Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Berlin će opet gorjeti: Vatrenima odgovara da ih se podcjenjuje, inat je jako hrvatsko oružje

Hrvatska će reprezentacija na Euru 2024. igrati protiv Španjolske, Italije i Albanije…

Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: Ante Cizmic/ CROPIX)

Uh, bit će vatreno! Izbornik Dalić kaže da je to najjača skupina na Euru 2024. Slažemo se, baš skupina smrti. Italija je aktualni prvak Europe, Španjolska zadnji osvajač Lige nacija, a Hrvatska je brončana sa Svjetskog prvenstva u Katru i finalist Lige nacija, dok je Albanija bila senzacija u kvalifikacijskoj skupini.

Ždrijeb za Euro 2024 VIDEO Gaf na ždrijebu za Euro o kojem bruji internet: Glasno stenjanje ženske osobe orilo se dvoranom divider

Opet ta Španjolska i opet ta Italija. Odmah nam na pamet padne Euro 2012. Vatrenima su imali puno okršaja s obje reprezentacije, može se reći da su to klasici europskog i svjetskog nogometa.

Sa Španjolskom još nedavno u finalu Lige nacija. Hrvatska je peti put dobila aktualnog europskog prvaka u skupini. Ovaj put to je Italija, a 2012. bila je Španjolska.

Albanija nagazna mina

Albanija je treći suparnik u skupini B. Protiv nje Hrvatska još nije igrala. Ne smije ju se podcijeniti, bila je prva u skupini ispred Češke i Poljske. To nešto znači. Izbornik im je Brazilac Sylvinho.
Imao je zapaženu igračku karijeru: Corinthians, Arsenal, Barcelona, Manchester City… Kao trener vodio je Lyon i Corinthians. Albaniju je odveo na Euro i već sada se može reći da je napravio odličan posao.

Gravina i Spalletti Predsjednik talijanskog saveza: ''Zadovoljni smo ždrijebom, moglo je puno gore'' divider

Dobra je stvar što na Euru zbog sustava natjecanja i treći može dalje. Četiri boda u takvom sustavu najčešće je dovoljno za prolaz dalje. Treba preživjeti skupinu, a u nokaut-fazi sve je moguće.

Destinacije možda nisu baš optimalne, gravitiraju prema sjeveru Njemačke, ali opet ništa u Njemačkoj nije tako daleko. Gradovi su jako atraktivni, stadioni veliki. Prva u Berlinu protiv Španjolske, druga u Hamburgu protiv Albanije i treća u Leipzigu protiv Italije.

Berlin će opet gorjeti

Olimpijski stadion prima 76 tisuća, Volksparkstadion 52 tisuće, a Leipzigova Red Bull Arena 42 tisuće. Puno ulaznica, puno mogućnosti. Berlin će jamačno opet gorjeti, kao onomad protiv Brazila na Svjetskom prvenstvu 2006. Gotovo pola velebnog stadiona popunili su Hrvati, a atmosfera u gradu bila je fantastična danima.

Marcelo Brozović, Luka Modrić, Zlatko Dalić i Mateo Kovačić Španjolski mediji složni: ''Ovo je skupina smrti, Hrvatska je uvijek opasna'' divider

Vrijeme je i za veliki rezultat na Euru. Vatreni na europskim prvenstvima nikada nisu otišli dalje od drugog kruga, nekoć je to bilo četvrtfinale, a otkad igraju 24 reprezentacije, to je osmina finala.

Hrvatska se nema čega bojati. Vidjeli smo u finalu Lige nacija da se Hrvatska može nositi sa Španjolskom. To je bilo knap, odlučivali su penali. Italija jest aktualni prvak, jest povijesna velesila, ali nije to ona nekoć velika Italija.

Talijani i dalje lebde u oblacima

Dvaput zaredom nije se plasirala na Svjetsko prvenstvo. Nekoć nečuveno. Nije loše što se čini da još nisu aterirali na zemlju. Nećemo reći da podcjenjuju, ali da još lebde u oblacima, to već može stajati.
To se može zaključiti po izjavama čelnika Talijanskog nogometnog saveza. Gabriele Gravina kaže da su relativno zadovoljni ždrijebom, misli da je to moglo biti i puno gore.

Možda i jest da se moglo birati, ali kada se pogleda kakve su ostale skupine, onda je logičan zaključak da je moglo biti puno lakše. Svjedocima da se Vatrene često podcjenjuje prije velikih natjecanja, tako je bilo i prije SP-a u Katru.

Malo tko im je davao šanse za veliki rezultat iako su u Rusiji dogurali do finala. Te stari su, te nema klasa, te drugi su uvijek bolji… Suparnici nikako da nauče, a Vatrenima to zapravo dobro dođe. Zainate se još jače.

Inat je jako hrvatsko oružje

Mislim da je realno zaključiti kako je skupina teška, ali kada je teško, onda je i atraktivno. Suparnici su mamac za navijače, nema sumnja da će biti ludnica.

Jeste li zadovoljni skupinom na Euru?

Ukupno glasova:

Prognoze su nezahvalne, do Eura se može još puno toga dogoditi. Primjerice, nije jasno hoće li se i u kakvom stanju vratiti Ivan Perišić, a znamo koliko on znači Vatrenima. Nećemo coprati s novim mogućim ozljedama. Ali kako je Vatrenima tako je i drugima. Nitko ne može biti siguran u kakvom će sastavu na Euro.

Dalićevi zadaci

Dalićev zadatak će biti da pokuša pronaći nove uzdanice, svježu krv, pogotovo na akutnim pozicijama. Pitanje centarfora i realizacije stari je problem. Ako Perišić ne bude mogao, onda će se morati tražiti i probojno krilo. Imaju Vatreni problema, ali imaju ih i drugi.

Čak ni Francuska, koja se opet doima najjačom, nema klasu baš na svakoj poziciji. I Francuzi imaju rupa. Nema više reprezentacija koje na svakom mjestu imaju bombu od igrača. To je daleka prošlost.   

Poprilično sam uvjeren da će Dalić nastaviti izbornički posao i povesti Vatrene u kvalifikacije za Svjetskog prvenstvo 2026, a vidjet ćemo hoće li Euro biti posljednji ples Luke Modrića. Ako i odluči otići, neka to bude sa stilom i nadamo se medaljom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider