Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Slovenci posjetili našu žensku ekspediciju

Hrvatsko-slovenski susret na najvišoj razini - Mount Everestu

Na obroncima Mount Everesta, najviše planine na svijetu, jučer se dogodio hrvatsko-slovenski susret na doslovno najvišoj razini...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Članovi alpinističke ekspedicije koja je 1979. godine ispenjala izuzetno teški prvenstveni smjer po zapadnom grebenu na vrh Mount Everesta (8850m), koju su sačinjavali mahom slovenski penjači te hrvatski alpinist Stipe Božić, posjetili su članice Hrvatske ženske ekspedicije 'Everest 2009' u njihovom Baznom logoru na 5380 metara.

Neobičan međunarodni susret 'na visini' nastavak je tradicionalno dobrih odnosa hrvatskih i slovenskih alpinista dugih nekoliko desetljeća koja je urodila uspješnim himalajskim ekspedicijama i doživotnim prijateljstvima.

'U alpinizmu i planinama nema politike i političkih prepucavanja i zato vam želim svu sreću u usponu', zaželio je Viki Grošelj hrvatskim alpinisticima, a Darko Berljak, voditelj naše ekspedicije je istaknuo kako nema razloga da se ta dugogodišnja suradnja hrvatskih i slovenskih penjača ne nastavi i ubuduće, jer je jednima i drugima nebo jedina granica.

>> Tisuću metara bliže krovu svijeta

Kako hrvatske alpinistice imaju dva dana odmora, sa zadovoljstvom su prihvatile poziv da se susret danas ponovi u tri sata udaljenom Gorak Shepu gdje borave slovenski alpinisti.

Inače, prva faza Hrvatske ženske ekspedicije uspješno je završena i devet članica je već prespavalo na Logoru 2 (6450 m) i za dva dana sve odlaze ponovo u taj logor s ciljem uspona po tisućumetarskoj stijeni Lhotsea u već postavljeni Logor 3 (7450 m). Nakon toga slijedi povratak u Bazni logor, odmor i čekanje povoljne vremenske prognoze za konačni juriš na vrh Mount Everesta u razdoblju između 5. i 20. svibnja.

Sve o Hrvatskoj ženskoj ekspediciji 'Everest 2009' pročitajte na njihovom blogu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider