Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
rezime poraza

Izbornik Zlatko Dalić: "Petković nije trebao pucati penal, to ćemo riješiti"

Na konferenciji za medije dan poslije utakmice pojavio se izbornik Zlatko Dalić.

Zlatko Dalić (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogometna reprezentacija Hrvatske poražena je od Španjolske na startu Europskog prvenstva u Njemačkoj. Na konferenciji za medije dan poslije utakmice bio je izbornik Zlatko Dalić.

Vatreni su jučer poslijepodne otvorili Europsko prvenstvo s 0:3 protiv Španjolske, a sad ih očekuje ključna utakmica s Albanijom koja bi mogla značiti drugi krug. Susret će se igrati u srijedu u 15 sati.

Zašto je Petković pucao penal i kako komentirate njegovu reakciju?

"Penale pucaju Kramarić i Modrić, a oni nisu bili u igri. Petković nije trebao pucati, jer je pravilo da igrač koji je iznudio penal ne puca. Ako već mi s klupe nismo uspjeli rješiti, postoji hijerarhija u momčadi i on nije trebao pucati penal. Nema tu uzimanja odgovornosti i to ću ja rješiti. Trebao je pucai Perišić ili Majer."

Kako je vama izgledala ta situacija prije penala?

"Kad sam pogledao snimku, morao je zabiti gol. Imao je sve otvoreno, bez golmana... Opet, možda ga je taj kontakt izbacio iz ritma, ali bio je prazan gol i trebao je pokušati napraviti sve da ga zabije. Takav je moj dojam. Sve je bilo prazno, jedan još dodatni napor da se zabije gol."

Perišić?

"Rekao sam i prije koliko se trudio i koliko se želi vratiti u reprezentaciju, to je fantastično. Samo njegov pristup nam puno znači. Upitno je u kakvom je stanju koliko god se vraća kroz ove treninge. Zato smo ga stavili tih 35 minuta da ga vratimo za to što nam treba. Vidjet ćemo."

"Nije lako nakon devet mjeseci pauze igrati ovako jake utakmice. Naravno da nam jako puno znači, ali činjenica je da nije u stanju u kojem je bio prije ozljede i svi skupa radimo sve da bude na razini na kojoj je bio prije."

Zašto ste mijenjali Modrića?

"Bili smo svjesni da nakon sat vremena ne uspijevamo ništa okrenuti i shvatili smo da se moramo okrenuti utakmici s Albanijom, da moramo odmoriti Modrića i Kovačića. Zato sam ih izvadio, a ne zato jer su bili slabi.

Koliko su realne bile utakmice protiv Makedonije i Portugala?

"Ja sam nakon Portugala rekao da će drukčije biti na Euru. Je li to bio loš dan, ne znam. Loše smo otvorili utakmicu, nismo bili dovoljno agresivni, bili smo predaleko od igrača i prvih 15-ak minuta je bilo doista loše.

"Kasnije smo uspostavili kontrolu, držimo je i primimo gol iz situacije koja nije za nas baš uobičajeno. Ne mogu se oteti dojmu da smo sva tri gola primili prejeftino, praktički je svaki šut završio u golu.

"Nisu me zavarale utakmice s Makedonijom i Portugalom, ali su nam davale razloga za optimizam. Bili smo dobri u tim utakmicama, ali jučer to nije bilo dobro. Protivnik je bio predobar za nas."

Kakva je bila noć i što ćete mijenjati za Albaniju?

"Naravno da nije bilo lako nakon onako visokog i zaslušenog poraza. Statistika je bila na našoj strani, ali to nije realno. Poraz smo zaslužili i nije nimalo ugodno. Do sad smo imali uglavnom lijepe situacije na natjecanjima, ali moramo se sad znati nositi i s ovim situacijama.

"Danas ćemo analizirati nas i Albaniju, pokušat ćemo nešto drukčije u toj utakmici, a ona nam jako puno znači. U biti, moramo pobijediti i tako se moramo spremati i raditi promjene. Ne mogu sad o detaljima još, ali moramo promijeniti neke stvari u pristupu, koji nije bio dobar.

"Dvije utakmice su pred nama, sve je u našim rukama i ne smijemo potonuti i izgubiti energiju. Desilo se i idemo dalje.

Jeste li uspjeli pogledati utakmicu Italije i Albanije?

"Gledao sam cijelu snimku. Albanija je povela, bila je ravnopravan protivnik i na kraju su imali i šansu za 2:2. Ne smijemo ih podcijeniti, imaju sjajnu energiju i nisu bili puno lošiji od Talijana. Bili su kvalitetni, pokušavali su i ne smijemo ih podcijeniti. No, to je na nama, kako ćemo mi igrati i kako ćemo pristupiti. Imat ćemo dominaciju i morat ćemo znati riješiti tu utakmicu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider