Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Nakon Kostelića...

Odlučeno tko će biti hrvatski barjaktar na Olimpijskim igrama

Osvajač medalje na Svjetskom prvenstvu pet puta se penjao na pobjedničko postolje u Svjetskom kupu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najstariji hrvatski skijaš, 32-godišnji Natko Zrnčić-Dim, nosit će hrvatsku zastavu na otvaranju 23. Zimskih olimpijskih igara, odlučilo je u petak Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora na sjednici u Čepinu.

Igre u Pjongčangu (koje počinju 9. i završavaju 25. veljače) bit će četvrte na kojima će nastupiti Zrnčić-Dim (nakon Torina 2006., Vancouvera 2010. i Sočija 2014.), a od svih hrvatskih olimpijaca koji će se natjecati u Južnoj Koreji.

Natko je rođen 7. ožujka 1986. u Zagrebu i jedan je od četvero hrvatskih skijaša i skijašica koji imaju plasman među prva tri u Svjetskom kupu. Najveći mu je uspjeh osvajanje brončanog odličja u superkombinaciji na Svjetskom prvenstvu 2009. u francuskom Val d'Isereu. U karijeri se pet puta uspinjao na pobjedničko postolje u Svjetskom kupu, a posljednji put to se dogodilo 2014 . u švicarskom Wengenu, kada je bio treći u superkombinaciji.

Natko Zrnčić-Dim bit će naš šesti barjaktar i, uz Vedrana Pavleka te Janicu i Ivicu Kostelića, četvrti alpinac koji je od stjecanja nezavisnosti nosio hrvatsku zastavu na otvaranju Zimskih olimpijskih igara.

Janica Kostelić tri je puta nosila zastavu, a prvi put kao šesnaestogodišnja perspektivna skijašica u Naganu 1998. Tada je nastupila u svim disciplinama alpskog skijanja, a osmo mjesto koje je osvojila u kombinaciji bio je najbolji plasman hrvatskih predstavnika.

Drugi put je Janica Kostelić hrvatski barjak nosila 2002. u Salt Lake Cityu, kada je sa zlatnim medaljama u kombinaciji, slalomu i veleslalomu te srebrom u superveleslalomu postala najuspješnijom skijašicom u alpskim disciplinama, jedinoj koja je uspjela na jednim Igrama osvojiti četiri odličja, tri zlatne i jednu srebrnu medalju.

U Torinu 2006. Janica Kostelić treći je put nosila hrvatsku trobojnicu na otvaranju Igara, nakon kojih je, s ukupno četiri zlatne i dvije srebrne medalje, postala najuspješnijom alpskom skijašicom u povijesti Zimskih olimpijskih igara.

Prvi novitelj hrvatske zastave, na Igrama 1992. u Albertvilleu, bio je klizač Tomislav Čižmešija, dok je ta čast 1994. u Lillehammeru pripala skijašu Vedranu Pavleku. Na ZOI-ju u Sočiju zastavu je nosio Ivica Kostelić, a u Vancouveru Jakov Fak.

Svi nositelji hrvatske zastave na otvaranju ZOI:

2018.: Pjongčang - Natko Zrnčić-Dim

2014.: Soči - Ivica Kostelić

2010.: Vancouver - Jakov Fak

2006.: Torino - Janica Kostelić

2002.: Salt Lake City - Janica Kostelić

1998.: Nagano - Janica Kostelić

1994.: Lillehammer - Vedran Pavlek

1992.: Albertville - Tomislav Čižmešija
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider