Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Traju do 8. kolovoza

Sjajna tenisačica upalila olimpijski plamen: Japanci oduševili koreografijom

Otvorene su Igre koje traju od 23. srpnja do 8. kolovoza, Hrvatsku predstavlja 59 sportaša.

Četverostruka "grand slam" pobjednica, 23-godišnja japanska tenisačica Naomi Osaka upalila je olimpijski plamen te je tako okončano gotovo četverosatno svečano otvaranje Olimpijskih igara 2021 u Tokiju koje će trajati do nedjelje, 8. kolovoza.

Otvaranje je započelo vatrometom, a zatim je odana počast žrtvama pandemije koronavirusa zbog koje se Igre i održavaju s jednogodišnjom odgodom, kao i žrtvama terorističkog napada na OI u Muenchenu 1972.

Nakon uvodnog dijela od nešto više od pola sata uslijedio je mimohod sportskih delegacija iz 206 zemalja. Tradicionalno, prvi su izašli sportaši iz Grčke, posljednji domaćini Japanci, a Hrvatska je bila 62. na redu.

Perković i Glasnović predvodili hrvatske olimpijce

Našu zastavu nosili su zlatni s posljednjih Igara u Rio de Janeiru, atletičarka Sandra Perković i strijelac Josip Glasnović. Iza njih bila je otprilike trećina hrvatskih olimpijaca koji će nastupiti u Tokiju, neki se nisu pojavili na stadionu jer imaju nastup već u subotu.

Iz svečane lože Olimpijskog stadiona naše sportaše pozdravila je bivša predsjdnica, a sada članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatski olimpijski medaljaši KVIZ Koliko znate o hrvatskim medaljama na olimpijskim igrama? Naši navijači ove bi odgovore trebali znati divider

Najupečatljiviji dio svečanosti bila je točka u kojoj je 1824 dronova iznad stadiona formiralo logo Igara u Tokiju, a zatim taj logo pretvorilo u zemaljsku kuglu.

Spektakularno otvaranje s dronovima

Tijekom otvaranja prisutni su bili i motivi iz japanske tradicije kao drvodjelstvo, kazalište kabuki te izrada figura od papira origami.

Prije službenog dijela stadionom se zaorila i legendarna antiratna pjesma Johna Lennona i Yoko Ono iz 1971. godine "Imagine" u izvedbi Angelique Kidjo, Alejandra Sanza, Johna Legenda i Keitha Urbana, a upečatljivo je bilo i "oživljavanje" piktograma koji predstavljaju svaki od 33 sporta koji su u programu Igara.

Nakon kraćih govora predsjedice Organizacijskog odbora Igara Seiko Hashimoto i predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha, Igre je službeno otvorio japanski car Naruhito.

gol expired Otvorene Olimpijske igre uz spektakl na stadionu: Sandra i Josip ponosno nosili hrvatsku zastavu divider

On je tako ponovio ulogu svog djeda Hirohita koji je otvorio OI 1964. održane također u Tokiju.

Olimpijsku prisegu u ime sportaša položili su atletičar Ryota Yamagata i stolnotenisačica Kasumi Ishikawa, dok je olimpijsku zastavu na stadion unijelo šestero sportaša koji su predstavljali pet kontinenata i reprezentaciju izbjeglica: Aziju Kento Momota (badminton), Oceaniju Elena Galiabovitch (streljaštvo), reprezentaciju izbjeglica Cyrille Tchatchet (dizanje utega), Amerike Paula Pareto (džudo), Afriku Mehdi Essadiq (triatlon) i Europu Paola Ogechi Egonu (odbojka).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider