Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Niz zanimljivosti

Sve što trebate znati o Španjolcima uoči večerašnjeg sudara

Odbrojavaju se sati do polufinalnog dvoboja na EP-u u Poljskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji na putu do finala Europskog prvenstva u Poljskoj stoji Španjolska (večeras, u Krakowu, s početkom u 21:00). Rivalitet sa Španjolcima nije tako izražen kao s Francuzima, ali je u svakom slučaju poseban i ima zanimljivu povijest.

I dok su se hrvatsko-španjolski rukometni obračuni u 90-ima uglavnom svodili na klupsku razinu (Zagreb protiv TEKA-e Santander i Barcelone) s dolaskom zlatne generacije i Linom Červarom na klupi počela je serija velikih dvoboja.

Na putu do prvog i jedinog naslova svjetskog prvaka Hrvatske pretposljednja prepreka zvala se Španjolska. Polufinalni meč s dva produžetka u kojima su snažno povukli kapetani Slavko Goluža i Enric Masip ipak je otišao na našu stranu.

Na idućoj svjetskoj smotri Španjolci su se osvetili. Hrvatska se previše potrošila u polufinalnom klasiku s Francuzima i u finalu su naši primili 40 golova te su se morali zadovoljiti broncom.

Pobjeda zbog koje smo požalili

Ostvarila je Hrvatska nad Španjolcima i jednu pobjedu koja nam definitivno nije trebala. Červar nije htio kalkulirati na SP-u u Njemačkoj 2007. i pustiti nebitnu utakmicu Španjolskoj kako bi u četvrtfinalu izbjegao moćne Francuze.

Naši su pobijedili i otišli na Francusku te kasnije požalili - završili su turnir na petom mjestu s osam pobjeda i tim jednim porazom, a Francuzi su bili četvrti s omjerom 5-4.

Još vijesti

U novije vrijeme od utakmica velike važnosti treba izdvojiti hrvatski trijumf u Beogradu (za broncu na EP-u 2012.) i španjolski uzvrat (u Danskoj prije dvije godine, također u susretu za brončanu medalju).

Uvijek favoriti za zlato, ali ga rijetko osvajaju

Španjolska danas? Reprezentacija je to koja je i dalje u uskom krugu favorita za zlato na svakom natjecanju, a redovito su u svakom ždrijebu u prvoj jakosnoj skupini.

Vrhunac su doživjeli na Svjetskom prvenstvu prije tri godine kada su kao domaćini otišli do kraja. Otišao im je tada i Valero Rivera Lopez, slavni trener i jedan od najboljih u povijesti rukometa, koji na klupi Katara radi velike stvari.

Ubojita krila glavni adut Furije

Njegov sin, Valero Rivera Folch (lijevo krilo), s 41 postignutim pogotkom uvjerljivo je prvi strijelac Španjolske u Poljskoj. S obzirom da je desno krilo Victor Tomas zabio 23, jasno je otkud Hrvatskoj prijeti najveća opasnost.

Na crti je jedan od najboljih svjetskih pivota Julen Aguinagalde, a vanjska linija više je impresivna po imenima (Raul Entrerrios, Joan Canellas...) nego po topovskim šutevima.

Španjolski vratari su posebna priča. Arpad Šterbik jedan je od najboljih na svijetu, ali ne briljira u Poljskoj pa često priliku dobiva Barcelonin Gonzalo Perez de Vargas što je dosta solidno koristio na ovom Europskom prvenstvu.

Izbornik Španjolske je Manolo Cadenas Montanes, koji je ujedno i trener poljske Wisle Plock. Večerašnjom pobjedom protiv Hrvatske Španjolska bi se po prvi put našla u finalu velikog natjecanja otkako ju vodi Cadenas. Nadajmo se da će ipak još neko vrijeme pričekati...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider