Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
A Olimpijske igre pred vratima

Velika sramota: HOO nema novca da Sinkovići odu na Europsko prvenstvo!

Financijska situacija u hrvatskom sportu nije dobra, a najnoviji problem u najmanju je ruku skandalozan...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sredstva s računa resornog ministarstva (MZOS) na račun HOO-a ne stižu, a posljedica je toga da sportašima tri mjeseca kasne stipendije i da glavni tajnici nemaju novca za isplate plaća, što ih pak u vodi u financijski prekršaj i tako redom.

A sve je to 'kašeta brokava' u koju je upravo upala novoimenovana pomoćnica ministra sporta Janica Kostelić, koja će morati biti medijator između svog poslodavca i HOO-a jer se obje strane ponašaju kao ovnovi na brvnu. Naime, MZOS s jedne strane ne želi odobriti HOO-u predviđeni proračun (oko 140 milijuna kuna), već je spreman krovnoj sportskoj kući proslijediti 40-ak milijuna kuna manje, što pak čelni ljudi HOO-a nikako ne žele potpisati.

Premda se HOO bori za pravu stvar (40 milijuna kuna više za sport golema je razlika), nacionalni savezi gunđaju i protiv krovne sportske kuće jer gube strpljenje u svom financijskom minusu. Što da kažu džudaši kada svoj vlastiti novac moraju posuđivati da im sportaši odu na EP? Kako da se osjećaju stolnotenisači kada moraju dizati kredit da bi mogli otići na natjecanje? Što da misle boksači kojima je upitan odlazak na SP za žene, kvalifikacijsko za OI? Kako da se tekvondaši pomire s činjenicom da nemaju od čega platiti dio smještaja, autobusni prijevoz i kompletnu kotizaciju za 21 sportaša koji se spremaju za skorašnji EP u Švicarskoj?

I dok mnogi ne žele negodovati naglas, glavni tajnik Hrvatskog veslačkog saveza Zdravko Gajšak se ne ustručava. Uostalom, njemu najviše 'gori pod petama' jer mu sportaši već u četvrtak moraju veslati na EP-u u Berlinu. A ne zaboravite da su nam baš u veslanju najjači aduti za olimpijsko zlato (braća Sinković) i da je u čamcu (samcu) još jedan jak kandidat za odličje (Damir Martin).

''Mi smo do sada odradili sve planirane aktivnosti, sve što su naši olimpijci i olimpijski kandidati trebali proći, no zato imamo potraživanja od 400 tisuća kuna, a riječ je o nepodmirenim obvezama vezanim uz putovanja i smještaj sportaša na natjecanjima i pripremama. Od HOO-a smo ove godine dobili oko 20-30 tisuća kuna, i to još u siječnju, a sve ostalo je na počeku.''

Ono što je Gajšaku pokvarilo jučerašnji dan nova je depresivna informacija iz HOO-a:

''Javili su nam da ne mogu osigurati sredstva za naš odlazak na EP, da nemaju novca na računu. A nas transport čamaca i smještaj zajedno stoje 10 tisuća eura. Predobre mi veslače imamo da se oni tamo ne pojave, i zato krećemo u pregovore s putnim agencijama da nas kreditiraju. Ne bude li išlo tako, jedna je od ideja da svaki član Izvršnog odbora saveza posudi Savezu po tisuću eura.''

'Niste nam poslali ni lipe'

Podići glas ne boji se ni glavni tajnik Hrvatskog karate saveza Darko Šimunec, koji u svom oštrom pismu glavnom tajniku HOO-a Josipu Čopu, ističe ovo:

“S vama na čelu kao prvim operativcem, HOO se nije nimalo potrudio da nam olakša pripreme i odlazak na EP. Za sve provedene programe niste nam poslali ni lipe predviđene financijskim planom prihvaćenim na Skupštini HOO-a? Unatrag mjesec dana čitamo vaše prepiske s nadležnim ministarstvom, Vladom i samim premijerom na osnovi kojih smo zaključili da zaista postoji problem s dotokom novca u HOO. Bili smo strpljivi, čekali da se situacija premosti, ali potez koji ste danas povukli dno je dna. Isplatiti plaće djelatnicima HOO-a u stručnim službama, a u isto vrijeme ne isplatiti plaće trenerima, tajnicima i drugim stručnim osobama u savezima i više je nego jasna poruka da ste bitni samo vi i stručne službe... Mi nemamo kredite, naša djeca ne moraju jesti, ići u školu, mi ne trebamo plaćati režije... Jadno!!!”

Šimunčevu javnom prosvjedu tijekom dana priključio se i Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, ali i mnogi drugi čelnici nacionalnih sportskih saveza.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider