili naši Vatreni?

Sosa upisao Visoku školu, a Gvardiol išao u prometnu

Po završetku osnovne u Zadru Dominik Livaković je pohađao Sportsku gimnaziju. Maturirao je i upisao studij međunarodnih odnosa i diplomacije, međutim kao velika većina domaćih studenata, nikad ga nije završio. On je barem imao dobar razlog jer je bio jedan od najvećih potencijala među stativama u svom godištu i pokazalo se – izabrao je dobro.

Josipa Juranovića nema na ovom popisu, ali je standardan član Vatrenih u zadnje vrijeme. Poslije osnovne škole u zagrebačkoj Dubravi, upisao je i završio školu za prehrambenog tehničara. Danas je uspješan nogometaš, ali školovanje za nutricionista sigurno mu dobro dođe pri kreiranju svoje sportske dijete.

Njegov kolega na suprotnoj strani zadnje linije Borna Sosa završio je osnovnu i gimnaziju u Zagrebu te nastavio dalje. Upisao je Visoku školu za komunikacijski menadžment Edward Bernays, a kasnije je priznao da je obožavao fiziku i želio ju je studirati.

"Odlučio sam se za svoj faks iz više razloga. Jedan od njih bio je svakako što su mi na tom fakultetu pokazali najveću potporu od svih. Smatram da je ova odluka dobra za moju budućnost te je u ovom trenutku to najbolji mogući izbor“, govorio je prije nekoliko godina Sosa.

Joško Gvardiol do svoje 20. već je zarađivao milijune, ali dotad je uspio završiti osnovnu Josipa Račića na srednjacima pa upisao srednju prometnu na Kennedyjevom trgu. Rekao je da ne isključuje i mogućnost studiranja, ali zasad ga molimo da ne odustane od nogometa jer mu jako dobro ide.

Modrić završio srednju ugostiteljsku, Kovačić je ponavljao gradivo dok je igrao Ligu prvaka

Luka Modrić je nakon osnovne škole u Zadru upisao srednju ugostiteljsku, no već nakon prve godine preselio se u Zagreb, zbog transfera u Dinamo. Zbog obveza u nogometu nastavio je pohađati večernju školu koju je i završio.

"Na fotografijama iz djetinjstva češće sam bio s loptom, nego s knjigom“, priznao je Luka Modrić svojedobno u jednom dokumentarcu.

Mateo Kovačić priznao je kako su mu profesori izlazili u susret dok se školovao, a profesori su mu slali gradivo koje mora ponoviti prije testa dok je igrao Ligu prvaka s Dinamom. Pohađao je privatnu gimnaziju u Amruševoj, ali je zbog nogometa morao propustiti maturalac.

Ivan Perišić poslije osnovne upisao je Ekonomsku i upravnu školu u Splitu. Dva razreda završio je redovno, ali zadnja dva morao je izvanredno jer je već bio preselio u Francusku.

Napadači sjajni matematičari, Ivanušec diplomirao na sveučilištu Libertas

Bruno Petković osnovnu je školu odradio u rodnom Metkoviću, ali zbog sportskih obveza posljednja dva razreda završio je u Zagrebu pa upisao Treću ekonomsku školu. Otkrio je kasnije kako je bio jako dobar u matematici i išao na natjecanja.

Izgleda kako su svi naši napadači bili odlični matematičari, a Kramarić ima i papir za dokaz, jer je poslije osnovne završio jednu od najtežih matematičkih gimnazija u Hrvatskoj – zloglasni MIOC. Upisao je i Ekonomski fakultet, ali ga nije uspio završiti.

No, jedan njegov reprezentativni uspio je završiti fakultet, riječ je o Luki Ivanušecu koji je poslije osnovne u rodnoj Ljubešćici upisao srednju prehrambenu školu, a nedavno je diplomirao na Sveučilištu Libertas, smjer menadžement sporta i sportske djelatnosti.

Ante Budimir završio je srednju ekonomsku, sestre su ga natjerale na Ekonomski fakultet u Zagrebu. Nije diplomirao, ali još nije odustao od fakulteta, tvrdi.

Bruno Durdov Hajdukov biser o kojem ovih dana svi pričaju ipak je pozvan u jednu reprezentaciju, evo o čemu se radi divider

Luka Sučić i Luka Modrić Baturina pao u drugi plan: Realovi skauti traže novog Kroosa i pronašli su ga u Vatrenom, opsežno će ga skautirati ove sezone divider

Zlatko Dalić Dalić spomenuo dvojicu talentiranih hajdukovaca: "Ako bude izostanaka, tražit ćemo..." divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Mislite li da je Durdov već spreman za A reprezentaciju? 🤔

📸: Vojko Basic/CROPIX
Petković je protiv Monaca odigrao ratničku utakmicu. 💪🔵

📸: Damir Krajac/CROPIX
Najveća faca hrvatskog nogometa danas slavi. Neka mu je rođendan sretan kao dan legendarnog Goranovog dočeka nakon osvajanja Wimbledona... ✅️🇭🇷🥳
Izbornik otvoreno o kontroverznoj temi... ⚽

📸: Vlado Kos/CROPIX