Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Prijelomni okršaj za Dalićevu viziju i budućnost Vatrenih: Trenutak istine, zvona za uzbunu ili lagani smjer

Hrvatska već godinu dana nije upisala pobjedu protiv viđenije reprezentacije i stoga je utakmica s Poljskom u kontekstu najavljene smjene generacija od velike važnosti…

Zlatko Dalić (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Utakmica protiv Poljske u drugom kolu Lige nacija bit će najjasniji pokazatelj u kakvom se stanju Vatreni nalaze i u kojem bi smjeru trebali ići.

Utakmica Hrvatska – Poljska igra se u nedjelju u Osijeku i počinje u 20:45, uz prijenos na Novoj TV i gol.hr-u, a specijalnu emisiju gledajte već od 20 sati.

Poraz protiv Portugala na Luzu nije nam dao pretjerano bistru sliku stanja hrvatske reprezentacije. Bilo je to kao da gledamo prijenos utakmice na prestarom lampašu s povremenim šumovima i paučinom na ekranu. Malo je bilo gledljivo, pa su malo boljele oči. I tako ukrug. Teško je reći što je realna slika nakon takve utakmice. Kada se porazi počnu slaviti, onda je to završna faza sunovrata. Da budemo načisto, poraz je poraz, i nikako ne može biti dobar.

Utakmica istine protiv Poljske

No taj je posrtaj lako opravdati jer je Portugal bio poveći favorit, a i povijesno su Portugalci jedan od najnezgodniji suparnika za Vatrene, pa kada se sve to uzme u obzir, minimalni poraz lakše je progutati. Međutim, ne radi se o tom jednom porazu, problemi su dublji.

Pogledaju li se rezultati hrvatske reprezentacije u natjecateljskim utakmicama u posljednjih godinu dana, upada u oči da su Vatreni pobijedili samo Latviju i Armeniju. Gubilo se od Turske i Walesa u kvalifikacijama za Euro, pa od Španjolske na Euru i sada od Portugala u Ligi nacija, a uz to je uhvaćen samo remi s Albanijom i Italijom na Euru. Stoga je utakmica protiv Poljske na neki način Dan D za hrvatsku reprezentaciju.

Dinamo Dinamo objavio cijene ulaznica za Ligu prvaka: Prodavat će se u paketima i moći će ih kupiti samo članovi divider

Trenutak istine da se vidi gdje se Vatreni nalaze i kamo su krenuli. Treba je staviti u kontekst najavljene smjene generacija. Ta utakmica mogla bi ubrzati ili usporiti najavljene procese. Kada igrate protiv favoriziranih momčadi, na papiru jačih suparnika kao što je to Portugal, pogotovo u gostima, poraz se uvijek da opravdati, no Hrvatska će protiv Poljske u Osijeku biti favorit i od nje se očekuje da upiše tri boda.

Hrvatska mora opravdati ulogu favorita

Poljska je na Euru prošla kao bosa po trnju. Doduše, bila je u teškoj skupini s Francuskom, Nizozemskom i Austrijom, no i u kvalifikacijama nije briljirala, najblaže rečeno. U skupini je bila tek treća iza Albanije i Češke, pa je u doigravanje otišla zbog plasmana u Ligi nacija. U doigravanju je pobijedila Estoniju i Wales nakon raspucavanja jedanaesteraca.

Sada je u prvom kolu Lige nacija slavila na gostovanju u Škotskoj, kod također ne pretjerano kvalitetne reprezentacije. Škoti su u skupini s Njemačkom, Švicarskom i Mađarskom osvojili tek jedan bod, i to uz -5 gol-razliku. Sve su to pokazatelji da Poljsku i Škotsku objektivno ne možemo smatrati reprezentacijama koje su pri europskom vrhu. One su više prosjek i to rezultati jasno pokazuju.

Realno rečeno, Hrvatska barem na papiru i dalje slovi kao osjetan favorit, i protiv Poljske i protiv Škotske, pogotovo kada igra na svojem terenu. Da je Hrvatska popriličan favorit, govore i koeficijenti na kladionicama. Kreću se oko 1,7 na pobjedu Hrvatske, dok je na pobjedu Poljske 4,7. Time je sve rečeno.

Odredit će smjer i brzinu promjena

E, sad, percepcija bi se mogla promijeniti ako Vatreni u Osijeku ne uspiju upisati pobjedu. Ako se zvona za uzbunu nisu već upalila, tada će se sigurno aktivirati. Naime, to bi bio konačni pokazatelj da statistički podatak o pobjedama u zadnjih godinu dana nije slučajan, a još manje da je to neuspjeh na Euru.

Zbog mira u kući i svega navedenog, bit će od velike važnosti da Hrvatska upiše pobjedu. Neki će možda reći da možda i ne bi bilo tako loše da Vatreni još jednom kihnu jer bi se na taj način ubrzale promjene. Tko zna, možda bi to dugoročno donijelo bogatije plodove, no tranzicijski put daleko je lakše prolaziti u manje stresnim okolnostima, a neuspjeh protiv Poljske zacijelo bi zakovitlao prašinu do neba.

Protiv Portugala vidjeli smo neke naznake nove Hrvatske, vidjeli smo i neka nova lica, no to su još uvijek vrlo stidljive promjene. Bilo je progresivnih poteza, Matanović i Petar Sučić su se najviše iskazali, ali vidjeli smo i neke retrogradne poteze, a to je uvođenje Ivan Perišića i postavljanje na desni bok.

Perišić na desnom boku retrogradna odluka 

Neki su to prokomentirali kao neozbiljnim potezom i imaju jake argumente u rukama za takvu tvrdnju. Svi znamo u kakvom je stanju Ivan Perišić, a još ako ga se postavlja na desnu stranu, onda to doista izgleda kao čarobiranje. Bude li protiv Poljske trop, javnost će skočiti na noge, pa će se posljedično stare zasluge ispucati u visoku hemisferu. To bi bilo po onoj staroj: u svakom zlu ima i nešto dobro.

No radije bismo da se taj proces utjelovi na manje stresan način i da se smjena generacija lagodnije i bezbolnije provede putem koliko-toliko pobjedničkog ritma. Stoga je utakmica s Poljskom iznimno važna u svjetlu svega rečenog. Vatrenima i Daliću nasušno treba jedna barem malo jača pobjeda. Djelovala bi kao bronhi. Lakše bi se disalo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook