Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Rukometni velikan

Jedan od najvećih ikad prognozira kako će Hrvatska proći na Euru

Dušebajev je u Kielcu trener 29-godišnjem desnom krilu Čupiću i 27-godišnjem lijevom krilu Štrleku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Trener poljskog Kielcea i izbornik mađarske reprezentacije Talant Dušebajev smatra da su Francuska, Danska, Španjolska i Poljska glavni favoriti za osvajanje Europskog rukometnog prvenstva, a da će njegovi krilni igrači iz Kielca Ivan Čupić i Manuel Štrlek biti jako važni pomlađenoj Hrvatskoj.

"Hrvatska je imala problema s ozljedama, došla je s puno neiskusnih igrača, ali ti mladi igrači puni su želje, motivacije, gladi za pobjedama te su predani momčadi. Tu je i novi trener koji bi mogao imati malo drugačiju ideju ekipe", rekao je Hini u telefonskom razgovoru 47-godišnji Dušebajev, jedan od najboljih rukometaša svih vremena.

Dušebajev je u Kielcu trener 29-godišnjem desnom krilu Čupiću i 27-godišnjem lijevom krilu Štrleku, te vrataru Marinu Šegi i desnom vanjskom igraču Denisu Buntiću koji nisu s reprezentacijom.
"Čupić i Štrlek su veliki igrači, iznimno sam zadovoljan njihovim radom i igrama u Kielceu. Bit će jako važni Hrvatskoj, no naravno jedno je igrati u klubu a drugo u reprezentaciji", rekao je.

Štrlek je s devet golova bio najbolji strijelac Hrvatske u pobjedi nad Bjelorusijom 27-21 u petak. Čupić je pet puta zatresao mrežu.
"U hrvatskoj reprezentaciji je došlo do promjene generacije pa me ne iznenađuje što nisu pozvani Buntić i Šego. Normalno je to. Buntić je uz to i ozlijeđen. No isto tako ne bih bio iznenađen ni da su pozvani i igraju za Hrvatsku jer je riječ o kvalitetnim rukometašima", dodao je.

Još vijesti

Dušebajev na prvenstvu u Poljskoj vodi Mađarsku koja će se "boriti iz utakmicu po utakmicu".

"Mi ćemo biti opasni kao i sve momčadi koje se bore za neko od mjesta koje pružaju mogućnost odlaska na Olimpijske igre", istaknuo je.
Njegovi favoriti za naslov prvaka Europe su Francuska, Danska, Španjolska i kao domaćin Poljska.

"Uvijek su to isti favoriti. Nakon njih tu su Hrvatska, Njemačka, Švedska, Slovenija... i Mađarska je tu", rekao je.

Talant Dušebajev, bivši srednji vanjski igrač, bio je proglašen najboljim rukometašem svijeta 1994. i 1996., a tu nagradu Međunarodnog rukometnog saveza (IHF) dva puta su osvojili još samo srednji vanjski Ivano Balić i Nikola Karabatić. Kaže da je teško reći tko je u ovom trenutku najbolji razigravač svijeta.

"Teško je reći, ima ih puno. No pitanje je i na kojoj će poziciji igrati recimo Karabatić. Srednjeg ili lijevog vanjskog. Ili Španjolac Joan Canellas koji mi se sviđa. Ili pak Domagoj Duvnjak koji igra dobro i na mjestu lijevog vanjskog".

Europsko prvenstvo u Poljskoj prilika je nekim novim igračima da se istaknu, no Dušebajev na ovom prvenstvu ne očekuje velike promjene u rukometnoj igri.

"Možda se istakne neki mladi igrač no općenito ne očekujem ništa posebno na prvenstvu. Naime, teško je u ovoj fazi uvesti nešto sasvim novo. Bitnije promjene očekujem nakon Olimpijskih igara u Riju ovog ljeta, kada uđemo u novi olimpijski ciklus. Na početku tog ciklusa mijenjat će se igra i postave".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider