Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Naše alpinistice sve bliže vrhu

Spremne na preživljavanje na Mt. Everestu!

Tri tjedna nakon dolaska u Bazni logor (5380 m) Nepalu, članice Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na Mount Everest (8850 m) završile su aklimatizacijsko razdoblje potrebno da se organizam pripremi za preživljavanje na visinama iznad 7500 metara.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Danas, u teškom petosatnom usponu kroz tisućumetarsku ledenu stijenu Lhotsea, čiji je nagib na nakim mjestima preko 60 stupnjeva, Darija i Iris Bostjančić su u 13:00 sati po nepalskom vremenu stigle na visinu od 7470 m gdje se nalazi Logor 3, a nešto kasnije to je uspjelo Mileni Šijan i Sunčici Hraščanec.

>> Hrvatsko-slovenski susret na najvišoj razini - Mount Everestu

>> Tisuću metara bliže krovu svijeta

Na toj strmoj padini postavljena su dva šatora u kojem će djevojke provesti noć. Važno je napomenuti da neće imati pomoć Sherpi i da će sutre same sići u Logor 2 spuštajući se 1000 m po užetu, a prekosutra se očekuju u Baznom logoru.

S danom razmaka slijede ih Jana Mijailović, Vedrana Simičević, Ena Vrbek i Josipa Levar koje su tijekom popodneva iz Baznog logora stigle u Logor 2 (6450 m) ne zadržavajući se u Logoru 1 na 6050 m.

Njihov sutrašnji uspon i noćenje na 7470 m možda će usporiti ili odgoditi najavljen popodnevni snijeg, no u tom slučaju uspon će obaviti prekosutra kada se očekuje smirivanje vremena.

Ostale članice dr.L ana Đonlagić, Tea Đurek i Sanja Đurin današnji dan su iskoristile za odlazak do Gorak Shepa i u Bazni logor vratit će se popodne. U njemu se jedino nalazi Darko Berljak, voditelj ekspedicije koji radio vezom i satelitskim telefonom koordinira uspon djevojaka na planini.

Nakon što se sve djevojke kroz 2-3 dana okupe u Baznom logoru, slijedi najmanje pet dana odmora, a zatim, ovisno o vremenskoj prognozi, završni juriš prema vrhu. U njemu će se preskočiti Logor 1, noćiti u Logoru 2 i 3, a iz njega otići na Južno sedlo (7920 m) i nakon nekoliko sati odmora krenuti na 10-satni uspon prema vrhu Mt. Everesta i vratiti se za najviše 7 sati na Južno sedlo, prenoćiti i u sljedeća 2 dana sići u Bazni logor.

Ovisno o vremenskim uvjetima to bi se najranije moglo dogoditi oko 11. svibnja, no u slučaju dužeg razdoblja lošeg vremena, ekspedicija ima oko 14 dana pričuve.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider