Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Drama u Mariboru

VIDEO Švedska i Ukrajina na Euru: Pogledajte Ibrin gol za pamćenje!

Nogometne reprezentacije Švedske i Ukrajine posljednji su sudionici Europskog prvenstva koje će se iduće godine održati u Francuskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Švedska je u Kopenhagenu odigrala 2-2 protiv Danske obranivši pobjedu 2-1 iz prve utakmice, dok je Ukrajina u Mariboru odigrala 1-1 protiv Slovenije, nakon što je u prvom susretu slavila 2-0.

ŽDRIJEB: Koga sve može izvući Hrvatska i koja je 'idealna' skupina Eura

Je li Čačić prelomio? Kalinić i Vrsaljko ispred Mandže i Srne, Olić mirovina

Glavni 'glumac' utakmice u Kopenhagenu bio je sjajni Zlatan Ibrahimovic koji je postigao oba gola za goste. U 19. minuti nakon ubačaja iz kornera, a u 77. minuti iz slobodnog udarca. Domaćin je do konca utakmice uspio izjednačiti, no više od toga nije išlo. Danska je bolje otvorila utakmicu i u 9. minuti je bila nadomak vodstvu. Švedski napadač Marcus Berg je nespretno reagirao u vlastitom kaznenom prostoru pogodivši vratnicu. U nastavku akcije zaprijetio je i danski napadač Nicklas Bendtner no nije bio precizan. Švedska je došla do vodstva u 19. minuti, a pogodak je postigao Zlatan Ibrahimovic nakon ubačaja iz kornera.

Danci su u nastavku stisnuli, imali nekoliko izglednih prilika, no nisu uspjeli probiti švedski zid. Sve dvojbe oko putnika na EP riješio je Ibrahimovic sjajnim pogotkom iz slobodnog udarca sa 25-metara u 77. minuti. Domaćin je u 81. minuti smanjio golom Yussufa Poulsena, a u sudačkoj nadonadi je Jannik Vestergaard izjednačio, no Dancima su nedostajala još dva gola za prolaz. 

Švedska i Danska dosad su igrale međusobno čak 105 puta. Šveđani su upisali 46 pobjeda, a Danci 40, dok je 20 susreta završilo bez pobjednika. Šveđanima su ovo bile prve euro dodatne kvalifikacija, a do sada su jednom nastupili u baražu za SP i ispali od Portugala i to za posljednji World Cup u Brazilu. Danci su samo jednom bili u play-offu, i to za EP 2000. i lakoćom su prošli Izrael.

U drugom dvoboju Slovenija i Ukrajina su u Mariboru odigrale 1-1 što je Ukrajincima bilo dovoljno za prolaz. Domaćin je poveo golom Boštjana Cesara u 11. minuti i činilo se kako bi Slovenci mogli nadoknaditi zaostatak iz prve utakmice. Najbolju priliku za drugi gol ponovo je imao Cesar, no njegov je udarac Pjatov sjajno obranio u 77. minuti. Ukrajina je izjednačila u sedmoj minuti sudačke nadoknade, a pogodak je zabio Jarmolenko.

Ukrajincima su ovo bile šeste dodatne kvalifikacije za velika natjecanja i tek prvo slavlje. Do sada niti jednom nisu prošli. U kvalifikacijama za EP ispali su od Slovenije (2000), a u dodatnim kvalifikacijama za SP od Hrvatske (1998), Njemačke (2002), Grčke (2010) i Francuske (2014). Jedino EP na kojem su Ukrajinci do sada sudjelovali bilo je posljednje koje su organizirali zajedno s Poljskom.

Rezultati uzvratnih susreta dodatnih kvalifikacija za plasman na Europsko nogometno prvenstvo 2016. u Francuskoj:

Slovenija - Ukrajina 1-1 (Cesar 11 / Jarmolenko 90+7)
(prva utakmica 0-2)

Danska - Švedska 2-2 (Poulsen 81, Vestergaard 90+1, / Ibrahimovic 19, 77)
(prva utakmica 1-2)

Ponedjeljak:
Irska - Bosna i Hercegovina 2-0 (Walters 24-11m, 70)
(prva utakmica 1-1)

Nedjelja:
Mađarska - Norveška 2-1 (Priskin 14, Henriksen 83-ag / Henriksen 87)
(prva utakmica 1-0)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider