Automoto
SPORTOVI
Automoto
jedva čekamo

Saznali smo što je ključno da se WRC pojavi i iduće godine u Hrvatskoj, brojke su sjajne

Na Croatia Rallyu službeno nije bilo gledatelja zbog pandemije, ali ništa nije moglo zaustaviti zaljubljenike i znatiželjnike pored staza.

Bilo je to nekoliko dana istinskog guštanja. Slika WRC-a iz Hrvatske otišla je u više od 150 zemalja širom svijeta. Croatia Rally u svom debiju definitivno je položio.

"Jedan od najviših dužnosnika FIA-e koji je bio ovdje je rekao da je izgledalo kao da radimo petu godinu, a ne prvu. Tako da, s time je u stvari sve rečeno. WRC promotor želi nastaviti suradnju'', rekao je Daniel Šaškin.

A da bi se suradnja doista nastavila Šaškin i njegov tim trebat će...

gol expired Je li Ogier pobjegao policiji? Vozač BMW-a otkrio pravu istinu i nepoznate detalje nesreće divider

"Da država stane iza nas, i nadamo se scenariju kao što ima Estonija, da država konkretno i direktno uplati jedan dio potrebnih sredstava jer mislim da je to fantastična promocija, dokazano..."

Na Croatia Rallyu službeno nije bilo gledatelja zbog pandemije, ali ništa nije moglo zaustaviti zaljubljenike i znatiželjnike pored staza. Samo u Kumrovcu možda i 50 tisuća ljudi. Sve je pratilo više od 200 stranih novinara uz nekoliko stotina hrvatskih, a u Zagrebu je boravilo i 1.200 sudionika natjecanja - vozača i pratećeg osoblja. Pa ne čude i odlične turističke brojke.

"Od 1.4. do 25.4., prema podacima TZGZ, imali smo u Zagrebu registrirano ukupno 60 tisuća noćenja. Od toga je u ovom tjednu, od 19.4. do 25.4. registrirano blizu 25 tisuća noćenja, što znači da je više od jedne trećine ostvareno u Zagrebu, malo prije i za vrijeme samog WRC-a."

gol expired Podjela bodova u dvoboju za ostanak u HNL-u: Domaćini dobili crveni karton divider

A kad pandemija popusti, reli spektakl mogao bi biti pravi turistički adut. Jer prema brojkama prije korone...

U izravnim TV prijenosima 2019. WRC je pratilo ukupno 836 milijuna ljudi, te još 4.3 milijuna ljudi uz staze. Portugal je iste godine od relija ostvario izravnu dobit od 73 milijuna eura.

"Pa ja ću se usuditi reći da bi mi ganjali rekorde Portugala, zašto ne? Oni su imali 940 tisuća gledatelja 2019-e u četiri dana. Ako ne 2022-e, 2023-e ćemo možda mi probiti taj milijun'', kaže Šaškin.

Palac gore za Croatia Rally stiže i od legendarnog Jeana Todta, kao i aktualne reli zvijezde Thierryja Neuvillea...

gol expired Bitka hrvatskog rukometaša s koronavirusom: "Morao sam zvati Hitnu pomoć, bilo mi je jako teško" divider

"Sjajan događaj s odličnim cestama i jako dobrom organizacijom. S obzirom na to da Hrvatska prvi put ugošćuje Svjetsko prvenstvo u reliju, to je sjajan uspjeh'', rekao je Jean Todt.

"Iskreno, zaista sam uživao u reliju. Staza je doista prekrasna. Očito je da smo imali sreće i s vremenom pa je bio pravi užitak voziti. Imali smo veliku podršku na svakoj stazi. Stvarno se veselim mogućem povratku'', rekao je Thierry Neuville.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider