Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
danas mali, nekad veliki

VIDEO Susjedi u deliriju: Mađarska ide na EURO, čekali su ovo 30 godina!

Mađarska je u Budimpešti slavila protiv Norveške u dodatnim kvalifikacijama s 2:1 i plasirala se na Euro prvih put nakon 1972. godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Reprezentacija Mađarske postala je 21 članica Eura 2016. u Francuskoj. U uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija u Budimpešti pobijedili su Norvešku 2:1 te tako izborili Europsko prvenstvo. U Oslu je prije četiri dana bilo 1:0 za Mađare.

Pogotke su za Mađare postigli Slovak s mađarskom putovnicom Tomaš Priškin (14) i Markus Henrriksen (83-ag), dok je Heriksen pogodio i za Norvešku u 87. minuti.

U 14. minuti Priškin je sjajnim udarcem u sami gornji kut donio Mađarima veliko slavlje, a Norvežani su u prvom dijelu najveću priliku propustili u 44. minuti kada je Hovland pogodio vratnicu. U 58. minuti Dzudszdak je pogodio gredu, a u 83. minuti Mađari dolaze do drugog gola i potvrde prolaska. Nakon udarca s kuta norveški igrač Henriksen je nespretno zahvatio loptu i postigao autogol. U 87. minuti Henriksen se iskupljuje za autogol i smanjuje na 2-1, no za veliki preokret više nije bilo vremena.

Prvi Euro nakon 44, prvo veliko natjecanje nakon 30 godina

Mađarska će na Europskom prvenstvu igrati prvi put nakon 1972. godine. Osim što će na Euru igrati prvi put nakon 44 godine, veliko natjecanje vidjet će prvi put nakon 30 godina (od Meksika 1986.). To je drugi put da su izborili Euro, ali su zato na Svjetskim prvenstvima igrali čak devet puta, od toga su dva puta igrali i finale.

Na njihovu žalost, oba su finala izgubili, a posebno se pamti ono 1954. u Švicarskoj. Nogometna povijest pamti ga kao 'čudo u Bernu', jer su se Nijemci vratili nakon 0:2 i postali svjetski prvaci protiv legendarne momčadi predvođene Ferencom Puškašom.

Posljednje Svjetsko prvenstvo igrali su u Meksiku 1986. godine i od tada ih nema na velikoj sceni pa je Mađarska za novije generacije mala nogometna zemlja. No, ako ćemo gledati cijelu nogometnu povijest, Mađarska je do prije 30 godina bila prava nogometna velesila. Danas su daleko od tog statusa, ali barem su uspjeli izboriti najmasovniji Euro u povijesti na kojem će slejdeće godine u Francuskoj igrati 24 reprezentacije.

Još tri prazna mjesta

Ostala su još tri prazna mjesta na Euru. U ponedjeljak Irska dočekuje Bosnu i Hercegovinu nakon 1:1 u Zenici, a u utorak uzvratne utakmice igraju Slovenija i Ukrajina (0:2) te Danska i Švedska (1:2). Prednost imaju gostujuće ekipe.

Plasman na EP još su ranije osigurali Island, Češka, Belgija, Wales, Španjolska, Slovačka, Njemačka, Poljska, Engleska, Švicarska, Sjeverna Irska, Rumunjska, Austrija, Rusija, Italija, Hrvatska, Portugal, Albanija i Turska. Naravno i domaćin prvenstva.

Na europskoj smotri u Francuskoj nastupit će 24 momčadi, koje će biti podijeljene u šest skupina po četiri. Ždrijeb je na rasporedu 12. prosinca u Parizu. Poznato je kako će nositelji biti domaćin Francuska, branitelj naslova Španjolska, te Njemačka, Engleska, Portugal i Belgija.

Hrvatska će zahvaljujući Uefinom koeficijentu reprezentacija biti u drugoj jakosnoj skupini, zajedno s Italijom, Rusijom, Švicarskom, Austrijom te još jednom nacionalnom selekcijom koja će biti poznata po završetku dodatnih kvalifikacija, a za to mjesto konkuriraju Bosna i Hercegovina, Ukrajina i Češka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider