Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
OI 2020. Tokiju

Ma kakva sigurnost: Novac je ponovno pobijedio!

Tokio je pobijedio Istanbul i Madrid u utrci za domaćina OI 2020. godine na glasovanju članova Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) u Buenos Airesu, koji su očigledno ovoga puta ''igrali na sigurno''...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za razliku od nekih ranijih izbora, poput onih za Zimske olimpijske igre u Sočiju iduće godine, ili za ljetne Igre 2016. godine koje su dodijeljene Rio de Janeiru, a koji se mogu okarakterizirati kao ''riskantniji'', ovoga puta su delegati IOC-a igrali na kartu pouzdanog domaćina i odabrali su Tokio, koji je u finalu pobijedio Istanbul sa 60-36 u glasovima, dok su Madriđani šokirani ispadanjem već u prvom krugu, u kojem je Istanbul u dodatnom glasovanju dobio četiri glasa više.

>> OI 2020. u Japanu: TOKIO opet dobio Olimpijske igre!

Pripreme za Soči su zasjenjene prekoračenjem troškova, sigurnosnim brigama i međunarodnim negodovanjima zbog ruskog anti-gay zakona, dok su u IOC-u vrlo zabrinuti zbog građevinskih kašnjenja u Riju.

Tokio je možda i kotirao kao prvi favorit za domaćinstvo, ali je zadnjih dana ''bio u defenzivi'' zbog problema curenja radioaktivne vode u nuklearki Fukushima, koju je 2011. godine pogodio i oštetio tsunami. No, japanski premijer Shinzo Abe očito je uspio uvjeriti delegate IOC-a kako ta nuklearna katastrofa neće imati nikakve posljedice na organizaciju i održavanje Olimpijskih igara u Tokiju za sedam godina.

Izaslanstvo Madrida je svoj veliki adut vidjelo u činjenici kako je 80 posto objekata za Igre u tom gradu već spremno, te da je potrebno uložiti samo 1.9 milijardi dolara za izgradnju novih objekata. No, velika gospodarska kriza u Španjolskoj i visoka stopa nezaposlenosti su očito bili nedostaci koji su Madridu zatvorili vrata čak i finala, a kamoli pobjede u glasovanju. Madrid je tako četvrti puta poražen na izborima, te treći put zaredom.

Izaslanstvo Istanbula je, pak, poslalo poruku o ''povijesnoj prilici da Olimpijske igre stignu u pretežno muslimansku zemlju po prvi puta, u grad koji povezuje dva kontinenta, europski i azijski''. Kao hendikep tog grada pokazala su se politička previranja i građanski rat u susjednoj Siriji. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je da bi ''odabir Turske poslao vrlo smislenu i snažnu poruku, ne samo u svijetu, već u našoj široj regiji''. Nije se dogodilo, Istanbul je i peti puta u kandidaturi za organizaciju igara ostao kratkih rukava.

U vrijeme globalnih političkih i ekonomskih previranja, Tokio je očigledno kotirao kao najsigurniji i najpouzdaniji domaćin.

"Sigurnost je bila ključni faktor. Sigurnost da Tokio može isporučiti sve potrebno za Olimpijske igre", priznao je Britanac Craig Reedie, potpredsjednik IOC-a.

Želja Međunarodnog olimpijskog odbora za pouzdanim domaćinom bila je presudni čimbenik u pobjedi Tokija, koji je profitirao od velikog japanskog gospodarstva. No, ne treba smetnuti s uma niti link s olimpijskim sponzorima. Azija ima veliko tržište za Međunarodni olimpijski odbor.

"Odabir zemlje s trećim najvećim BDP-om donosi puno komercijalnih prednosti. I onda to usporedite s ekonomskim nesigurnostima s kojima se suočava Španjolska, odnosno političkim nemirima koje je Istanbul iskusio prije nekoliko mjeseci, a osobito nemirima na Bliskom Istoku u ovome trenutku. Igrali smo na sigurnu okladu", rekao je Australac John Coates, član Međunarodnog olimpijskog odbora.

Delegati Tokija urlali su od radosti, skakali u zrak i grlili se nakon što je objavljena pobjeda njihovog grada. U Tokiju je u tom trenutku bilo oko 5 sati ujutro, ali svejedno se oko 1.200 uglednika i sportaša-olimpijaca natiskalo u kongresnoj dvorani u centru grada koji su, dakako, također burno proslavili pobjedu.

Tokio će, tako, po drugi puta organizirati Olimpijske igre, nakon 1964. godine. (TS)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider