Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Kontroverzna odluka

Sramota u režiji UEFA-e: Hrvatski navijači poludjet će na ovu skandaloznu odluku

UEFA je dopustila zastavu Velike Mađarske na utakmicama.

Mađarski navijači (Foto: Afp)

UEFA je povukla potez koji bi u razdoblju koje slijedi mogao izazvati ozbiljne posljedice, osobito tijekom okršaja Mađara i Srba u kvalifikacijama za Euro, a neće se svidjeti ni hrvatskim navijačima.

Euro 2024. Počinju kvalifikacije za Euro 2024.: Pogledajte kako izgledaju sve skupine divider

Naime, Mađarski nogometni savez tražio je dozvolu UEFA-e da se zastava "Velike Mađarske" tretira kao politički simbol i taj im je zahtjev odobren. To znači da će mađarski navijači, koji su često problem UEFA-i, moći slobodno isticati spornu zastavu na tribinama.

Teritorij koji im je oduzet poslije prvog velikog rata

Velika Mađarska obuhvaća dijelove teritorija koji danas pripadaju Austriji, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj, Rumunjskoj i Ukrajini. Mađarska je po završetku 1. svjetskog rata ostala bez 70 posto svog teritorija, a dijelovi koje je izgubila pripojeni su navedenim državama. Od 2002. godine u toj zemlji postoji nacionalistički ideal o povratku u stare granice.

"Mađarski nogometni savez zatražio je jasnu odluku UEFA-e i FARE-a za dozvolu isticanja povijesnog simbola. Prihvaćajući naše argumente, organizacije su priznale kako njezinim isticanjem nema govora o rasizmu. Međutim, ova odluka ne odnosi se na ostale simbole i natpise, odnosno navijačke pjesme“, navode Mađari.

Zlatko Dalić i Josip Juranović Vatreni u lovu na svoj sedmi Euro: Još čekaju prvu pobjedu u nokaut-fazi divider

Kod naših istočnih susjeda ta je odluka naišla na nevjericu i smatraju je sramotnom. Slično je i u Rumunjskoj. Vidjet ćemo kako će vijest biti prihvaćena kod nas.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider