Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Priča o legendama

Xavi i Iker: Ljudskost i prijateljstvo jači od velikog rivalstva

Xavi Hernandez i Iker Casillas legende su i kapetani Barce i Reala, a uspjeli su ostati prijatelji do samog kraja...

U rivalstvu Real Madrida i Barcelone, jednom od najvećih na svijetu, posebno mjesto zauzimaju dva velika nogometaša. Oni su kapetani ova dva možda i najveća kluba na svijetu, ali njihova era stigla je svom kraju.

VIDEO: Prelijepi oproštaj legende koja nije mogla suzdržati suze

Xavi se oprostio od navijača Barcelone i s 35 godina odlazi u Katar više kao promotor nogometa nego kao nogometaš. Još ima priliku uz oproštajni naslov prvaka kao kapetan podići i trofeje Lige prvaka i Kupa kralja. Uh, kakav bi to kraj bio… Iker Casillas pak ne želi napustiti svoj Real, makar sjedio na klupi kao pod Mourinhom.

Odlazi generacija klupskih legendi

Njih dvojica jedni su od posljednjih predstavnika nogometnih romantičara. Onih igrača koji nikad nisu htjeli napustiti svoj klub. Steven Gerrard se oprostio sa svojim Liverpoolom, Francescu Tottiju se sprema neizbježna mirovina iako bi on najradije vikendom oblačio dres Rome do kraja života.

Xavi je u dresu najdražeg kluba igrao 24 godine, u A momčadi posljednjih 17. Casillas je u Realu čak 25 godina, a na vrata prve momčadi stao je prije 16. Iako je Xavi godinu stariji, obojica su negdje u isto vrijeme počeli igrati za mlađe uzraste. Njihovo prijateljstvo počelo je u mladim reprezentacijama, a 1999. godine osvojili su svoj prvi trofej. Prije 16 godina postali su U20 prvaci svijeta, ali bila je to tek najava onog što slijedi.

Obojica su često isticala kako su praktički zajedno odrasli i izgradili se kao osobe i nogometaši. Zajedno su naučili osvajati trofeje još kao djeca, a onda...

Prijateljstvo zbog kojeg je Španjolska pokorila svijet

Španjolska je pokorila nogometni svijet, a niz je krenuo osvajanjem Eura 2008. godine. Dvije godine kasnije Xavi, Casillas i društvo osvojili su naslov svjetskih prvaka, a onda opet i Europsko prvenstvo. Većina će se složiti, to se nikad ne bi dogodilo da igrači Barcelone i Reala nisu zatomili svoje veliko rivalstvo u dresu reprezentacije.

A predvodnici toga bili su upravo njih dvojica. Oni nisu ni morali ništa zatomiti, oni su bili prijatelji. Znali su se itekako posvađati u El Clasicu, ali nakon toga bi uslijedili telefonski razgovori do dugo u noć. Prijateljstvo je ipak važnije, čak i od pobjede u El Clasicu.

Najveća potvrda tog prijateljstva dogodila se u eri Josea Mourinha na klupi Reala. Portugalac je poznat po tome da svoju momčad pokušava uvjeriti kako je cijeli svijet protiv njih. U to su vrijeme 'klasici' bili na rubu tučnjave. Ali Casillas je ispred trenera izabrao Xavija i sa Sergiom Ramosom ispred Mourinha stavio svoje suigrače iz reprezentacije s kojima su pokorili svijet.

Zbog svega toga su Xavi i Iker prije tri godine dobili nagradu 'Princ Asturije', za promicanje fair-playja i ljudskosti u sportu.

I na oproštaju branio svog prijatelja i rivala

Posljednji dokaz njihovog međusobnog poštovanja dogodio se prije dva dana. Na svojoj oproštajnoj press konferenciji Xavi se morao dotaknuti svog rivala i prijatelja.

''Ovo što se događa Ikeru nije pošteno. On je toliko napravio za Madrid i Španjolsku. Nije fer, nadam se da će to promijeniti, jer on zaslužuje puno bolji odnos.''

Nije mogao izdržati. Branio je svoj prijatelja do posljednjeg trenutka i pozvao one navijače na Santiago Bernabeuu koji zvižde legendi Reala da prestanu. Zviždati Ikeru u dresu Reala? To je svetogrđe…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider