Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Analiza igre Makedonije

Makedonski novinar za GOL.hr: Momčad je u zenitu, igramo bolje nego ikad

Makedonija je na ovo Europsko prvenstvo došla bez nekog rezultatskog imperativa, jer fokus je ove godine na kvalifikacijama za OI u Riju...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Makedonija je već jednom igrala kvalifikacije za OI u Londonu, ali na turniru u Švedskoj nije uspjela. Krenući od rukovodstva saveza, preko stručnog štaba do igrača svi su ‘nabrijani’ na te kvalifikacije.

Na EP došli su nakon dobrog pripremnog perioda, dva remija kod Slovenije u gostima, iste ona koja je deklasirala Hrvatsku u pripremama, a isto tako vidimo da je na EP-u odigrala neriješeno sa Španjolskom. Na domaćem terenu dobili su dva puta Crnu Goru.

Ova reprezentacija, koja je u zenitu, s iskusnim igračima po meni igra bolje nego ikad. Izbornik Obrvan primjenjuje isti koncept igre kao i Lino Červar u Metalurgu. U napadu sporo, sigurno, na rubu pasivnog napada, dok je obrana vrlo agresivna. Kad pričam o obrani, ono što smo vidjeli u zadnje tri utakmice na Europskom prvenstvu, a što mi upada u oko je to, iako se igra 6-0 u obrani. Velko Markovski, inače igrač Zagreb, izlazi na srednje vanjske (Narcisse, Jureczki i Nenadić), a to bi mogli očekivati i u duelu s Hrvatskom na Duvnjaku i Karačiću.

Golman Borko Ristovski je u prva dva susreta branio fantastično, dok je protiv Srbije podbacio. To je iskusan vratar, koji iza sebe ima bogatu internacionalnu karijeru u Španjolskoj, Francuskoj i Njemačkoj, a sada brani boje Rhein-Neckar Löwena. Mislim da ovo prvenstvo brani u velikoj formi. Drugi vratar Dupjačanec je debitant s 31 godinom, nešto slično kao kod Hrvatske Ivan Stevanović.

Znamo da je Kiro Lazarov pola reprezentacije, ali na zadnja dva prvenstva, SP u Kataru i sad na EP-u u Poljskoj, makedonska reprezentacija dobila je veću kvalitetu. Taj veliki kvalitet su oba krila, lijevo Manaskov iz Vardara i desno Georgievski iz Toulousea. Igraju u velikoj formi, oni su poslije Lazarova drugo najopasnije oružje u napadu Makedonije.

Još vijesti

Makedonija nema neke izrazito dobre šutere na vanjskim pozicijama, pa jedina opasnost dolazi od bekova pored Kire. Isto tako nije šuter, ali opasan igrač je Mirkulovski koji često ulazi na šest metara. Veliki hendikep je lijeva bekovska pozicija. Dva beka Filip Lazarov i Naumce Mojsovski su totalno van forme, dok prvi čitavu sezonu sjedi na klupi ili na tribini u Vardaru, Mojsovski nije igrao čitavu sezonu, prije par mjeseci potpisao je za rumunjski Bukurešt. Tu kao iznenađenje vidim mladog Kuzmanovskog koji je dobio šansu protiv Francuske, izuzetno snažan igrač koji igra u oba smjera i ima silovit šut.

Na ovom prvenstvu zasad su podbacili svi pivotmeni, od kojih se dvoje rotiraju. Prvi izbor je Stoilov koji ima slabu minutažu u Vardaru, a tek je protivg Srbije pokazao nešto, ali je daleko od forme s EP-a u Srbiji kada je bljesnuo u punom sjaju. Za izdvojiti su i dvojica centralnih obrambenih igrača, Velko Markovski i Aco Jonovski. Velko od kad je napustio Metalurg počeo je totalno da pada u formi, ali Vujović mu je pomogao u Zagrebu i sad se polako vraća. Jonovski je glavni igrač u obrani, a igra u Bundesligi gdje ima dosta snažnih i prljavih igrača.

Iznenađenje bi mogao da bude Vlatko Mitkov, koji mijenja Lazarova na desnom vanjskom. To je Igrač koji ima odličnu sezonu u Austriji, a Obrvan ga je koristio i na desnom krilu, jer na prvenstvo je došao samo s jednim klasičnim desnim krilom Georgievskim. Mitkov se s krila ubacuje na desnog vanjskog i zna iznenada, brzo ispaliti loptu. Igrao je odlično na pripremama, bio među prvim strijelcima Makedonije u pripremnim utakmicama. Isto tako je i u kvalifikacijama igrao dobro, pogotovo kad je Lazarova trebalo odmarati. Tako da on može biti neko iznenađenje. I mladi Kuzmanovski možda ponovno dobije priliku započeti utakmicu, jer kao što sam rekao vanjski igrači su van forme.

Što se tiče ostatka prvenstva, uključujući i utakmicu s Hrvatskom, Obrvan ostaje bez prvog pomoćnika Danila Brestovca, koji mora otputovati u francuski Chamberry, gdje s Obrvanom vodi momčad. Netko od njih dvoje mora biti prisutan i voditi treninge. Brestovac je bitan čovjek za momčad, čovjek koji radi analize i priprema sve utakmice, ali eto morao je otići. Analize i pripreme utakmica radit će iz Francuske.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider