Automoto
SPORTOVI
Automoto
Bliži nam se povratak F1

Mercedes predstavio drastičnu promjenu, novi bolid bit će pogodak u sridu ili potpuni fijasko

Mercedes je u Silverstoneu predstavio svoj bolid za novu sezonu Formule 1.

Lewis Hamilton (Foto: Afp)

Momčad Mercedesa koja je dominirala hibridnom erom Formule 1 posljednjih godina itekako se pati s dizajnom bolida. Nove regulacije predstavljene 2022. godine vinule su Red Bull na prvo mjesto, dok je Mercedes pao ne za jedno, već za dva mjesta u poretku konstruktora.

Njihov W13 bolid iz 2022. imao je velikih problema s poskakivanjem, dizajn i aerodinamika bili su daleko od savršenog, ali Russell je uspio upisati pobjedu u Brazilu te godine, što je ujedno i posljednja Mercedesova.

Robert Murić Robert Murić ponovno je u HNL-u, ali u klubu koji nitko nije očekivao divider

Prošlogodišnji W14 samo je nastavak muka, već nakon nekoliko utrka pokušavali su sve i svašta u tvornici u Brackleyju, ali ništa im nije polazilo za rukom. Iako su osvojili drugo mjesto u poretku konstruktora, upisali su manje bodova nego u 2022. godini, a za drugo mjesto mogu zahvaliti nedoraslom Ferrariju i njihovim mušicama.

Veliku ulogu u dizajniranju ovogodišnjeg bolida W15 imao je James Allison, tvorac moćnog Mercedesa u hibridnoj eri. Allison se vratio na prvu crtu dizajniranja i oblikovanja bolida, na poziciju tehničkog direktora. Bolid je rađen pod budnim okom Allisona, a danas je ugledao svjetlost dana.

Toto vjeruje da je ovo pravi put

Toto Wolff dao je odriješene ruke mastermindu Mercedesa i najavio ogromnu promjenu u filozofiji bolida. Kako on sam kaže, ovaj bolid bit će pun pogodak ili pak potpuni fijasko momčadi iz Brackleyja.

''Doslovno je promijenjen svaki dio bolida, to nam je jedina prilika za uspijemo. Možda je to i velika pogreška, ali morali smo učiniti zaokret i ogroman korak želimo li se boriti za sam vrh'', rekao je Wolff na predstavljanju bolida W15.

Wolff vjeruje da je ovo jedini pravi put da svom pulenu Lewisu Hamiltonu pruži priliku za osvajanje rekordne osme titule u njegovoj posljednjoj godini u Srebrnim strijelama.

Sergej Jakirović Jakirović u ogromnim problemima uoči Betisa: Evo tko sve putuje za Sevillu divider

Već za tjedan dana vraća nam se Formula 1, ne u pravom smislu, već na predsezonskim testiranjima u Bahreinu, gdje ćemo imati prvi uvid u mogućnosti novih bolida.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider