Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Bravo Amele!

Amel Tuka osvojio prvu povijesnu medalju za BiH!

U najzanimljivijoj utrci četvrtog dana SP-a, finalu atletičara na 800 metara zlato je osvojio svjetski rekorder i olimpijski pobjednik iz Londona, Kenijac David Rudisha (26) ispred dvojice Europljana, srebro je osvojio aktualni europski prvak Poljak Adam Kszczot (26), a broncu Bošnjak Amel Tuka (24).

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rudisha je u finalu nametnuo svoj ritam, zasjeo je na čelo skupine već u prvom krugu i ciljem prošao u vremenu 1:45.84 minuta. Kszczot je trčao 1:46.08, a Tuka 1:46.30. Za Rudishu je ovo drugo svjetsko zlato sa SP-a, nakon Daegua 2011., dok je Amel Tuka osvojio prvu atletsku medalju za Bosnu i Hercegovinu uopće, a iako je u Peking stigao s najboljim vremenom sezone (1:42.51), pokazalo se kako još uvijek nije taktički na najvišoj razini za osvajanje naslova.

Britanac Greg Rutherford (28) je naslovima olimpijskog pobjednika (London 2012) i europskog prvaka (Zurich 2014) pridodao i svjetski naslov u skoku u dalj. On je u finalu ostvario svoj najbolji rezultat sezone sa 8.41m, srebro je sa 8.24m osvojio Australac Fabrice Lapierre (31), dok je do bronce sa 8.18m došao domaći skakač Jianan Wang (19). Vlasnik tri najbolja skoka ove sezone, Amerikanac Jeff Henderson (26) u finalu je potpuno podbacio, ostvario je samo jedan ispravan skok i sa 7.95m ostao deveti, dok je branitelja naslova iz Moskve, Rus Aleksandar Menkov ostao šesti sa 8.02m.

U utrci na 400 metara s preponama za atletičare zlato je osvojio mladi Kenijac Nicholas Bett (23) koji je u finalu za čak pola sekunde popravio vlastiti rekord trčavši sjajnih 47.79 sekundi, što je uvjerljivo najbolji rezultat sezone u svijetu u ovoj disciplini i novi afrički rekord. Srebro je sa 48.05 sekundi, što je drugi najbolji rezultat sezone u svijetu, osvojio Rus Denis Kudrjavcev (23), koji je tako postavio novi ruski rekord, a nacionalni rekord trčao je i brončani Jeffrey Gibson sa Bahama sa 48.17.

"Vladari" ove discipline Amerikanci ostali su bez medalje, nakon što su dvojica najboljih ove sezone Bershawn Jackson i Johnny Dutch ispali u kvalifikacijama, odnosno u polufinalu, Kerron Clement je bio četvrti sa 48.18, dok je Michael Tinsley ostao posljednji, osmi sa 50.02.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider