Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Kakav hladan tuš!

Madrižani u teškom šoku: Barcelona ostaje nedodirljiva!

Deseti tisuća Španjolaca bili su vrlo razočarani i šokirani, nakon što je Madrid ispao već u prvom krugu glasovanja za organizaciju Olimpijskih igara 2020. godine, koja je na kraju dodijeljena Tokiju…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Gospodarska kriza i visoka stopa nezaposlenosti spominjali su se najčešće kao razlozi trećeg uzastopnog neuspješnog pokušaja Madrida u borbi za domaćinstvom najvećoj svjetskoj sportskoj smotri, a ukupno četvrtog.

>> OI 2020. u Japanu: TOKIO opet dobio Olimpijske igre!

>> Ma kakva sigurnost: Novac je ponovno pobijedio!

Madrid je prvi puta u tu utrku ušao 1965. godine za Igre sedam godina kasnije koje su se održale u Münchenu. Glavni grad Španjolske nakon toga se kandidirao i za Olimpijske igre 2012. koje su održane u Londonu, te za one koje nas za tri godine očekuju u Rio de Janeiru.

Novu veliku nadu Madrid je imao za Igre 2020. godine, no, na kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) je pretrpio poraz već u prvom krugu. Tokio je dobio najveći broj glasova, dok su Madrid i Istanbul bili poravnati, ali je u dodatnom glasovanju pobijedio Istanbul sa 49-45. U finalu je Tokio dobio 60 glasova članova Međunarodnog olimpijskog odbora, a Istanbul 36. Tako je Barcelona ostala jedini grad iz Španjolske koji je uspio dobiti organizaciju Olimpijskih igara, održanih 1992. godine.

Ulice Madrida, poznatog po kasnim večerama i još kasnijem noćnom životu, počele su se puniti u večernjim satima građanima spremnima za veliki party. No, kada je Jacques Rogge, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, objavio eliminaciju u prvom krugu, u na trgu Puerta de Alcala u Madridu, na kojem se pratio prijenos glasovanja putem velikog video-zida, zavladao je muk.

"Kakav hladan tuš! Dvostruko razočaranje, jer očekivali smo pobjedu na glasovanju i veliki tulum cijelu noć, a sada smo ostali bez jednog i drugog. Stigao sam ovdje s obitelji, troje djece, kakvo razočaranje", rekao je 36-godišnji građanin Carlos Vinuesa.

Španjolska se bori s recesijom i ima 27% nezaposlenih. No, u delegaciji Madrida uvjeravali su kako bi organizacija Igara potaknula gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta. Očito nisu uspjeli uvjeriti članove IOC-a. Nakon Pekinga 2008. godine, Igre će 12 godina kasnije opet biti održane na azijskom tlu, u Tokiju.

"Početni šok polako blijedi. Možemo biti zadovoljni našim angažmanom i trudom, ostalo nije bilo u našim rukama. IOC je glasovao po svojim kriterijima. Šteta, jer držimo da smo zaslužili najmanje plasman u finale", izjavio je španjolski košarkaški as Pau Gasol, koji je bio dio izaslanstva Madrida. (TS)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider