Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kanuistu upitan nastup

Prvi hrvatski olimpijac koji je doputovao u Tokio završio u samoizolaciji

Hrvatski kanuist bio je kontakt zaraženog i sad mu je nastup u pitanju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Matija Marinić, prvi hrvatski sportaš koji je stigao u Tokio na Olimpijske igre, završio je u samoizolaciji.

Najbolji hrvatski kanuist na divljim vodama u Japan je došao prije tjedan dana, a jutros je dobio odluku da idućih tjedan dana mora provesti u karanteni. Naime, jedan od putnika s leta kojim su Marinić i njegov trener Stjepan Perestegi stigli u Japan zaražen je koronavirusom.

Razočarani jer će prekinuti trening

Njih dvojica tvrde da je odluka japanskih organizatora Olimpijskih igara puna nelogičnosti te da opasno ugrožava njihov nastup na Igrama.

gol expired Olimpijsko selo i službeno je otvoreno: Pogledajte gdje će biti smješteni sportaši u Tokiju divider

"Iza nas je deset dana svakodnevnog testiranja na koronavirus, od čega smo osam testova napravili u Japanu. Cijepljeni smo, nemamo nikakvih simptoma i odlično se osjećamo. Razočarani smo što nam je naprasno prekinut ciklus treninga. Uz pauzu od tjedan dana koliko još moramo provesti u karanteni, moj nastup na Olimpijskim igrama, za koji se pripremam čitav život, postaje upitan. O zarazi putnika ne znamo nikakve detalje – je li putovao zaražen ili mu je zaraza utvrđena prije dan-dva…", kazao je Marinić.

Još dva olimpijca uz Marinića

Uz Marinića s istog su leta u samoizolaciju poslana još dva natjecatelja na Igrama – kajakašica iz Ukrajine i Marinićev konkurent kanuist iz Kanade.

  Hrvatska olimpijska delegacija Hrvatski olimpijci spremni su za Tokio: Dugo nismo imali manje predstavnika, ali očekivanja su velika divider

"Već pri slijetanju u Japan uočili smo mnoštvo nelogičnih pravila i postupaka vezanih za aktualnu epidemiju, no naš slučaj pun je apsurda. U samoizolaciju nisu poslani svi sportaši s našeg leta. Tako treninge uredno nastavljaju oni iz Slovenije i s Novog Zelanda koji su cijelo vrijeme s nama bili u istom 'balonu'. Od jutra prigovore šaljemo na stotine adresa i nadamo se da će netko razuman za njih imati sluha. Spremni smo maksimalno se žrtvovati - ne kontaktirati s drugima i ne koristiti zajedničke prostorije, ali tražimo da nam se omogući treniranje na stazi. Znamo da je to moguće jer su u posebnom terminu kada je staza u potpunosti prazna trenirali Britanci, čija je nacija na popisu visokorizičnih zbog delta-soja koronavirusa koji se širi njihovom zemljom. Uskraćivanje treninga dijelu sportaša bez jasnih objašnjenja i dosljednog držanja pravila nagriza duh olimpizma – fair play", istaknuo je trener Perestegi.

Marinić (31) svoj prvi nastup na OI-ju ima 25. srpnja. Olimpijske igre održat će se od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021. godine. U Olimpijsko selo sportaši će moći ući tek tjedan dana prije Igara, a nakon nastupa u roku od dva dana moraju napustiti Japan. Zbog rigoroznih epidemioloških pravila neki hrvatski sportaši neće sudjelovati na otvaranju, a neki na zatvaranju Olimpijskih igara.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider