Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Nakon dugo vremena

Hrvatska na Europskom prvenstvu autsajder u borbi za medalje

Utakmicom Hrvatske i Bjelorusije u petak u Katowicama počinje 12. Europsko rukometno prvenstvo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Europsko je zlato jedino koje nedostaje u bogatoj riznici Kauboja. Hrvatsku uoči Eura nisu štedjele ozljede, a u Poljsku je stigla pomlađena i s novim izbornikom. Što su Kauboji do sada osvajali, ali i što ih očekuje na ovom Euru u pregledu je u Dnevniku Nove TV donijela Anita Kajtazi Roth.

Prvi put na Europskom prvenstvu, Hrvatsku će voditi novi izbornik Željko Babić. Uz njega u stožeru su i legendarni Petar Metličić i Ivano Balić. A prvi put od 2003. godine i zlata, u reprezentaciji neće biti niti jednog igrača iz te generacije. Posljednji je otišao Igor Vori.

Marko Kopljar je s 29 godina, uz Domagoja Duvnjaka, jedan od najiskusnijih u pomlađenoj vrsti Hrvatske, koja prvi put nakon dugo vremena dolazi s ulogom autsajdera kada je borba za medalje u pitanju.

Još vijesti

A hrvatska rukometna reprezentacija do sada je u svoju riznicu spremila brojne medalje. Olimpijsko zlato iz Atlante 1996., a zlatnu medalju osvojili su i u Ateni 2004. Na olimpijskim igrama u Londonu 2012. osvojili su broncu.

Hrpa srebra i bronci

Na svjetskom prvenstvu 1995. Kauboji su osvojili srebro. Zatim je 2003. u Portugalu osvojena zlatna medalja. Dvije godine poslije, u Tunisu je stiglo još jedno srebro. A srebro su osvojili i 2009. u Hrvatskoj. Brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu Kauboji su osvojili 2013. u Španjolskoj.

Na Europskim prvenstvima pak osvojene su dvije brončane i dvije srebrne medalje. Broncu su osvojili u Portugalu 1994. i Srbiji 2012. Dok su srebrni bili u Norveškoj 2008. i Austriji 2010. godine. Zlatna medalja s europskih prvenstva jedina je koja još nedostaje.

Skupina po mjeri

A na putu do novog uspjeha Hrvatskoj na ovom Euru stoje u skupini B Bjelorusija, Norveška i Island. Bjelorusija spada u četvrti rang europskog rukometa. Island je doživio težak pad na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Snagu Norvežana osjetili smo u kvalifikacijama za Euro. Babić je u svojoj prvoj utakmici izgubio, no u uzvratu je Hrvatska bila puno uvjerljivija. Ipak, nastup na Euru potpuno je druga priča u kojoj hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji možemo samo poželjeti sreću i da sve prođe bez novih ozljeda.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider