Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Slovenac trenutno vodeći

VIDEO Pogledajte nevjerojatne snimke Hrvatske koje su obišle svijet

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i ministar turizma Darko Lorencin u petak ujutro su u Nacionalnom parku Plitvička jezera označili start 3. etape biciklističke utrke "Tour of Croatia", koja će u poslijepodnevnim satima završiti na Učki.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Drago mi je da je naš najveći i najpoznatiji nacionalni park izabran za start treće etape ove utrke. Prošle godine Plitvice je posjetilo gotovo 1,2 milijuna posjetitelja, a svake godine prirodne ljepote ne samo Plitvica nego i naših ostalih 18 nacionalnih parkova i parkova prirode privlače sve više gostiju. Zahvaljujući investicijama u posjetiteljsku infrastrukturu i povećanje ponude, omogućavamo razvoj turističkih sadržaja, rekreacijskog turizma, ekoturizma i ostalih sadržaja koji će privući i zadržati goste.

Među tim sadržajima je i biciklizam – jer je to idealan spoj uživanja u prirodi koji je prihvatljiv za okoliš", izjavio je ministar Zmajlović koji je s ministrom Lorencinom nakon starta utrke posjetio restoran "Lička kuća" koji je 2012. teško oštećen u požaru, a ove će godine opet biti otvoren.

"Nacionalni parkovi, ali i ostala zaštićena područja vrlo su važna karika u kreiranju priče o Hrvatskoj kao očuvanoj i autohtonoj zemlji koja privlači svojom jedinstvenošću. Stoga je od velike važnosti i uređenje, odnosno ponovno vraćanje u funkciju restorana Lička kuća koja je postala svojevrsnim simbolom ovog nacionalnog parka jer je svako dizanje kvalitete ponude i usluge neophodno želimo li održati, ali istovremeno i pojačati konkurentnost turizma Hrvatske", rekao je ministar Lorencin te naglasio je da je utrka "Tour of Croatia", koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, od neizmjerne promotivne vrijednosti za nacionalni park, ali i čitavo ovo područje koje obiluje nizom prirodnih atrakcija.

Slovenac Marko Kump (Adria Mobil) pobjednik je druge etape biciklističke utrke "Tour de Croatie" vožene od Šibenika do Zadra u dužini od 204 kilometra, on je u završnom sprintu na zadarskom Forumu bio brži od Poljaka Pawela Franczaka (Active Jet) i Rusa Romana Maikina (RusVelo).

Kump je u završnici potvrdio odličan posao svojih momčadskih kolega koji su diktirali tempo glavne skupine u završnih 10-kilometara tijekom dva kruga jurnjave zadarskim ulicama, a veliku ulogu u tomu imao je aktualni prvak Hrvatske Radoslav Rogina.

Kao i u prvoj etapi voženoj u srijedu od Makarske do Splita, očekivalo se da će i pobjednik druge etape biti odlučen u završnom sprintu, a da će u prvom dijelu utrke priliku za isticanje dobiti vozači "manjih" momčadi. U četvrtak su tu priliku iskoristili Belgijanac Stef Van Zummeren (Verandas Willem's) i Nizozemac Taco van der Hoorn (De Rijke) koji su izgradili maksimalnu prednost od četiri i pol minute prije no što je peloton krenuo u "lov".

U posljednjem od tri kruga po Zadru istaknuo se i hrvatski vozač Matija Kvasina (Felbermayr Simplon) koji se tri kilometra prije cilja iz glavne skupine, te je 500 metara proveo sam na čelu. Ipak, vozači momčadi CCC Sprandi Polkowice su ga ubrzo dostigli, ali njihovom najboljem sprinteru i pobjedniku prve etape, Slovencu Gregi Boleu se kilometar i pol prije kraja probušila prednja guma pa je ostao bez mogućnosti za novo etapno slavlje.

Zahvaljujući bonifikaciji za etapnu pobjedu, vodstvo u ukupnom redoslijedu preuzeo je Kump s pet sekundi ispred Bolea i šest ispred Van Zummerena.

REZULTATI:

1. Marko Kump (Slo/Adria Mobil) 4:50:40
2. Pawel Franczak (Polj/Active Jet)
3. Roman Maikin (Rus/RusVelo)
4. Flippo Fortin (Ita/GM)
5. Davide Vigano (Ita/Idea 2010)
6. Silvio Giorni (Ita/D'Amico Bottecchia) svi isto vrijeme
UKUPNI REDOSLIJED:
1. Marko Kump (Slo/Adria Mobil) 8:48:32
2. Grega Bole (Slo/CCC) +5
3. Stef Van Zummeren (Bel/Verandas Willem's) +6
4. Pawel Franczak (Polj/Active Jet) +9
5. Maciej Paterski (Polj/CCC) +9
6. Roman Maikin (Rus/RusVelo) +11

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider