Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
"nikad nećemo zaboraviti"

Bizarni transparent koji ledi krv u žilama: Poljaci poslali moćnu poruku

Navijači varšavske Legije razvukli su transparent prisjećanja na strahote koje su se događale u ljeto 1944. godine, tijekom Varšavskog ustanka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Varšavska Legia iznenađujuće se oprostila od mogućnosti da zaigra u skupini Lige prvaka ove sezone. Poljski prvak nije uspio u uzvratu pred svojim navijačima nadoknaditi zaostatak od 1:3 iz prve utakmice protiv kazahstanske Astane. Gosti su upisali minimalan poraz 0:1 te su s ukupnih 3:2 prošli u posljednju fazu kvalifikacija za najelitnije klupsko nogometno natjecanje.

Početak susreta Legije i Astane obilježili su domaći navijači, koji su razvukli bizaran transparent. Preko cijele tribine razvučena je fotografija Nijemca u nacističkoj uniformi kako drži pištolj na sljepoočnici malenog dječaka. Poruka ispod transparenta glasila je:

"Tijekom Varšavskog ustanka Nijemci su ubili 160.000 ljudi. Tisuće njih bili su djeca".

Samo dan prije utakmice obilježena je 73. obljetnica početka Varšavskog ustanka. Podsjetimo, riječ je o pokretu tijekom Drugog svjetskog rata, kojim je želja bila osloboditi Varšavu od njemačke okupacije. Iako znatno malobrojnija, poljska vojska pružala je otpor Nijemcima sve do 2. listopada 1944. godine kada je ustanak ugušen. Hitler je nakon toga naredio da se Varšava sravni sa zemljom, pa je njemačka vojska bacačima plamena i oružjem uništila preko 85 posto grada.

Poljski gubici tijekom ustanka iznosili su preko 18.000 poginulih vojnika te preko 250 000 civila koji su bivali ubijeni u masovnim egzekucijama.

Kako UEFA ne odobrava nikakve političke poruke za vrijeme nogometnih utakmica, poljsku momčad očekuje kazna.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider