Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kad se u Realu toga sjete...

Zidane u strahu od velike katastrofe: Evo što je pripremio Ronaldu, Baleu i Modriću

Barcelona je prije godinu dana pomela Real usred Madrida nanijevši mu jedan od najtežih poraza u povijesti pa Zidane ne želi ponoviti pogreške Rafaela Beniteza...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zinedine Zidane planira postaviti Cristiana Ronalda u vršak napada u gradskom derbiju protiv Atletica na Vicente Calderonu, pišu španjolski mediji dan prije "el madrilena".

Karim Benzema i Alvaro Morata imaju problema s ozljedama i pitanje je hoće li biti spremni za „el madrileno“, a čak i ako budu mogli igrati, Zidane ih vjerojatno neće postaviti u momčad. Naime, francuski stručnjak na klupi Reala dobro se sjeća što se dogodilo prije skoro pa točno godinu dana (21. studenog 2015.) kada je Barcelona gostovala na Santiago Bernabeuu i pomela Madriđane. Barem polovici stanovnika Madrida se zamuti ispred glave kada se sjete te večeri.

Taj je katastrofalni poraz (0:4) bio je okidač velike krize u redovima Reala i početak kraja Rafaela Beniteza na klupi "kraljeva". Digla se velika buka i prašina, dugo navijači Reala nisu bili tako ljutiti. Navijački bijes prelio se s Beniteza i momčadi na predsjednika Florentina Pereza, fićukalo mu se i skandiralo „Perez, odlazi!“

Zidane ne želi ponoviti Benitezovu pogrešku

Zidane dobro pamti taj dan i ne želi ga ni u najgorima snovima ponoviti. A da ga ne bi ponovio, mora nešto promijeniti, ne smije raditi iste pogreške. Poznata je ona slavna Einsteinova definicija ludila - tko ponavlja iste pogreške, a očekuje druge rezultate...

Real je imao sličnih problema kao i sada; Benzema, Sergio Ramos i James Rodriguez bili su pod upitnikom, ali su na kraju ipak zaigrali što se pokazalo velikom pogreškom. Zidane zna da je najbolje učiti na tuđim pogreškama, jer ipak je tada šef stožera bio Benitez. Logično je stoga zaključiti da će se Zidane u što većoj mjeri osloniti na igrače koji su fizički ako ne sto posto spremni, onda barem blizu toga.

Međutim, Zidane nema na previše opcija na raspolaganju, jer mu je momčad prepuna donedavno ozlijeđenih igrača. Francuz se rukovodi devizom da u tako jakoj utakmici mogu sudjelovati jedan ili dva rekovalescenta, ali ne i pola momčad. Stoga se pretpostavlja da će tako i složiti momčad.

Ronaldo u špicu, Bale na lijevom krilu

Formacija se najvjerojatnije neće mijenjati, ostaje raspored 4-2-3-1. Ronaldo bi trebao biti isturena špica s taktičkim zadatkom sličnim koji ima u portugalskoj reprezentaciji. To znači da će Real vjerojatno igrati malo povučenije nego inače, odnosno da Zidane odustaje od presinga na zadnju liniju Atletica što je bila početna taktička ideja.

Za takvu strategiju ključan je bio Morata koji postavljenom zadatku može odgovoriti dovoljnom razinom agresije u fazi obrani. Ronaldo i Benzema ipak nemaju takve navike i teško da bi mogli izdržati u dužem tijeku utakmice.

Ako Ronaldo ode u špicu, Gareth Bale bi mogao prijeći na lijevo krilo, što je u biti njegova jača strana, ali u Realu mora igrati desno jer Ronaldo želi igrati na lijevoj strani. Isco će vjerojatno biti u sredini trolista, a James desno. Luka Modrić i Mateo Kovačić kao dva zadnja vezna. Zidane i praktički cjeli "planet Real" od Modrića jako puno očekuje, svi se nadaju da će biti ključna prevaga, ali pitanje je koliko u ovom trenutku može i nisu li očekivanja prevelika, s obzirom da se tek oporavio od ozljede. Kako god, Zidane vidi Modrića kao ključnog igrača na sredini terena; graditelja igre te kohezivni faktor momčadi.

U zadnjoj liniji bit će Dani Carvajal, Raphael Varane, Ramos i Marcelo, a na golu Keylor Navas. Takve su spekulacije četrdesetak sati prije velikog okršaja na Vicente Calderonu i uvijek su moguće promijene.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider