Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
slijedi kazna fifa-e

Britanski licemjeri: Za Vukovar nema mjesta, za makove ima

Na prijateljskim utakmicama ovog tjedna vidjeli smo dvostruke standarde na nogometnim terenima.

FIFA je službeno otvorila disciplinski postupak protiv Engleske i Škotske, odnosno njihovih nogometnih saveza zbog nošenja crne trake s crvenim makom. Upravo cvijet maka iliti ''poppy'' simbolizira sjećanje na sve žrtve koje su pale za britanski imperij, a Velika Britanija 11. studenog (primirje saveznika i Njemačke kojim je završio 1. svjetski rat) obilježava čak tri memorijalna dana ''Armistice Day'', ''Remembrance Day'' i ''Veterans Day''.

Uoči prijateljskog susreta na Wembleyju između Engleske i Škotske spomenuti su savezi od FIFA-e tražili dopuštenje za nošenje simbola maka, ali su bili odbijeni. No oba saveza su svjesno ignorirali zabranu FIFA-e te im sada prijeti kazna, najvjerojatnije samo financijska.

Poznato je kako FIFA i UEFA ne dopuštaju isticanje tzv. političkih i komercijalnih poruka, a ovo je jedan primjer. Zanimljivo, Wales na utakmici sa Srbijom nije htio nositi mak jer su poručili kako ne žele riskirati moguće oduzimanje bodova ukoliko kazna FIFA-e bude rigorozna.

Mak nisu nosili niti nogometaši Sjeverne Irske na utakmici protiv Hrvatske. Podsjetimo, taj dio irskog otoka još uvijek je pod vlašću Ujedinjenog kraljevstva, a za spomenutu reprezentaciju navija onaj dio stanovništa koji se većinom opredjeljuju kao Britanci, a ne Irci.

Imali su njihovi nogometaši samo crne trake oko ruke bez makova. Nisu ih imali niti na kvalifikacijskoj utakmici protiv Azerbajdžana, ali su nosili takve bedževe na press konferenciji. Također, navijači su u Belfastu protiv Azerbajdžana razvili koreografiju sa simbolom maka preko cijele tribine!

No protiv Hrvatske je brzinom munje maknuta poruka male skupine naših navijača ispisana na tri krpe ''Never forget Vukovar'' odnosno ''Nikad ne zaboravite Vukovar'' jer se, prenosili su britanski mediji, radilo o političkoj poruci koja je podsjećala na ''masakr iz hrvatskog rata za neovisnost 1991. godine'', kako je napisao Independent.

Redari su reagirali munjevito, dakle nije se moglo raditi niti o intervenciji delegata, kao što je to bio slučaj na Maksimiru 2013. dan uoči utakmice protiv Srbije kada je morao biti uklonjen veliki transparent sa sjeverne tribine posvećen Vukovaru. Ovo je bila reakcija očito dobro informiranog organizatora koji se jako dobro spremio na dolazak ''nepozvanih'' hrvatskih navijača jer je HNS zabranio ovo gostovanje.

Kada pogledamo fotografije iz Londona i Belfasta, gdje su službeni klubovi navijača napravili organizirane koreografije sa simbolom maka, pitamo se koliko mogu biti licemjerni ljudi kada miču podsjetnik na hrvatski grad heroj Vukovar, a u isto vrijeme ističu simbol stradanja britanskih vojnika koji su kroz svoju povijest bili u ratu skoro sa pola zemaljske kugle.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider