Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

VIDEO: Kako su naše alpinistice preživjele lavinu na Mt. Everestu

Točno 30 godina nakon što je Stipe Božić bio prvi Hrvat na krovu svijeta i gotovo 35 godina nakon što je japanska alpinistica Junko Tabei bila prva žena na Mount Everstu - Druga hrvatska ženska ekspedicija dosegnula je najvišu točku planeta Zemlje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Naše hrabre alpinistice vratile su se u domovinu praktički bez jedne ogrebotine, no pratila ih je i sreća. Najopasniji dio ovog velikog pothvata definitvno je bila lavina koja ih je umalo zatrpala.

Instiktivno smo čučnule i marame koje svi imamo oko vrata stavile preko nosa da nas ta lavina ne uguši. Kad sam vidjela da je najgore prošlo dohvatila sam radio stanicu i javila njima da smo u redu

>> VIDEO: Snimka lavine koja je umalo zatrpala Hrvatice na Mt. Everestu

>> Lavina umalo ubila naše alpinistice: 'Imale smo sreće!'

'Mi smo pet minuta prije toga imali radio vezu koja je bila potpunio nepotrebna. Naručivale su palačinke s pekmezom, pa smo još malo čavrljali i tih pet minuta tog nepotrebnog razgovora je uvjetovalo to da one nisu otišle na potpuno brisani prostor nego su se nalazile iza jednog velikog komada leda', otkrio je Darko Beljak vođa ekpedicije i dodao:

'Mi smo vježbali sve postupke u slučaju lavina, a one su znale da istu sekundu moraju leći.'

Članica ekspedicije Jana Mijailović ispričala je što se dogodilo.

'Instiktivno smo čučnule i marame koje svi imamo oko vrata stavile preko nosa da nas ta lavina ne uguši. Kad sam vidjela da je najgore prošlo, još se oblak nije ni slegao, ja sam dohvatila radio stanicu i javila njima da smo u redu, da se ne brinu jer je i dolje nastala vec panika, čupanje kose, plakanje jer bilo je doslovno: gotove su, to je to.'

Iskustvo s lavinom najbolji je dokaz da odlazak u planinu, a naročito Himalaju, nije odluka koja se donosi preko noći. Zato se naša ekspedicija za odlazak pripremala dvije godine. Zajedno su odlazili na visinske pripreme, a od početka im je bilo jasno da iduća ekspedicija nije šala.

Put naših alpinistica od priprema do uspona na vrh i povratka u domovinu u pogledajte u prilogu magazina Provjereno u kojem pogledajte ekskluzivne snimke s Mt. Everesta!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider