Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
još malo

VIDEO Što čeka Vatrene: Čak 300 milijuna eura skuplja momčad i četvorica novaka

U Dalićevoj vrsti uvjerljivo je najvrjedniji Joško Gvardiol, s identičnih 75 milijuna eura kao i De Ligt. Mateo Kovačić procijenjen je na 40 milijuna eura, a Marcelo Brozović na 28 milijuna.

Tijekom svoje bogate nogomete povijesti - u kojoj su tri puta bili finalisti Svjetskog prvenstva i imali tri kluba na europskom tronu - Nizozemci su samo jednom osvojili zlato na velikom natjecanju, na Euru 1988. Nizozemska javnost vjeruje da je nakon 35 godina došlo vrijeme za novi trijumf.

Izbornik Oranja Ronald Koeman odredio je 26 kandidata između kojih će na kraju izabrati 23 za pohod na završni turnir Lige nacija. Ukupna je vrijednost tih igrača, prema Transfermarktu, gotovo 660 milijuna eura.

U odnosu na Koemana Zlatko Dalić odabrao je dva igrača manje, a ukupna je vrijednost Vatrenih gotovo 300 milijuna eura manja od vrijednosti Nizozemaca. A tko čini najskuplji tercet dviju reprezentacija? Kod Nizozemaca je broj 1 Bayernov stoper Matthijs de Ligt, procijenjen na 75 milijuna eura. Slijede ga Barcelonin veznjak Frenkie De Jong i Liverpoolov ofenzivac Cody Gakpo s po 60 milijuna eura.

U Dalićevoj vrsti uvjerljivo je najvrjedniji Joško Gvardiol, s identičnih 75 milijuna eura kao i De Ligt. Mateo Kovačić procijenjen je na 40 milijuna eura, a Marcelo Brozović na 28 milijuna.

I dok su Gvardiol i Kovačić jedini hrvatski reprezentativci procijenjeni na više od 30 milijuna eura, Nizozemska ima čak devetoricu takvih. Petoricu braniča, trojicu veznjaka i jednog napadača.

Kada se analizira vrijednost momčadi po linijama, Nizozemcima na obranu otpada gotovo 50 % ukupne vrijednosti od 659 milijuna eura. Između veze i napada dosta je ujednačena situacija, 26 % otpada na veznjake, a 22 % na napadače.

Kod nas je, očekivano, najvrjednija vezna linija, ali ne zaostaju mnogo ni braniči predvođeni Gvardiolom. Na napadače otpada skromnih 12 % ukupne vrijednosti od 361 milijuna eura.

Ni Ronald Koeman ni Zlatko Dalić neće moći računati na neke važne adute za vrijeme sedmodnevnih priprema uoči Final Foura. Zbog finala Lige prvaka, koje se igra samo četiri dana uoči dvoboja Nizozemske i Hrvatske, Koemanu će se kasnije priključiti bočni igrači Ake i Dumfries, a Zlatku Daliću glavni motor Marcelo Brozović.

Pogledajmo još u kojoj su se mjeri dvije reprezentacije promijenile u odnosu na Svjetsko prvenstvo. S obzirom na to da se kod Nizozemaca promijenio izbornik te je Koeman nakon Katra naslijedio Louisa van Gaala logično je da je kod Oranja bilo više promjena. Čak osmorice igrača s Koemanova popisa nije bilo u Katru. S Dalićeva popisa na Mundijalu nisu bili Ivanušec, Musa, Beljo i pričuvni vratar Labrović.

Čak četvorica Nizozemaca prvi su put pozvana u nacionalnu vrstu ove godine, dok kod Vatrenih jedino Beljo nije do ove godine dobio pozivnicu.

I za kraj podsjetnik da se utakmica Nizozemske i Hrvatske u Rotterdamu igra 14. lipnja od 20:45, uz prijenos na Novoj TV i gol.hr-u.

Kao i ostale tri utakmice završnog turnira. Drugo polufinale Španjolske i Italije te veliko finale i utakmica za 3. mjesto 18. lipnja.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider