Automoto
SPORTOVI
Automoto
Najduža staza u F1

Najava VN Belgije: Možda posljednji put da karavana dolazi na legendarnu Spa-Francorchamps

Formula 1 dolazi u Belgiju, možda i posljednji put.

Galerija Lando Norris 2021. na VN Belgije Spa Francorchamps 2021.

Duga ljetna pauza je iza nas i vraća se Formula 1 nakon gotovo mjesec dana i utrke od Hungaroringa. Prvenstvo se rješava u naredna tri vikenda, prvo karavana ide u Belgiju, zatim u Nizozemsku na domaći teren prvaka Maxa Verstappena, a naposljetku drugi put u Italiju, sada na kraljicu brzine – Monzu.

Ferarrijeva katastrofa u Mađarskoj

VN Mađarske obilježile su taktičke vještine momčadi, a opet je na ovom testu pao Ferrari koji je od početka sezone prokockao gotovo sve šanse za povratak u šampionsku bitku. Naime, Leclercu su u ključnom dijelu utrke stavili tvrdu komponentu guma koja se pokazala najgorim odabirom zbog ispranosti staze, dok su se rivali odlučili na srednju i meku komponentu guma. Max Verstappen je pametnom taktikom i dobrom vožnjom pobijedio na utrci unatoč tome što je krenuo s 10. pozicije na gridu.

Ljetna pauza često donese velike promjene i na bolidima i što se tiče vozača, novi ugovori se potpisuju, vozači se otpuštaju, neke momčadi se okreću razvoju za narednu sezonu. Max Verstappen ima gotovo sigurno tri meč lopte da potvrdi drugu titulu s obzirom da je već sad na velikih 80 bodova prednosti ispred Charlesa Leclerca.

Legendarna Spa odlazi u povijest?

VN Belgije možda je i posljednja koju ćemo gledati, ugovor staze i Liberty medije izlazi nakon ove sezone, a jasan je pravac u kojem ide nova Formula 1 – novac, novac i samo novac. Formula se širi na nova tržišta, a ponajviše na Sjevernu Ameriku i Bliski istok koji ulažu golem novac kako bi privukli najbolje vozače na svijetu.

Staze nije bilo u kalendaru Formule 1 2003. godine zbog problema s duhanskom industrijom u Belgiji, kao i 2006. godine kada je organizator utrke bankrotirao.

Spa-Francorchamps je omiljena staza vozačima zbog dojma širine staze kao i dugih pravaca koji omogućuju puno pretjecanja kao i guranje bolida do apsolutnih granica. Najpoznatiji zavoji u svijetu nalaze se na Spa, iako ih mnogi ne znaju po imenu, lako će ih prepoznati čim ih ugledaju. Radi se o dva zavoja Eau Rouge i Raidillon koji su poznati po jako malom vidnom polju ispred sebe što gledatelje dodatno šokira kada vozači ulaze s papučicom gasa prikovanom za pod.

Promijenjena staza za ovogodišnju VN

Staza izgrađena davne 1921. godine, a kroz svoju povijest imala je više varijanti i oblika, današnja konfiguracija staze proizlazi iz 1979. godine. Posljednjih godina gledali smo teške sudare u sklopu Eau Rougea, osobito onaj Huberta iz 2019. koji je za njega bio koban, zbog toga je staza dobila nekoliko promjena za ovogodišnju utrku.

Naime, već spominjani Eau Rouge - Raidillon kompleks zavoja dobio je proširenje van staze, odnosno veća je površina van staze za izlijetanje, zatim dodano je šest šljunčanih izletnih zona te je staza potpuno presvučena s novim asfaltom.

Što očekivati za vikend?

Red Bull ulazi kao veliki favorit u 14. utrku sezone s obzirom na njihovu poziciju i zastrašujuću brzinu na pravcima. Mercedes bi mogao iznenaditi Ferrari koji se muči na stazama na kojima mora imati veliku brzinu na pravcu, dok Mercedes izgleda sve bolje u posljednjim utrkama što potvrđuje i pole pozicija Russella u Mađarskoj, kao i dvostruko postolje za Mercedes.

gol expired Mjesecima se spekuliralo, a sada je službeno: McLaren otpustio jednu od najvećih zvijezda Formule 1 divider

Prošlogodišnja utrka, ako je tako možemo nazvati, bila je ograničena zbog kišnih uvjeta. Naime, višesatna agonija završila je tako da su vozači odvezli samo dva kruga iza sigurnosnog vozila i time zaradili pola bodova.

Prva dva slobodna treninga održati će se u petak 26. kolovoza u 14 sati i u 17 sati, u subotu 27. kolovoza je treći slobodni trening s početkom u 13 sati, dok kvalifikacije počinju u 16 sati.

Utrka je na rasporedu u nedjelju 28. kolovoza u 15 sati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider