Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Velika fešta

Dani splitskog sporta: 'Sramim se kad prođem kraj Spaladium Arene'

Dan splitskog sporta trebao bi biti spektakularan. U velikom defileu na rivi u subotu navečer prodefilirat će 1940 sportaša iz 81 splitskog kluba, a u koloni sportaša trebali bi se naći svi splitski osvajači olimpijskih medalja i svi oni koji su nastupili na Olimpijskim igrama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Duje Bonačić osvojio je zlato u četvercu bez kormilara na OI 1952. godine.

"Raduje me svaki put kad se nađem sa sportašima, sudionicima Olimpijskih igara. Drago mi je što ima mladih, mi stari živimo radi mladih. Tajna splitskih uspjeha? Kad prođete kroz Split, nijedan korak vam nije isti."

A velika Đurđica Bjedov-Gabrilo osvojila je plivačke medalje na OI 1968. u Meksiku, uzela je zlato i srebro na 100 i 200 metara prsno.

"Što više vremena prolazi, sve manje se sjećam tih trenutaka, neka se drugi sjećaju. Dio sam Splita, dio povijesti ovog grada i to me čini sretnom i ponosnom. Sada nas vesele mladi poput Blanke Vlašić i Lucije Zaninović. Split ima nešto što nema nitko na svijetu, muziku bure, imamo dišpet, to se ne može naučiti, to se ima ili nema. Ta vremena su možda drukčija od ovih novih, ali uvijek je isto kad dođeš na startni blok, tada ostaješ sam s protivnicima. U tom trenutku nisu bitne stipendije ili bilo što drugo", kazala je Đurđica Bjedov-Gabrilo, koja je upitana i o aktualnom trenutku splitskog sporta u kojem dominira raspad Spaladium Arene.

"Dugo me nije bilo ovdje, ne volim davati ocjene, ali kad prođem tuda, onda me sram. Sport treba dati sportašima, tada neće biti zlih stvari. Kako bih ja loše mogla raditi Blanki ili Luciji."

Blanka Vlašić, osvajačica srebra iz Pekinga 2008. godine, zbog ozljede morala je propustiti London.

"Sve su medalje razlog za slavlje, one su razlog za optimizam. Veselim se ovom defileu na rivi. Rodila sam se sa sportom, on mi je u krvi, način života u mojoj obitelji. Ma, to jednostavno imaš ili nemaš, i danas, kad mi je najteže, nisam posumnjala u svoj odabir. I da se ponovno rodim, isto bih izabrala. Skakanje je uvijek bilo u meni."

Još uvijek nije spremna za najveće napore.

"Pripreme idu dobro, nisam još sto posto zdrava, ali sve upućuj na to da će biti u redu. Ponosna sam na tatu, Bojana, koji su izvukli sve kreativne asove iz rukava. Praktički, s nogom i pol u odličnom sam fizičkom stanju, svaki dan sam trenirala. Napravili smo sve što je u našoj moći za oporavak, sada je potrebno vrijeme. Nadam se da ću u zimskoj sezoni skakati, ali ne opterećujem se. Živim iz dana u dan", rekla je Blanka.

Na kraju je uoči proslave splitskog sporta govorila posljednja osvajačica olimpijske medalje Lucija Zaninović. Bilo je neobično vidjeti je bez sestre Ane.

"Ana je ostala kući, uzela je mali dopust. Iznimna mi je čast biti u ovom društvu velikih sportaša, sretna sam što sam nastavila splitsku tradiciju osvajanja olimpijskih medalja. U svoje i sestrino ime mogu reći da ćemo uvijek davati sve od sebe", zaključila je Lucija. (Agencija VLM)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider