Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
čudesni dečki

Braća Sinković - opravdali status 'nedodirljivih'

Najbolji hrvatski veslači braća Martin i Valent Sinković osvojili su olimpijsko zlato u veslanju na Igrama u Riju...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što su na OI u Londonu osvojili srebro u četvercu na pariće, četiri godine kasnije u Riju braća Sinković natjecali su se u dvojcu na pariće i osvojili - ZLATO! Braća su nastavila čudesan niz od 29 pobjeda u nizu na velikim natjecanjima, te su u finalu uvjerljivo slavili s vremenom 6:50.28.

Braća Sinković u Rio su stigli kao veliki favoriti, no nikada nije lako u toj situaciji opravdati tu ulogu. Stoga je uistinu fascinantan način na koji su njih dvojica uzeli ovo zlato u dvojcu na pariće.

U toj disciplini nedavno su na dominantan način osvojili naslov europskog prvaka. Iako je njihov nastup na prvenstvu bio pod upitnikom. Naime, Hrvatski olimpijski odbor nije imao novca da Sinkovići odu na Europsko prvenstvo pa se Veslački savez snalazio kako je znao da bi naš fenomenalni dvojac ipak poslao na zadnje veliko natjecanje uoči Rija. A oni su tamo pokazali da hrvatskom sportu itekako treba ovakav 'nepobjediv' dvojac.

Aktualni svjetski prvaci u dvojcu na pariće na dominantan su način osvojili zlatnu medalju u njemačkom Brandenburgu s vremenom 7:06.33. U finalu su vodili od samog početka i već na 500 metara su imali više od tri sekunde prednosti u odnosu na prve pratitelje Nijemce. Ta je prednost samo rasla i 500 m prije cilja ona je iznosila nešto više od devet sekundi da bi se na cilju nešto smanjila i na kraju iznosila sedam sekundi.

Sjajni hrvatski veslači poslije su nastavili dominaciju i u Svjetskom kupu, gdje su u Luzernu pobijedili u finalu dvojca na pariće i osvojili zlatno odličje. Time su potvrdili da su najbolji svjetski dvojac na pariće u ovom trenutku.

Valent i Martin Sinković dvije i pol godine ne znaju za poraz. Oni su sami svjesni svoje kvalitete te su već napomenuli kako bi bilo glupo reći 'mi želimo u finale pa što bude'. Oni su tražili olimpijsko zlato, jer im je to jedino nedostajalo, i na koncu su ga dobili! Sve ostalo što se može osvojiti u veslanju već su osvojili.

Sve veslačke medalje Martina i Valenta Sinkovića na OI, SP i EP:

 

- Olimpijske igre Rio de Janeiro 2016. - dvojac na pariće - ZLATNA MEDALJA

- Olimpijske igre London 2012. – četverac na pariće – srebrna medalja

- Svjetsko prvenstvo Karapiro Lake, Novi Zeland 2010. – četverac na pariće – zlatna medalja

- Svjetsko prvenstvo Bled, Slovenija 2011. – četverac na pariće – brončana medalja

- Svjetsko prvenstvo Chungju, Južna Koreja 2013. – četverac na pariće – zlatna medalja

- Svjetsko prvenstvo Amsterdam, Nizozemska 2014. – dvojac na pariće – zlatna medalja

- Svjetsko prvenstvo Aiguebellete, Francuska 2015. – dvojac na pariće – zlatna medalja

- Europska prvenstvo Montemoro Velho, Portugal 2010. – četverac na pariće – srebrna medalja

- Europska prvenstvo Varese, Italija 2012. – dvojac na pariće – zlatna medalja

- Europsko prvenstvo Brandenburg, Njemačka 2016. – dvojac na pariće – zlatna medalja
 

VALENT SINKOVIĆ – BIOGRAFIJA:

ROĐENJE: 2. kolovoza 1988. u Zagrebu

VISINA: 184cm

TEŽINA: 82kg

DISCIPLINE: četverac na pariće, dvojac na pariće

NAJVEĆI USPJESI: zlato na SP-u 2010. i 2013. (četverac na pariće), bronca na SP-u 2011. (četverac na pariće), zlato na SP-u 2014. i 2015. (dvojac na pariće), zlato na EP-u 2012. i 2016. (dvojac na pariće), srebro na OI u Londonu 2012. (četverac na pariće)

MARTIN SINKOVIĆ – BIOGRAFIJA:

ROĐENJE: 10. studenog 1989. u Zagrebu

VISINA: 186cm

TEŽINA: 100kg

DISCIPLINA: četverac na pariće, dvojac na pariće

NAJVEĆI USPJESI: zlato na SP-u 2010. i 2013. (četverac na pariće), bronca na SP-u 2011. (četverac na pariće), zlato na SP-u 2014. i 2015. (dvojac na pariće), zlato na EP-u 2012. i 2016. (dvojac na pariće), srebro na OI u Londonu 2012. (četverac na pariće)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider